פרס למלך סעודיה באו"ם: יוזמתך מעניקה תקווה
בכנס הדיאלוג הבין-דתי, שיבח הערב נשיא המדינה, שמעון פרס, את יוזמת השלום הערבית: "האופן שבו מציירת היוזמה את עתיד האזור מעניק תקווה לעמים". פרס והמלך עבדאללה הסעודי לא לחצו ידיים, אך סעדו שולחן לצד שולחן. יחד עם נשיא המדינה, הגיעה לכינוס שרת החוץ, ציפי לבני
מפגש נדיר בין הנשיא למלך סעודיה: נשיא המדינה, שמעון פרס, שיבח הערב (יום ד') את יוזמת השלום הערבית בנאום בעצרת הכללית של האו"ם, במסגרת פסגה בנושא דיאלוג בין-דתי. פרס ושרת החוץ, ציפי לבני, הגיעו לכנס שנפתח בנאומו של עבדאללה מלך סעודיה. מי שחיפש לחיצת יד בין פרס למלך הסעודי - התבדה. המלך עבדללה סעד בשולחן סמוך לשולחן של פרס, שהיה גדוש בצמרת העולם הערבי.
כמה שעות לאחר ארוחה היסטורית של מנהיגי העולם הערבי - מלכים, נסיכים, אמירים, נשיאים וראשי ממשלות - עם הנשיא פרס באולם הארוחות במטה האו"ם בניו-יורק, עברו הנוכחים לאולם מליאת העצרת לדון ב"תרבות השלום". המנהיגים הערבים האזינו לנאומו של פרס והשמיעו דברים מתונים.
"איננו יכולים לשנות את העבר", אמר פרס, "אולם אנו יכולים לעצב את עתידנו. זה נראה אפשרי יותר היום לאור ההצעה הסעודית, שהפכה ליוזמת השלום הערבית. האופן שבו מציירת היוזמה את עתיד האזור מעניק תקווה לעמים".
בפתח נאומו הזכיר פרס את יום השנה ה-13 לרצח ראש הממשלה, יצחק רבין ז"ל. "מתנקשים יכולים ליטול חיים, אך לא להרוג חלום", אמר הנשיא. "הטרגדיה איחדה את בני כל הדתות, היגון שפך אור על המכנה המשותף שבינינו - הצימאון לאחווה והשלום המקנן בלבנו".
הנשיא פרס לוחץ ידיים עם שר החוץ של קטאר (צילום: רויטרס)
בהמשך, הסביר מדוע יש להגיע לשלום. "כאשר פצצות גרעיניות, טילים ארוכי טווח, טרור חסר אבחנה והסתה פרועה מכתיבים את סדר היום, הגיע הזמן לשנותו", אמר הנשיא.
פרס שב והזכיר את יוזמת השלום הערבית. "האופן שבו מציירת היוזמה את עתיד האזור מעניק תקווה לעמים ומשרה ביטחון בקרב האומות. על מנת לשנות את העולם, עלינו לשנות את עצמנו. יוזמת השלום הערבית מצהירה כי: 'פתרון צבאי לסכסוך לא ישיג שלום או יעניק ביטחון לצדדים' - ישראל מסכימה עם ההנחה הזו. 'שלום צודק וכולל במזרח התיכון הינו האופציה האסטרטגית של המדינות הערביות' - זוהי גם האסטרטגיה של ישראל".
הוא המשיך לצטט מתוך היוזמה הערבית: "'הכירו בקץ הסכסוך הערבי-ישראלי, כוננו שלום עם ישראל והעניקו ביטחון לכל מדינות האזור. כוננו יחסי נורמליזציה עם ישראל בהקשר של שלום כולל. הפסיקו את המשך שפיכות הדמים, ובכך תאפשרו למדינות הערביות ולישראל לחיות בשלום וביחסי שכנות טובה, והעניקו לדורות הבאים ביטחון, יציבות ושגשוג'. ביטויים אלה ביוזמת השלום הערבית הם מעוררי השראה, זוהי הבטחה של קידמה; פתח רציני להתקדמות ממשית. שלום אזורי כולל קורא להשלמת המשא ומתן הביטלרלי עם הפלסטינים, במחיר כואב לשני הצדדים. אנו מוכנים, כפי שהוכחנו בעבר".
"בוחנים את הסיכויים לשלום אמת עם הסורים"
לאחר מכן הזכיר פרס את הסכם השלום עם מצרים, את תהליך אוסלו, הסכם השלום עם ירדן, הנסיגה מלבנון וההתנתקות מרצועת עזה. "היום אנו מתקדמים במשא ומתן עם הפלסטינים ובוחנים את הסיכויים לשלום אמת עם הסורים - הסכסוך האחרון שנותר. אולם, באזורנו פועלים אלה הניזונים משנאה, המנסים להעמיק את התהום ולהגביה את החסמים, אלה החותרים למחוק עם אחר ולאפשר הרג.
מזכ"ל האו"ם באן והנשיא פרס במטה האו"ם (צילום: AP)
"על מנת לעמוד מול אלה המעודדים מדון ואלימות, עלינו לשאת את דגל האחווה והשלום. תהיה זו בשורה טובה לעולם במצוקה. הדבר ישים קץ
לסכסוכים רבים ויציע הסכם כולל לכל העמים; חירות אמיתית, ללא שליטה או כיבוש, שיתוף פעולה כלכלי גלובלי ויחסי תרבות - חזון חדש לאזור כולו", סיכם פרס.
מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, שיבח את סעודיה והמלך עבדללה על היוזמה והזהיר מאיסלמופוביה. ראשי מדינות נואמים היום ומחר ובהם הנשיא בוש וראש ממשלת בריטניה גורדון בראון.