96% מהמניות של לבייב באפריקה משועבדות
41% ממניות החברה משועבדות לבנק הפועלים. רק 3.2% ממניות אפריקה ישראל, ששווי השוק שלהן עומד על כ־80 מיליון שקל בלבד אינן משועבדות. לאחרונה החזיר לבייב לבעלי איגרות החוב 600 מיליון שקל כדי לשחררן משעבוד
לב לבייב, בעל השליטה באפריקה ישראל, מחזיק בכ־75% מהון המניות המונפק של אפריקה ישראל, אולם 95.6% ממניותיו משועבדות לגופים המממנים אותו. כך עולה מדיווח לקוני שהוציאה החברה שלשום (ב') לבורסה.
41% מהון המניות של אפריקה ישראל, שהן כ־54.6% מהאחזקות של לבייב בחברה ומהוות את גרעין השליטה בחברה, משועבדים לבנק הפועלים. המשמעות היא כי ירידה בשווי מניות אפריקה אל מתחת למחיר שנקבע בתנאי ההלוואה עשוי להפוך את הבנק לבעלים של אפריקה ישראל.
כיום רק 3.2% מהון המניות של אפריקה המוחזקות בידי לבייב אינן משועבדות, ושוויין מסתכם נכון להיום בכ־80 מיליון שקל בלבד. מדובר ב־4.2% מהאחזקות של לבייב בחברה. על פי הערכות, כ־23% מאחזקותיו של לבייב באפריקה משועבדות לבנק לאומי, בשל מימון שניתן לו כדי להגדיל את אחזקותיו בחברה.
בדיווח שפורסם ביום שני נכתב: "כל אחזקותיו של לבייב בחברה, למעט כ־1.8 מיליון מניות שהן כ־3.2% מההון המונפק, משועבדות להבטחת התחייבויות שונות לבנקים בישראל וכן להבטחת סדרת איגרות חוב שהונפקה על ידי ממורנד (חברה פרטית שבבעלות לב לבייב - ס"א) למשקיעים מוסדיים, ושצפויה להיפרע ב־6 באוקטובר".
בחברה לא מספקים תשובות
נשאלת השאלה: מדוע בחרה החברה לדווח ב־3 בנובמבר על פירעון אג"ח שהיו אמורות להתבצע ב־6 באוקטובר? ואולם החברה מסרבת לומר אם האג"ח נפרעו ומה מצב השעבודים.
ב־2006, כשהנפיקה ממורנד את סדרת איגרות החוב בהיקף של 600 מיליון שקל, שעבדה החברה כ־7.5 מיליון ממניות אפריקה ישראל לטובת הבטחת החזר ההלוואה. באחרונה, בעקבות צניחת שווי המניות, נאלץ הנאמן להתריע על מצב שבו יידרש לבייב להעמיד עוד ביטחונות להבטחת החזר ההלוואה, אולם לבייב העדיף לפרוע את האג"ח מוקדם יותר.
מהלך שכזה אמור היה לשחרר משעבוד 7.5 מיליון מניות, שהן כ־13.5% מהון המניות המונפק של אפריקה ישראל. עם זאת, בדיווח של החברה מיום שני נכתב במפורש כי רק 1.8 מיליון מניות, שהן כ־3.2%, משוחררות מכל שעבוד.
אפריקה ישראל מסרבת לחשוף מהם היחסים הפיננסיים בהם נדרש בעל השליטה לעמוד, שחריגה ממנו תוביל לדרישות מצד הגופים המממנים להעמיד עוד ביטחונות או לדרוש פירעון מיידי של ההלוואה או לממש את השעבוד. אתמול צנחו מניות החברה לשפל חדש של 45 שקל למניה - מחיר שבו נסחרה בינואר 2007, מעט לאחר שלבייב רכש את השליטה בחברה.
כמו כן מסרבת אפריקה לחשוף האם הפרטים אודות היקפי השעבוד של בעל השליטה דווחו בשל דרישה מצד רשות ני"ע, אולם ניתן רק להעריך שפרסום שכזה לא נעשה על דעת עצמה.
באפריקה סירבו להתייחס באופן ענייני לדיווח ומסרו: "אפריקה ישראל מצויה טרם פרסום דו"חותיה הכספיים לרבעון השלישי ל־2008, ולפיכך היא מנועה מלהתייחס לנושאים אלה".
האם אפריקה תמכור את אפריקה תעשיות
בתוך כך, נפוצו אתמול שמועות בשוק ההון שלפיהן לבייב מעוניין לממש את אחזקותיה של אפריקה ישראל בחברה־בת אפריקה תעשיות, העוסקת בתחום הפלדה ובייצור ובשיווק של קרמיקה.
אפריקה ישראל מחזיקה ב־67.5% ממניות אפריקה תעשיות. החברה־הבת נסחרת לפי שווי של 120 מיליון שקל, כך שאחזקותיה של החברה־אם בה נאמדות בכ־81 מיליון שקל.