"אם צמים על גדליה, צריך לציין גם את רצח רבין"
ח"כ מיכאל מלכיאור השתתף בערב לימוד לזכרו של רבין ז"ל בבית כנסת ברחובות, ואמר: "האירוע הזה מוכיח שיש חשבון נפש". הרב יואל בן-נון: "עברנו את הכי נורא שיכול להיות בדור הקודם, ועוד יותר לפני 13 שנה"
גם דתיים זוכרים: יותר מ-200 איש מכל גווני הקשת הפוליטית והדתית השתתפו אמש (יום א') בטקס יום הזיכרון לרצח רבין, שנערך זו השנה התשיעית בבית הכנסת על שם ראש הממשלה הנרצח ברחובות. תחת הכותרת "לא תשנא את אחיך בלבבך" התכנסו אישי ציבור, רבנים ואנשי רוח לערב לימוד ותפילה לזכרו של יצחק רבין.
בין המשתתפים היו ח"כ מיכאל מלכיאור, הרב יואל בן-נון, נציג המשפחה יובל רבין, ראש העיר רחובות שוקי פורר, נציגי תנועות הנוער ובתי הספר ואחרים. במהלך הטקס עלו הדוברים בזה אחר זה ללימוד משניות, כאשר כל אחד מהם בוחר משנה וקושר אותה בפרשנותו לרצח ראש הממשלה וללקחיו.
ח"כ מלכיאור בכנס. "נדהם מהשנאה" (צילום: דב גרובגלד)
ח"כ הרב מיכאל מלכיאור (העבודה-מימד) סיפר על תחושות שחווה שנה לפני הרצח, כאשר אירח את ראש הממשלה רבין כרב הראשי של העיר אוסלו. "את אלה שהגיעו עד שם כדי להפגין נגדו פגשתי בשבת בבית הכנסת ונדהמתי לראות את השנאה שהייתה להם בעיניים", הוא גילה, "שם נחשפתי לשורשים הראשונים שהצמיחו את הרוצח".
בשיחה עם ynet אמר מלכיאור כי קיום האירוע מוכיח שחשבון נפש נעשה, וקרא למארגנים לשמש דוגמה לציבור הדתי כולו. "ברוך השם יש כבר בתי כנסת שמקיימים טקסים כאלה בעוד מקומות בארץ, וכמעט כל שנה גם מכניסים ספרי תורה לזכר רבין. אני לא אומר שצריך לקרוא עכשיו לכל בתי הכנסת על שמו, אבל אם כולם צמים כל שנה על גדליהו בן אחיקם צריך לציין גם את יום הרצח הזה".
יובל רבין בכנס (צילום: דוב גרובגלד)
מלכיאור הוסיף כי "ניסו כמה פעמים לקבוע יום צום וזה לא הלך, כי צום נתפס כמשהו דתי. יחד עם זאת, היום כמעט בכל בתי הספר הדתיים יש טקסים מיוחדים ביום הזה, וצריך שזה יעבור מבתי הספר גם לבתי הכנסת. נכון שהיום אירועים כמו זה שהיה פה הערב נתפסים כקוריוז, אבל זה ייקח כמה שנים ואני מאמין ומקווה שבסוף זה יהפוך למקובל".
התשובה הדתית
הרב יואל בן-נון, שזכור כמי שקומם עליו חוגים בציונות הדתית כשקרא להם לערוך חשבון נפש בעקבות הרצח, אמר
באירוע: "כבר עברנו את הכי נורא שיכול להיות בדור הקודם, ועוד יותר לפני 13 שנים".
יו"ר בית הכנסת ע"ש רבין, ד"ר גדי גבריהו, אמר: "זאת התשובה שלנו, כאנשים דתיים, לרצח פוליטי שהתבצע על ידי אדם שקורא לעצמו דתי. זו הייתה גם התשובה לכל אלה שמייללים כבר 13 שנה על כך שאין להם דרך ראויה להתאבל על רבין ז"ל. האירוע הזה הוכיח אחרת".
בית הכנסת ע"ש רבין הוקם לפני 12 שנים על ידי קבוצה של 20 מתפללים, והוא מונה כיום 120 משפחות. הוא פועל במתחם בית הספר אמי"ת ברחובות.