שתף קטע נבחר
 

חשש מפיטורים המוניים בענף היהלומים בישראל

בכירי הענף ייצאו היום לדיון חירום עולמי בבריסל. הערכות: היצרנים המקומיים יפחיתו במידה ניכרת את פעולות הליטוש

יומיים לאחר שמחבר מחירון היהלומים הבינלאומי, מרטין רפופורט, הוריד את מחיר היהלומים בפעם השנייה החודש, יתכנסו הבוקר (א') ראשי הענף מכל העולם לדיוני חירום בני יומיים בבריסל שבבלגיה. כך נודע ל"כלכליסט".

 

 

נשיא בורסת היהלומים בישראל אבי פז, שישתתף אף הוא בכינוס, סיפר ל"כלכליסט" כי מטרת הכינוס היא לנסות להסכים על צעדי תעשייה רוחביים שיעזרו למנוע את הסחף השלילי בשיעור המכירות. המאמצים יתמקדו במבצעי קידום מכירות לתכשיטים בארצות הברית לקראת עונת החגים המתקרבת.

 

"יש עדיין מקום לתקווה", אמר פז, "תקופת החגים תתחיל בארה"ב בשבוע הבא, ואני מקווה שזה יעצור במשהו את המומנטום השלילי. ענף היהלומים הוא ענף בריא בסך הכל. נקלענו למערבולת בגלל המצב הפיננסי העולמי ולא בגלל בעיה בענף שלנו. גם החוב של היהלומנים לבנקים לא עלה".

 

בזמן שראשי הענף מתכנסים בבלגיה, הידיעות על עוצמת הפגיעה בענף היהלומים ממשיכות להיערם, ומהן עולה כי מדובר במשבר רחב התוקף את כל שרשרת הייצור והשיווק של היהלומים ברחבי העולם. גורמים בענף העריכו בסוף השבוע כי היצרנים הגדולים בישראל עתידים להפחית במידה ניכרת את פעולות הליטוש שהם מבצעים באמצעות קבלנים חיצוניים, ולהמשיך בפעילויות ההתייעלות הפנים־עסקיות, שיכללו פיטורים של מאות עובדים.

 

בהודו ובארה"ב כבר מפטרים

בעולם המצב גרוע אף יותר: יצרני היהלומים בהודו כבר החליטו להפחית את ייצור היהלומים ב־20% עד סוף השנה, בשל הביקושים הנמוכים וכדי להימנע ככל האפשר מפיטורי עובדים. חברת תכשיטי היוקרה סיגנט (Signet), הנסחרת בבורסה של לונדון, דיווחה על ירידה דרסטית במכירותיה בחנויות. מדובר בירידה של 11% בארה"ב ושל 8% בבריטניה. על רקע הדיווחים על מכירות חלשות איבדה המנייה בבורסה של לונדון 40% מתחילת אוקטובר.

 

חברת סרין טכנולוגיות (Sarin Technologies), הנסחרת בבורסה של סינגפור ועוסקת בייצור, מדידה ודירוג של יהלומים, סיכמה את הרבעון השלישי של השנה עם ירידה של 6.9% במכירות, ל־8.8 מיליון דולר, ירידה שאותה היא תולה בהאטה בביקוש ליהלומים אגב המשבר הפיננסי העולמי. במקביל, סוכנויות הידיעות מדווחות בשבועות האחרונים על פיטורי עשרות אלפי עובדים בתעשיית היהלומים בהודו ובארה"ב.

 

כאמור, ביום שישי בבוקר הוריד רפופורט את מחיר היהלומים, לאחר שבתחילת החודש בוצעה הורדה רוחבית של 5%. הפעם שינה רפופורט את מתכונת הפעולה והוריד את מחירי היהלומים באופן מדורג. מחיר היהלומים הגדולים (יותר משלושה קראט), שם עיקר הפגיעה בביקושים, נחתך ב-8%–10%. ביהלומים הקטנים יותר מדובר בהורדה של 3%-1% בלבד.

 

היהלומנים לחצו

גורמים בענף סיפרו בסוף השבוע כי את ההחלטה הנוכחית והקודמת ליוו לחצים כבדים מצדם של יהלומנים, שביקשו מרפופרט לא לבצע עוד הפחתה גורפת מחשש שהדבר יגרור מפולת גדולה עוד יותר בביקושים. רפופורט נענה באופן חלקי לבקשה בכך שביצע הפחתת מחיר מדורגת, אולם נראה כי היה אינה האחרונה לתקופה הקרובה.

 

בשיחה שקיים רפופורט עם "כלכליסט" בתחילת החודש לאחר הורדת המחיר הראשונה הוא התייחס ללחץ שהופעל עליו ואמר: "מהלך של הורדת מחירים הוא לא פופולרי, אבל אני אומר לחבריי שהלוואי ששוק המניות היה יורד רק ב־5% כמו מחירי היהלומים. בתקופה כזו גם מחירי חומרי הגלם יורדים, כך שעלויות הייצור שלנו גם הן מתכווצות. כך קורה שאנחנו מוכרים יותר בזול אבל גם קונים יותר בזול. הייתי מציע להירגע, ולא לפחד מהורדת המחירים".

 

במנהל היהלומים במשרד התמ"ת מקיימים בעת האחרונה שיחות שוטפות עם היהלומנים ועם הבנקים במטרה להגמיש את תנאי ההלוואות והאשראי הניתנים בתחום. עם זאת, במנהל אומרים כי אין בכוונתם לקיים התערבות רגולטורית בשוק. 

פורסם לראשונה 15/11/2008 22:45

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
החגים בארה"ב ישנו את המצב?
צילום: index open
מומלצים