שתף קטע נבחר

ניו יורק: בלומברג רוצה לגבות 6 סנט לשקית

היוזמה שלו להפוך את צי המוניות הצהובות ל"ירוקות" נעצרה בבית המשפט מסיבות ביורוקרטיות, אך ראש עיירת ניו יורק מייקל בלומברג ממשיך בשאיפתו להפוך את התפוח הגדול לירוק בעולם.

 

בתקופה האחרונה קראה העירייה לתושבים להעדיף שקיות בד רב-פעמיות על פני שקיות הפלסטיק, והציבה מכלי מחזור לשקיות במרכולים. אחרי הגזרים הגיע תור המקלות: בלומברג מקדם בימים אלה יוזמה במסגרתה תיגבה מהצרכנים אגרה של 6 סנט עבור כל שקית פלסטיק שיקחו בקופה. אם היוזמה תעבור את הליכי החקיקה העירוניים, תהפוך ניו יורק לאחת הערים הראשונות בארה"ב שגובות תשלום עבור השקיות, בדומה לתשלום הנהוג זה מכבר בכמה ממדינות אירופה. אגב, יוזמות דומות יעלו להצבעה בקרוב גם בסיאטל, לוס אנג'לס ודאלאס.

 

על פי ההערכות בניו יורק, "אגרת השקיות" תזרים לקופת העירייה 16 מיליון דולר בשנה, אם כי סביר מאוד להניח שמקור ההכנסות הזה לא ישרוד זמן רב. אחרי שהונהג "מס" דומה באירלנד ב-2002 צנח שיעור השימוש בשקיות הפלסטיק ב-94 אחוז, ושנה אחרי כניסת החקיקה לתוקף כמעט כל הציבור עבר להשתמש בשקיות בד.

 

שוחרי סביבה מהללים את היוזמה של בלומברג; בעלי החנויות - בעיקר בעלי העסקים הקטנים - דווקא מודאגים. "הצרכנים רוצים את השקיות.... הם רוצים שקית פלסטיק גם עבור אריזת החטיפים הקטנה ביותר", סיפר בעל מעדניה ל"ניו יורק טיימס". לקוחה בחנות אחרת אמרה כי תסרב לשלם רק כדי למנוע מהעיר לגרוף את ההכנסות. "אביא לעצמי את השקיות מהבית", הוסיפה.

 

יוזמת "אגרת השקיות" מצטרפת ליוזמות סביבה נוספות של בלומברג, כמו למשל להציב טורבינות רוח על גגות גורדי השחקים בעיר, או לסגור חלק מהרחובות לתנועת כלי רכב כדי לצמצם את זיהום האוויר. אבל לעומתן, ליוזמת השקיות יש סיכוי טוב להפוך למציאות בזמן הקרוב. מאחר שהתשלום מוגדר כאגרה ולא מס - יש צורך רק בהחלטה של מועצת העיר בעניין.

 

היוזמה עוררה דיון סוער בשאלה האם תשלום של 6 סנט - חמישה לעיריה ואחד לבעל החנות - יחולל אצל ציבור הצרכנים את השינוי ההתנהגותי הדרוש. מתנגדי המהלך ציינו כי רק לאחרונה, כשהוחלט להציב מכלי מיחזור לשקיות פלסטיק בעיר, הם שמעו ממומחים כי רק תשלום של 25 סנט ירתיע את הצרכנים משימוש בשקיות.

 

מנגד יש החוששים כי מדובר ב"מס" עקיף, שיכביד בעיקר על השכבות החלשות, שעבורן כל סנט חשוב, וגם יכביד על בעלי עסקים קטנים, שעלולים לאבד לקוחות והכנסות. "ישנן דרכים טובות יותר להגן על הסביבה, לעודד לקוחות לצרכנות מקיימת ולעודד מיחזור", אמר קית' כרייסטמן, דובר מטעם יצרני השקיות.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אילוסטרציה
צילום: דלית שחם
מומלצים