פנסיית החובה: השד אינו נורא כל כך
שוקי שטאובר מגיב לשני טיעונים מרכזיים נגד פנסיית החובה: עלות העבודה גדלה? לא תמיד זה המצב. המעסיקים ממלאים את תפקיד הממשלה? עדיף להקטין את מספר האנשים הנזקקים לסיוע ממשלתי
בתקופה סוערת כל כך מבחינה פיננסית,
שבה כולם מתעוררים ומדברים על הצלת החסכונות הפנסיוניים
של הציבור הרחב, ארצה לדון כאן באחות הצעירה שנולדה לא מזמן, פנסיית החובה.
לצד הברכות שליוו את כניסתה לתוקף של פנסיית החובה השנה נשמעה גם ביקורת, שמקבלת משקל יתר בתקופה של משבר. ברצוני למתן את עוצמתם של שניים מטיעוני הביקורת המרכזיים:
א. הפנסיה מגדילה את עלות העבודה
טיעון זה, שהיה אחד החסמים שמנעו בעבר חתימה על הסכם פנסיה חובה, אינו נכון בהכרח. ההסכמה שהושגה בסופו של דבר - החלה הדרגתית של ההסכם במשך חמש שנים - נועדה לסייע למעסיקים לבלוע את הגלולה המרה במנות קטנות ובאופן הדרגתי.
ההדרגתיות של היישום יכולה ליצור מצב שבו עלות העבודה לא תגדל, ושגם העובד ייהנה וגם המעסיק לא יצא חסר.
ומדוע? מכיוון ששוק העבודה קובע את רמת התיגמול של העובדים, בייחוד במגזר הפרטי. כוחות השוק קובעים את עלות העבודה, והחוקים והתקנות משפיעים על התמהיל שלה. כיום, סכום מסוים מוקצה לביטוח לאומי, סכום אחר לדמי מחלה וכדומה. כעת, סכום נוסף יוקצה לחיסכון פנסיוני.
לאורך זמן, כמובן - בניטרול השפעות אחרות - העובד יקבל אולי קצת פחות כסף "ביד", משום שמאלצים אותו לחסוך לפנסיה. למעסיק זה לא בהכרח עולה יותר, ובוודאי שלא עולה יותר באופן משמעותי.
ב. הממשלה מאלצת את המעסיקים למלא את תפקידה
החותמים על ההסכם, ההסתדרות והמעסיקים הפרטיים קבלו נגד הממשלה כי היא מאלצת את המעסיקים לדאוג לעובדים, ובכך מטילה עליהם את תפקידה שלה וחוסכת בתשלומי העברה - כי אם לגמלאי תהיה הכנסה גבוהה יותר, המדינה תזדקק לפחות כסף כדי לתמוך בו.
מה רע בכך? הקטנת מספר האנשים שנזקקים לסיוע היא יעד מבורך. תמיד עדיף מצב שבו אדם מצליח לדאוג לעצמו מאשר מצב שבו המדינה נאלצת לתמוך בו.
יש לזכור כי קבוצה גדולה של חוסכי פנסיית חובה אינה קבוצה של אנשים קשי יום, שהם אוכלוסיית היעד העיקרית של מקבלי התמיכה מהמדינה. רבים מהחוסכים מועסקים מבחירה במסגרות שבהן לא הוענקו תנאים סוציאליים, למשל – צעירים וסטודנטים שעובדים בעבודות מזדמנות ובמשרות חלקיות, או עובדים אחרים בענפי תעסוקה שרמת ההתארגנות בהם נמוכה.
פנסיית החובה מאפשרת לצעירים רבים להתחיל לחסוך מוקדם יותר. מטעם זה בלבד, ההסכם מבורך ומועיל לכולם. כן, גם לתקציב המדינה.
שוקי שטאובר הוא יועץ ומרצה בכיר לניהול, וכתב תשעה ספרי ניהול
ניהול, עבודה, קריירה - האתר של שוקי שטאובר
הסכם הפנסיה: מועיל לכולם
מומלצים