"האורניום בסוריה לא בהכרח מעיד על כור גרעיני"
הד"ר מוחמד אל-בראדעי אישר את הדיווח כי שרידי אורניום התגלו באתר שהופצץ על ידי ישראל - אך ציין כי למרות השרידים, אין ראיות חד-משמעיות לכך שבאתר התקיימה פעילות גרעינית
מנהל הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, הד"ר מוחמד אל-בראדעי, אישר היום (ב') כי התגלו שרידי אורניום באתר הסורי שבו תקפה ישראל - אך הוסיף כי אין וודאות שבאתר התנהלה פעילות גרעינית אסורה.
אל-בראדעי ציין כי הדו"ח על סוריה, שאותו צפויה הסוכנות שבראשותו לפרסם בהמשך השבוע, לא יהיה חד-משמעי - והבהיר כי סוכנות הגרעין זקוקה לשיתוף פעולה מצידן של סוריה וכן ישראל בחקירת הסוגיה. "לא נוכל להגיע למסקנה מהירה אלא אם נקבל מידע אמין", אמר אל-בראדעי. "היה אורניום - אך זה לא אומר שהיה כור". לדבריו, האורניום שהתגלה באתר "אינו אורניום מועשר ברמה גבוהה. הוא יכול היה להגיע לאתר בדרכים רבות ושונות - לכן אנחנו בוחנים תרחישים שונים".
ראש הסוכנות אמר את הדברים בתום נאום שנשא בכינוס בדובאי, שבו קרא לקהילה הבינלאומית להרחיב את הדיאלוג בנושא אי הפצת נשק גרעיני. הוא טען כי הסוכנות עדיין לא החליטה האם באתר שהופצץ אכן היה כור גרעיני שנמצא בשלבים אחרונים של בנייה, כפי שטענה ארה"ב.
המתקן הסורי, קודם להפצצתו בידי ישראל (צילום ארכיון: AFP)
"הדו"ח שיתפרסם השבוע יקבע כי עדיין יש בפנינו עבודה רבה. הוא לא יכלול מסקנות על הימצאותו של כור באתר", אמר אל-בראדעי. "אנחנו עדיין בדיונים עם סוריה - אך עדיין לא הגענו לממצאים חותכים. אני קורא לסוריה לנהוג בשקיפות כדי שנוכל לנתח את המצב", הוסיף.
לפני שבוע בדיוק, טענו דיפלומטים מערביים בווינה כי פקחי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית גילו שרידי אורניום באתר אל-קיבאר, שאותו הפציצה ישראל בספטמבר אשתקד, שם על פי החשדות הקימה סוריה כור גרעיני בפיקוח צפון קוריאני.
הדיפלומטים - שסירבו להזדהות בשמם - טענו כי הדגימות שנלקחו על ידי פקחי סוכנות הגרעין מהאתר שהותקף על ידי מטוסי קרב ישראליים בספטמבר 2007 הכילו אורניום בשילוב יסודות אחרים, וכי הממצאים מחייבים חקירה נרחבת נוספת. "זה לא היה אורניום טבעי", אמר אחד הדיפלומטים, והוסיף כי הדבר מעיד על כך שייתכן שמדובר באורניום מועשר.
עם זאת, סוריה, המכחישה כי ניהלה תוכנית גרעינית חשאית, טענה כי המקור לאורניום היה בהפצצה הישראלית. שר החוץ הסורי ווליד אל-מועלם אמר בשבוע שעבר כי כבר נעשה בעבר שימוש בפצצות המכילות אורניום מוחלש בעיראק ובאפגניסטן. "איש לא שאל את עצמו אילו פצצות הטילה ישראל על האתר ומה היה בתוכן. ההדלפות לתקשורת הן אות ברור שמטרתן להפעיל לחץ על סוריה. זה אומר שלא מדובר כאן בעניין טכני אלא פוליטי לחלוטין", פסק.