בוטל צו לעיכוב יציאה מהארץ נגד גאדימק
ביהמ"ש ביטל את הצו לעיכוב יציאה מהארץ שהוצא נגד גאידמק לבקשת איש העסקים, יוסף טרוים, בטענה כי לאור העיקולים על נכסיו "קשה לראות כיצד יוכל להבריח לחו"ל נכסים". צו עיכוב היציאה נגדו שביקשה המדינה נותר בתוקפו
בית המשפט המחוזי בתל אביב ביטל הבוקר (ד') את הצו לעיכוב יציאה מהארץ שהוצא נגד איש העסקים, ארקדי גאידמק, לבקשת איש העסקים, יוסף טרוים.
לפני כשבוע, אישר השופט אבי זמיר את הצו שהוצא לבקשת טרוים עד להפקדת סכום פסק הבוררות שניתן כנגד גאידמק בסך כ-54 מיליון שקל אצל בא-כוחו של טרוים. טרוים ביקש לחייב את גאידמק בהפקדת ערובה כספית בשווי זה להבטחת ביצוע פסק הדין.
כעת ביטל השופט את הצו וציין כי לא השתכנע שהחשש להימלטותו של גאידמק מהארץ הוא בוודאות הנדרשת על מנת לפגוע באופן כה קשה בזכותו לחופש התנועה.
השופט זמיר קבע, כי לאור העיקולים שהוטלו על נכסיו ועסקיו של גאידמק, "קשה לראות כיצד יוכל להבריח לחו"ל נכסים אלה או להמשיך כאן בפעילות עסקית מניבה; מה טעם אפוא גם ב'ריתוקו' של המשיב לארץ? דווקא מתן האפשרות למשיב להמשיך בפעילות עסקית גם בחו"ל עשויה להניב נכסים נוספים ולשפר את יכולת הפרעון העתידית".
עוד קבע השופט, כי "הזכות לצאת מן הארץ, שהיא בעצם חלק מחירות התנועה, הפכה, עם כניסתו לתוקף של חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו, לזכות בעלת מעמד נורמטיבי חוקתי, על- חוקי. לפיכך, משקלה של זכות זו ושל השיקולים המגולמים בה עלה לעומת התקופה שקדמה לחוק היסוד".
יישום ההחלטה נדחה ל-24 לחודש
בחודש אוגוסט קבע בורר כי גאידמק ישלם כ-54 מיליון שקל לטרוים בגין הפרת חוזה לרכישת מפעל פוספטים בקזחסטן. ערעור בעניין נדון כיום בפני הרכב בוררים. טרוים הטיל עיקולים זמניים על נכסי גאידמק בסך 50 מיליון שקל. טרוים טען כי הנכסים המעוקלים לטובתו אינם מכסים את חובו של גאידמק כלפיו, אף לא באופן מזערי. בנוסף לכך לטענת טרוים, גאידמק מבריח את נכסיו בישראל ובחו"ל, וקיים חשש סביר כי הוא עומד לברוח מישראל.
נגד גאידמק עדיין עומד צו עיכוב יציאה מהארץ שהוצא לבקשת פרקליטות המדינה בבית משפט השלום בפתח תקווה, על מנת להבטיח את התייצבותו לחקירת המשטרה בפרשת חברת "טרמופוסט" ההולנדית, בה הוא נחשד במרמה ובהלבנת הון.
השופט אהרן גולדס קבע בהחלטתו בתחילת החודש, כי לאחר שעיין בדו"ח סודי שהגישה המדינה, החליט לקבל את עמדת הפרקליטות ולהעמיד את גובה הערבות שתאפשר את יציאתו של גאידמק את הארץ על סך של 2.5 מיליון דולרים. לדבריו, הערבויות אשר הפקיד גאידמק בעבר פקעו זה מכבר לאחר שהתבקשה הארכת תוקפן מספר פעמים, אך מדובר בחקירה מסובכת ומסועפת, שלא ניתן לסיימה במסגרת הזמנים הקבועים החוק ולכן, על מנת להבטיח את החקירה, יש לקבוע מחדש את הטלת הערבויות.
בשל העובדה שצו זה עדיין בתוקף, ביקש היום השופט זמיר מהפרקליטות להגיב על החלטתו בתוך 3 ימים ובשל כך עיכב את החלטתו עד ל-24 לחודש.
בהכנת הידיעה השתתפה הדר קנה