מומחים לאובאמה: ישראל והפלסטינים תחילה
ברנט סקוקרופט וזביגנייב בז'ז'ינסקי, ששירתו בממשלים קודמים ואיתם נועץ הנשיא הנבחר, קראו במאמר ב"וושינגטון פוסט" לאובאמה לא לבזבז זמן - ולגשת מיד לעניין הסכסוך הישראלי-פלסטיני. "עוד לפני הבחירות בישראל", הדגישו
"תן לבוחרים בישראל הזדמנות מיוחדת" - כך קוראים היום (ו') לנשיא הנבחר של ארצות הברית, ברק אובאמה, שני יועצים בכירים לשעבר לביטחון לאומי. במאמר שפורסם ב"וושינגטון פוסט", מבקשים השניים מאובאמה לשים בעדיפות עליונה את השגת הפתרון לסכסוך הישראלי-פלסטיני.
ברנט סקוקרופט, יועצם של הנשיאים בוש האב וג'רלד פורד, וזביגנייב בז'ז'ינסקי, יועצו של הנשיא ג'ימי קרטר, קראו לאובאמה לפעול למען מטרה זו מיד עם כניסתו לתפקיד, ועוד בטרם ילכו אזרחי ישראל לקלפיות. זאת, על אף גודש הבעיות הפנימיות והבינלאומיות הממתין לנשיא הנבחר עם השבעתו בעוד חודשיים. השניים נודעו בעבר בעמדתם הנחרצת, לפיה הממשל צריך להפעיל לחץ על ישראל כדי שזו תעשה וויתורים למען פתרון הסכסוך.
חשיבות פרסום המאמר גבוהה במיוחד, לאור העובדה שאובאמה מתייעץ באופן בלתי רשמי עם השניים.
רשת NBC דיווחה כי הנשיא הנבחר נפגש לפני יומיים עם סקוקרופט, כדי לשמוע ממנו הצעות לגבי אופן הקמת הצוות לביטחון לאומי.
שני היועצים לביטחון לאומי כותבים כי "תשומת לב מיידית לסכסוך הישראלי-פלסטיני תעזור לחזק את הרצון הטוב שבחירתו של אובאמה יצרה. לא כל אחד במזרח התיכון רואה את הנושא הפלסטיני כאתגר האזורי החשוב ביותר, אבל כולם יסכימו על תחושה עמוקה של חוסר צדק שהוא מעורר".
סקוקרופט ובז'ז'ינסקי מזהירים ש"אי טיפול בנושא הישראלי-פלסטיני עלול לגרום להתפרצות נוספת של אלימות בין הצדדים בלבנון ובעזה, לגרום לנסיגה בהתקדמות שהושגה ולהחזיר את הצדדים לאותה נקודת המוצא".
כוח בינלאומי לשטחים
אזהרה נוספת במאמר היא מפני הסכנה שפלסטינים וישראלים ינטשו את הפתרון של שתי מדינות. לדבריהם, לפתרון הנושא הפלסטיני עשוי להיות השלכה חיובית על האזור. "זה ייתן לממשלות ערב את האפשרות לתמוך במנהיגות האמריקנית בפתרון הבעיות האזוריות, כפי שהיה לפני הפלישה לעיראק.
על פי סקוקרופט ובז'ז'ינסקי, אובאמה יידרש להכריז בפומבי את עמדת ארה"ב לגבי ארבע העקרונות של שלום הוגן ובר קיימא: חזרה לגבולות 1967 עם תיקונים קלים והתאמות שיוסכמו בין הצדדים; פיצוי במקום זכות השיבה של הפליטים הפלסטינים; ירושלים כעיר בירה של שתי המדינות; ומדינה פלסטינית ללא צביון צבאי.
"ייתכן שיהיה צורך במהלכים נוספים כדי להבטיח את בטחונה של ישראל", כותבים השניים. "מהלכים כגון שיגור כוח שלום בינלאומי, כמו כוח של נאט"ו, שיוכל לא רק להחליף את כוחות הביטחון הישראליים, אלא גם לאמן את החיילים הפלסטינים להיות יעילים".
שני היועצים כותבים עוד כי מערכת הבחירות בישראל והפילוג בין פתח לחמאס הם גורמים מסבכים, אבל לדבריהם מעורבות מיידית של הנשיא הנבחר עם כניסתו לתפקיד,
עוד בטרם הבחירות בישראל, "תוכל לספק לציבור הישראלי הזדמנות מיוחדת להביע את דעתם על עתיד מדינתם".
הם קוראים לאובאמה "לנאום באופן ברור ונחוש על העקרונות הבסיסים של הסכם השלום. הוא חייב ללחוץ בנחישות ובהתמדה. היוזמה חייבת לבוא על ידי מינוי של אישיות רמת דרג לקדם את התהליך בשם הנשיא", ומסכמים: "לומר שהשגת פתרון מוצלח לנושא היא משימה פשוטה - יהיה לעג להיסטוריה. אבל בהרבה מובנים המצב הנוכחי הוא כזה בו הסיכויים להצלחה לא היו מעולם טובים יותר, ומצד שני - גם מחיר הכישלון".