יתרות המט"ח של רוסיה ירדו ב-150 מיליארד ד'
בסוף חודש אוגוסט היו בידיה 600 מיליארד דולר ואילו היום עומדת היתרה על 453.5 מיליארד דולר בלבד. גורמים בינלאומיים מזהירים, כי יתרותיה יתדלדלו מהר מאוד ומדיניות "הצלת" השוק הרוסי באמצעותן לא תוכל להימשך זמן רב
יתרות המט"ח של רוסיה צנחו ב-21.9 מיליארד דולר תוך שבוע, כך עולה מדיווח הבנק המרכזי של המדינה. מתחילת ספטמבר הן התכווצו ב-150 מיליארד דולר והגיעו לשפל של 453.5 מיליארד דולר, זאת לעומת כ-600 מיליארד דולר בסוף אוגוסט.
שר האוצר הרוסי, אלכסי קודרין, הסביר כי ישנם שלושה גורמים עיקריים הגורמים לירידה ביתרות המט"ח של רוסיה: בראש ובראשונה - הצורך להזרים כספים לשוק, על מנת לתמוך במטבע המקומי. "אלמלא היינו מזרימים מט"ח לשוק היה נוצר מחסור בדולרים ואירו ושערו של הרובל היה צונח", אמר קודרין. כמו כן, חלק מהרזרבות הועמדו לרשות הממשלה ותורנית הסיוע הכלכלית שיזמה. ועוד גורם שהביא לירידה ביתרות המט"ח - התחזקות הדולר בשווקי העולם.
למרות הירידה המשמעותית, רוסיה עדיין מדורגת שלישית בעולם בהיקף רזרבת המט"ח שלה, אחרי סין ויפן. את ההון היא צברה בזכות המחירים הגבוהים של הנפט ויתר הסחורות, מהם נהנתה במחצית הראשונה של 2008. היתרות של רוסיה מורכבות בעיקר מדולרים, אירו ולירות שטרלינג.
הממשלה המקומית רואה ברזרבות אלה ערובה ליציבות הכלכלית של רוסיה. לפני פרוץ המשבר טענו שם, כי בזכות ההון שהצליחה המדינה לצבור בשנים האחרונות, אין לה מה לחשוש מזעזועים בשווקים הפיננסיים, אלא שהמציאות התגלתה כאחרת. כעת מנסה הצמרת הכלכלית לנצל את הכספים על מנת למזער את נזקי המשבר או לפחות את אלה הנראים לעין.
אמנם באמצעות מדיניות זו הצליחה רוסיה למנוע קריסה במטבע המקומי, אך ספגה ביקורת ממוסדות פיננסיים בינלאומיים, שם מתריעים כי הרזרבות תדלדלנה הרבה לפני שהמשבר יחלוף ואז עלולה למצוא עצמה רוסיה בפני אסון כלכלי שלא תוכל להתמודד עמו.
חלפן כספים בבירת רוסיה
צילום: AFP
מומלצים