צו מניעה נגד היזם שחסם את עמק הצבאים
היזם זכריה קהלני טוען כי בידיו ייפוי כוח מבעלי הקרקע, שמאפשר לו להקים במקום חווה חקלאית אורגנית, ולכן החל בעבודות. לבקשת החברה להגנת הטבע נתן בית משפט השלום בירושלים צו מניעה להמשך העבודות, עד לדיון בנושא
בית משפט השלום בירושלים הוציא, לבקשת החברה להגנת הטבע, צו מניעה נגד היזם זכריה קהלני, שבשבוע שעבר חסם את הכניסה לעמק הצבאים בירושלים והשבוע החל לבצע עבודות עפר לקראת הקמת חווה חקלאית במקום.
הצו, שניתן על ידי סגנית נשיא בית משפט השלום בירושלים, השופטת רבקה פרידמן, אוסר על קהלני לחסום את הגישה לעמק, לסלק מטיילים מהשטח, לבצע עבודות או להשכיר את השטח לשוכרים. השופטת קבעה כי צו המניעה יהיה תקף לפחות עד ליום שני הקרוב, אז יתקיים דיון במעמד שני הצדדים.
עוד על עמק הצבאים:
עמק הצבאים (פרי הר) הוא פינת טבע ייחודית בירושלים. בעמק, הכלוא בין כביש בגין לכביש הרצוג שבלב העיר, חיה משפחת צבאים וחיות בר רבות אחרות. תוכנית להקים במקום מגדלי מגורים ושטחי מסחר נתקלה במחאה ציבורית תקיפה. לאחר מאבק ממושך הצליחה החברה להגנת הטבע לקדם חלופה במסגרתה יהפוך העמק לפארק עירוני פתוח, ובתמיכת העירייה הופקדה התוכנית לאישור במוסדות התיכנון.
בחודש שעבר פירסם קהלני במקומונים בירושלים מודעה המזמינה את הציבור לשכור ממנו קרקע בעמק הצבאים כדי לגדל עליה גידולים חקלאיים. בתגובה לפירסום, ולאחר מחאה של החברה להגנת הטבע, פירסם מנהל מקרקעי ישראל הודעה מטעמו לפיה "אין לאדם המפרסם מודעות אלה כל זכויות בקרקע...".
פנינת טבע ייחודית. עמק הצבאים (צילום: עמיר בלבן, החברה להגנת הטבע)
אלא שבתחילת השבוע המשיך קהלני במלאכתו. הוא חסם את השערים המובילים לעמק, גירש מטיילים והכניס למקום טרקטור שביצע עבודות עפר וחישוף צמחייה. עימות בינו ובין אנשי החברה להגנת הטבע במקום הצריך התערבות של המשטרה ותלונות הדדיות על תקיפה.
כל העת מתעקש קהלני לטעון שיש בידיו ייפוי כוח לבצע עבודה בשטח. הוא אמר כי קיבל את ייפוי הכח מהקיבוצים מעלה החמישה וקריית ענבים, שהם בעלי השטח. ואולם, בהודעה שפירסמו הסבירו הקיבוצים כי התירו לקהלני להשיג את האישור להקים את החווה במקום, ולא להתחיל להקימה בפועל.
בחברה להגנת הטבע טענו כי קהלני פועל במקום בלי היתר, משום שהשטח מוגדר בתוכנית המתאר כשטח ציבורי פתוח המיועד להפוך לפארק עירוני, ולא שטח חקלאי.
עוד הם טוענים כי שעבודות החישוף פגעו בטבע ובמקומות המסתור של בעלי החיים במקום. "שטח שתפקד כמרעה איכותי ומסתור שמתאים להחבאת עופרים הפך בין רגע לשטח חקלאי פעיל", כתבו בפנייתם לבית המשפט. לדברי עמיר בלבן מהחברה להגנת הטבע, העבודות דוחקות את הצבאים לשולי השטח, לאזור מסוכן הנמצא בקרבת כביש שאינו מגודר.