הריבית יורדת אבל ריבית המשכנתא עולה. מדוע?
בנק ישראל מוריד את הריבית במשק - המשפיעה על הריבית על האשראי - ובכל זאת הריבית על המשכנתא רק עולה. הסיבה לכך היא חשש הבנקים מיכולת ההחזר של רוכשי הדירות בצל ההאטה במשק וגל הפיטורים המסתמן
בנק ישראל ממשיך לבצע הורדות חדות של הריבית במשק, אבל הריבית על המשכנתא רק עולה. גם הצעד האחרון של נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, לא צפוי לשאת בשורה לרוכשי הדירות בצל הקשחת התנאים על ידי הבנקים. נראה כי בצל המשבר הגלובאלי - שזולג גם למשק הישראלי, חוקי השוק אינם כה ברורים כפי שהיו בעבר. הביקוש לנדל"ן יורד - אך "מחירו" לרוכשים, הריבית על המשכנתא - דווקא עולה.
בחודש שעבר עלתה הריבית על המשכנתאות ארוכות הטווח ב-0.23% ל-4.68%, והריבית לתקופות קצרות יותר עלתה בשיעור דומה. למעשה, מדובר על שיעור עלייה מצטבר של 0.43% בחמשת החודשים האחרונים - ועוד היד נטויה. אם לא די בכך, הבנקים גם הפסיקו לתת משכנתאות על 90% מערך הנכס - ומגבילים אותן ל-70% בלבד. זאת, בעוד שלפני מספר חודשים הבנקים דווקא עודדו נטילת משכנתא של 90% - בציפייה לרווחים גדולים יותר.
כיצד ניתן להסביר, אם כך, את העובדה שהירידה במחיר האשראי (הריבית במשק) ובביקוש לדיור אינה משתקפת בעלויות המשכנתא? הגורם לכך הוא המשבר בשוק הדיור האמריקני, שזלג לשאר ענפי המשק בארה"ב, ומשם - הגיע לכלכלות אירופה, לכלכלות המתפתחות - וגם למשק הישראלי.
רמת הסיכון עלתה
הבנקים מביטים היום פחות על הריבית שקובע הנגיד, ויותר על מצב המשק. האנליסטים אומרים שרמת הסיכון עלתה - בגלל גל הפיטורים במשק, שהראשונים להיפגע ממנו הפעם הם דווקא עובדי ענף הפיננסים וההיי-טק - לקוחות מועדפים של הבנקים. הערכת יכולת החזר המשכנתא של הלקוחות מושפעת מתחזיות לא מרנינות במיוחד של מצב התעסוקה בישראל. כשמפטרים ומצמצמים וכשהצמיחה מאטה - הבנקים חוששים יותר להחזר כספי המשנתא.
בעת הזאת, שבה מתמודדת מערכת הבנקאות עם השלכות קריסת ענקי הפיננסיים בארה"ב ובאירופה, מחיקות עקב ירידת ערך של החזקותיהם, וחשיפה לחובות של הטייקונים הגדולים - שנפגעו באופן ישיר יותר מהמשבר הגלובלי - ידם של הבנקים קפוצה יותר. מחיר האשראי אמנם ירד, אך כשהבנקים מעדיפים להקשיח תנאי הלוואות בכדי להפגין יציבות פיננסית ונזילות - כולנו ניאלץ לשלם יותר על המשכנתא שלנו.