על העיוורון הישראלי
אלכס אנסקי הזדעזע עד עמקי נשמתו מרצח הצעיר היהודי אילן חלימי בצרפת, לפני כשנתיים וחצי. יחד עם המחזאי יהושע סובול הוא עבד על ההצגה "אני לא דרייפוס", והופיע גם בפני תלמידים רבים. אחרי שגילה את העיוורון הישראלי לאנטישמיות בעולם - החליט גם להוציא חוברת מיוחדת בנושא
"לאן שאתה לא פונה היום אתה נתקל רק ביהודים. בבנקים - יהודים. בעסקים - יהודים. בפוליטיקה - יהודים. באוניברסיטאות, במדע, ברפואה - יהודים. בעיתונות, בתקשורת, בספורט, בספרות - יהודים. באמנויות - יהודים. בקולנוע - יהודים. בתיאטרון, על הבמה". כך נפתחת ההצגה "אני לא דרייפוס" של יהושע סובול בכיכובו של אלכס אנסקי, וכך נפתחת החוברת שמלווה את ההצגה, ויצאה השבוע לאור.
בראיון ל-ynet מסביר אנסקי כי החוברת, שכוללת מידע רב על הפרשה ועל אנטישמיות בת זמננו, נועדה בעיקר לתלמידים שצופים בהצגה במסגרות תיכוניות ולא יודעים מספיק על הפרשה, "ועל שנאת ישראל שהחליפה את האנטישמיות כלפי יהודים בעולם". החוברת מחולקת לכל מי שמגיע לצפות בהצגה ומסייעת לעורר שיח ודיון.
בעמוד 60 של החוברת מצוטטות כותרות מכלי התקשורת בשנים האחרונות, כולן דיווחים על אירועים אנטישמיים בעולם. ראשון הציטוטים הוא הדיווח מ-ynet בפברואר 2006 על מציאתו של אילן חלימי, צעיר יהודי בן 23 מפריז, שפותה על-ידי צעירה והותקף בידי חבורה אנטישמית. הוא אותר כשהוא קשור לגזע עץ, ערום, פצוע וסובל מכוויות בכל חלקי גופו. כמה ימים לאחר מכן הוא נפטר.
אנסקי מספר כי כשקרא על האירוע - הזדעזע. "זה עורר בי טלטלה איומה", הוא מעיד. "הנסיבות האכזריות של ההתעללות בחלימי - רק מכיוון שהוא היה יהודי - לא נתנו לי מנוחה. הוא היה בחור חזק ויפה, שנפל קורבן להתעללות בשל מוצאו. נתקפתי בהרגשה שאנו בישראל פשוט חיים בעיוורון. החלטתי לעשות מעשה - לנסות להבין את המקורות לשנאה והמשטמה. רציתי להכיר את נקודת המבט של המתעלל, של התליין".
"אין ישראליות ללא יהדות"
זמן קצר לאחר מכן ניגש אנסקי לסובול והציע לו לעבוד יחד על הצגה שתעסוק בעניין. לאחר חשיבה, החליטו השניים להמחיז את פרשת דרייפוס, אך מזווית אחרת - מנקודת מבטו של אחד הנבלים. השניים בחרו לשים במרכז ההצגה
את קצין הצבא הצרפתי פרדיננד אסתרהאזי, שהיה הבוגד האמיתי והעביר מידע מודיעיני לגרמנים. ההצגה מתרחשת בשנת חייו האחרונה, בלונדון של 1923.
"ככל שהצגנו בפני צעירים גילינו שהם לא מבינים עד כמה האנטישמיות רלוונטית גם היום", מספר אנסקי. "החוברת שהוצאנו עכשיו, על כל מרכיביה, מסיטה את המסך וחושפת את מה שמתרחש באמת. הדיון שהיא מעוררת פותח ויכוח על האנטישמיות ככלל, ועל המשמעות של להיות יהודי וישראלי בפרט. פעמים רבות צצות השאלות על הקשר שבין שתי הזהויות. בסופו של דבר החוברת עוזרת להבין שאין ישראליות ללא יהדות, ושהיהדות היא ההצדקה היחידה לקיומה של מדינת ישראל - מדינת העם היהודי".