לבנקים מותר לגבות ריבית מהלקוחות?
שאלה:
מדוע מותר לבנקים לגבות ריבית? הערות: ראיתי באחד הבנקים אישור שממנו עולה שכיוון שאני והבנק שותפים מותר לו לגבות ריבית, אבל בפועל לא נראה לי שיש שותפות, וגם הפקידים באותו בנק אמרו שהשאלה שלי תמימה, ושזה "מן משהו כדי שדתיים יוכלו להיות לקוחות של הבנק". (מרים, מרכז)
תשובה:
אם הבנק חותם על "היתר עיסקה" מותר לעשות עם הבנק עסקות שיש בהם ריבית, מכיון שהבנק והלקוח שותפים בהשקעת כספי ההלוואה וברווחים מהם. עניין זה מצריך פירוט רב, את יכולה לעיין בספר "תורת ריבית" (הרב הרשלר והרב היישריק, ירושלים תשנ"ד).
יש דעות שבנקים, חברות ותאגידים בע"מ אינם מוגדרים "רעך" בהלכה, ולכן ההלכות שנאמרו בהלוואות שבין אדם לאדם כדוגמת ריבית ושמיטת כספים, אין חלות (לפחות לא מהתורה) לגבי חברות ותאגידים. גם עניין זה מצריך הרחבה רבה, והוא מצוי במחלוקת גדולה בפוסקים. בשבוע הבא, ב"כנס הבינלאומי להלכה יישומית" של יד הרב הרצוג, אמור הרב זלמן נחמיה גולדברג לשאת הרצאה בעניין זה, וכמו רבים אחרים, אני מקווה שנזכה לשמוע החלטה ופסיקה הלכתית בסוגיה משמעותית זו.
יש פתרון טוב למי שחושש שהשותפות שלו עם הבנק היא "מלאכותית". רכשי מניות של הבנק ממנו את רוצה לקחת את ההלוואה, ואז תהיי שותפה אמיתית בבעלות על הבנק. (משיב: הרב דרור ברמה)
מומלצים