שתף קטע נבחר

ילדי שדרות עוברים מ"צבע אדום" לירוק

ללא חשש מאזעקות, במקום פסטורלי ונעים, עוברים בני-נוער משדרות ועוטף עזה "ימי חיבוק", בהם לומדים לא לשמור בבטן, לדבר על הכאב וגם לתקשר עם סוסים. "רטורנו", מקום להפוגה

ל"יום החיבוק" שערך "המרכז הפסיכו-חינוכי רטורנו " לבנות האולפנא הדתית "אמית" משדרות, הגענו באיחור. אוהד הצלם ואני התברברנו קלות בעמק האלה היפיפה, ונחתנו בחדר העיון כשכבר הייתה ישובה בו כיתת בנות עטויות חצאית, המקשיבות לסוף דבריו של אחד המטופלים במקום.

 

הצעיר שישב מולן נרגש, יצר אצלן עניין והזדהות, אבל כשהגיעה דנה (שם בדוי), וחשפה בפניהם את סיפורה האישי (הכולל ילדות קשה בלוד, אחות המכורה לסמים, הטרדה מינית בילדות, אם חולת סרטן ואב שנפטר בפתאומיות - וכן, מדובר בהחלט בסיפור אמיתי), החדר היה מרותק.

 

כשדנה סיימה את דבריה הודה לה צורי דהן, מדריך טיפולי שנמצא במקום כבר ארבע וחצי שנים (לאחר טיפול אישי שעבר שם), והבנות הוסיפו בעידודו במקהלה: "אוהבים אותך דנה", חלקן אף התעקש לקום ולתת לה חיבוק. הבנו שהגענו למקום אחר.

 

ברטורנו מתארחת שתי סוגי אוכלוסיות עיקריות: מטופלים הנגמלים מהתמכרויות לסמים, אלכוהול והימורים, וקבוצות המגיעות למקום לסדנאות של מניעה והעצמה. לצוות הטיפולי במקום ניסיון מצטבר של 18 שנים שבמרכזן תמיכה בסוגי ההתמכרויות שונים וטיפול בהתנהגויות בעלות היבטים סיכוניים ולא נורמטיביים.

 

ממחקר שהציג לאחרונה ארגון "נט"ל" (נפגעי נפגעי טראומה על רקע לאומי) עולה כי

86.6 אחוזים מבני ה-12-14 בשדרות סובלים מהפרעות פוסט טראומטיות. 74.2 אחוז מהילדים בעיר למודת הקאסמים סובלים מפחדים.

 

אך אנשי 'רטורנו' לא נזקקו למחקרים. כבר לפני כשנתיים הם הבינו שבני-הנוער בשדרות החשופים לטרור מתמשך, מתמודדים עם בעיות פוסט-טראומטיות בדרגות חומרה שונות, ולאור העובדה שבמהלך השנים הם פיתחו מיומנויות מקצועיות המכוונות לטיפול בתופעות אלו (PTSD), הוחלט לסייע לצעירים להיפתח ולשוחח על הכאב.  

 

כ- 1,200 ילדים ובני נוער משדרות כבר נהנו מ"ימי הפגה" או "חיבוק", בחווה הירוקה והפסטורלית, וכעת גובשה במקום    תוכנית שמהווה מתן מענה מערכתי לאוכלוסיית האיזור הפגוע. מדובר במודל מקיף שיתמוך ב- 600 נערים ונערות מהכיתות הגבוהות בבית הספר התיכון (י"א-י"ב), שיהפכו באמצעות סדנה אינטנסיבית ל"תומכים" של חמישה עד עשרה ילדים צעירים יותר.


חיוכים ורוגע. בנות האולפנא "עמית" ב"רטורנו"

"לגעת בכאב בגובה העיניים"

"הגישה של 'רטורנו' היא שסמים ואלכוהול אינם 'בעיה' - אלא סוג של פתרון לא מוצלח למצוקה" מסביר דהן בשכנוע. "מה שיודעים לעשות אצלנו זה בעיקר לגעת בכאב בגובה העיניים, אותו כאב שלמעשה מפיל

אנשים מסויימים לעולם ההתמכרויות" הוא מוסיף, "אצלנו יודעים גם כיצד ללמד אנשים לבקש עזרה".

 

למי שמתקשה להיפתח ולשוחח על הדברים, מוצעת האפשרות לעבור טיפול באמצעות הסוסים השוכנים בחווה. הבנות, עדיין נרגשות מהחשיפה הקולחת מצאו עצמם מצחקקות (ללא חשש מאזעקת "צבע אדום" בשעות הקרובות) סביב רחבה, בה אחדות מהן, תיקשרו עם סוסה לבנה וצייתנית, כששמש נעימה מחממת את כולם.

 

בשיחת הסיכום של היום, היו כמה בנות שהחליטו לשתף. אחת מהן אמרה שתדבר עם הוריה כדי שיעניקו לה יותר תשומת לב ואחרת הודיעה שהיא רוצה להיות מאלפת סוסים. בדרך החוצה משם המורות התלוננו על נהג האוטובוס שעדיין לא הגיע, ועל כך שהן כבר היו אמורות לנסוע חזרה. לבנות לעומתן נראה היה שלא מפריע לספוג עוד צבע ירוק שימלא את המצברים לקראת החזרה הביתה, לשגרה המנומנת הרבה פחות.    

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד אבידן קינר
צילום: אוהד אבידן קינר
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים