הנגיד: "יש להמשיך בתוכנית הורדת המסים"
נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר אמר שניתן להגדיל את הגירעון התקציבי רק אם קיימת ירידה בהכנסות ממסים או עלייה גדולה בתשלומי העברה. לדבריו: "המשק הבינלאומי ניצב בפני האטה משמעותית, ואולי אף מיתון עולמי
נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר אמר אתמול (ד') בועידת ראש הממשלה לעידוד הייצוא כי "יש להמשיך בתוכנית הורדת המסים". עם זאת, לדבריו, ניתן להגדיל את הגירעון הממשלתי רק אם קיימת ירידה בהכנסות ממסים או עלייה גדולה בתשלומי העברה (דמי אבטלה,ביטוח לאומי וכיוב').
פישר לא חסך מילים בתארו את ההתמודדות העומדת בפני הכלכלה הגלובלית, בצל המשבר. לדבריו ה"משבר פיננסי הוא מהקשים שידענו והמשק הבינלאומי ניצב בפני האטה משמעותית, ואולי אף מיתון עולמי". עם זאת, הרגיע הנגיד את הציבור בהפגינו ביטחון במערכת הפיננסית בישראל הנמצאת "ברמת מוכנות גבוהה כדי להתמודד עם השלכות המשבר - כולל ההאטה הצפויה בעקבותיו".
הנגיד ציין כי ש"לנוכח ההחמרה במשבר בעולם", צוותי עבודה משותפים למשרד האוצר, בנק ישראל והרשות ניירות ערך עמלים להכנת כלים אופרטיביים לפעולה. זאת, "ככל שהדבר יידרש, על בסיס מעקב וניתוח שוטף אחר ההתפתחויות". פישר ניסה לנער מעליו את הדרישה התמידית של השווקים לתגובה מיידית על כל מאורע או חשש: "אנו נפגשים אחת לשבוע ואין צורך לגבש כל שבוע תוכנית חדשה". כך הדבר אף בנוגע לשוק האג"ח הקונצרני, לראייתו של הנגיד "כל עוד שוק האג"ח הקונצרני מתפקד בצורה תקינה,כפי שזה היום, התערבות אינה רצויה".
הנגיד ציין כי על מנת להתמודד עם ההאטה הגלובלית "כלי הריבית מופעל בצורה אקטיבית" . בנוסף, ציין הנגיד, כי בנק ישראל הכריז כי שהוא מוכן לסייע לבנקים בכל הכלים העומדים לרשותו, ככל שהדבר יידרש, מתוך רצון לתמוך בציבור המפקידים. הנגיד אף הפגין שביעות רצון מתוכנית רכישת מטבע החוץ של בנק ישראל והודיע כי הוא שוקל את האפשרות להמשיך בה לתקופה מסוימת, לאחר השלמת היעדים שהוצבו.
לנקוט במדיניות תקציבית אחראית
הנגיד מציב שני תנאים להגדלת הגירעון התקציבי, אם הדבר נעשה בשל הירידה מההכנסות ממסים על רקע ההאטה, או בשל הגדלת תשלומי העברה. מעבר לכך, מזהיר פישר, "חשוב שהממשלה תמשיך במדיניות התקציבית האחראית והמוצלחת. "המצב הפיננסי והכלכלי בישראל טוב מזה שברוב המדינות בעולם ולכן הצעדים שננקטים בהן לא מחויבים אצלנו", אמר הנגיד. מדיניות תקציבית מרחיבה עלולה לחשוף אותנו, דווקא עכשיו, לסיכונים פיננסיים", הוא הוסיף.
הנגיד אמר כי ימשיך במדיניות הריבית התומכת בצמיחה ובתעסוקה, מבלי לפגוע במגמת הירידה באינפלציה לתחום יציבות המחירים. לדבריו "חשוב לקדם רפורמות בתחומים המעודדים צמיחה, כגון השקעות בתשתיות, ונגישות למקורות אשראי ולהימנע מלנקוט בצעדים שנראים פתרונות קלים לטיפול בהשלכות המשבר, אבל יגרמו הנזק לצמיחת המשק בעתיד. הנגיד הוסיף נימה אופטימית באומרו: "המשבר הזה יעבור. אני גם יודע שלמשק הישראלי צפוי עתיד מרשים".