כלכלת ארה"ב התכווצה ב-0.5% ברבעון השלישי
נתוני התמ"ג המעודכנים גרועים ממה שדווח לפני חודש, ומראים כי הצרכנים האמריקנים צמצמו את הוצאותיהם בשיעור של 3.7% ברבעון, השיעור הגדול ביותר ב-28 שנים. עוד דווח כי מחירי הבתים באזורים העירוניים בארה"ב צנחו בספטמבר בשיעור חד של 17.4% לעומת אשתקד
מהדיווח עולה כי הצרכנים האמריקנים צמצמו את הוצאותיהם בשיעור הגדול ביותר ב-28 שנים. הנתונים הם הוכחה נוספת שהמדינה נמצאת בעיצומו של מיתון כואב. זהו הנתון הגרוע ביותר שפורסם מאז התכווצות של 1.4% ברבעון השלישי של 2001, בזמן המיתון האחרון.
הנתון החדש מראה כי ההידרדרות היתה מהירה ביותר עם החרפת המשברים בשוקי הדיור והאשראי ובמגזר הפיננסי. כלכלת ארה"ב צמחה ב-2.8% ברבעון השני.
הצרכנים האמריקנים, שאחראים על כשני שליש מהפעילות הכלכלית במדינה, קיצצו את הוצאותיהם ברבעון השלישי בקצב של 3.7%, לעומת הערכה קודמת לקיצוץ של 3.1%. הצרכנים מתמודדים כיום עם גלי פיטורים, תיקי השקעות שמאבדים מערכם וירידה בערך הבתים, ולכן חוששים להוציא כסף.
מנתוני משרד המסחר עולה עוד כי ההכנסות הפנויות של האמריקנים צנחו ברבעון השלישי בקצב שנתי של 9.2%, הירידה הרבעונית הגדולה ביותר ברישומים, שהחלו ב-1947. ההערכה הראשונית עמדה על ירידה של 8.7% בהכנסה הפנויה.
היצוא האמריקני גדל בקצב של 3.4% ברבעון השלישי, פחות מההערכה הראשונית לפני חודש לגידול של 5.9% ביצוא והאטה לעומת קצב גידול של 12.3% ברבעון קודם. בוני הבתים בארה"ב קיצצו את ההוצאות ב-17.6%, הירידה הרבעונית ה-11 ברציפות, ועדות להמשך השפל במגזר הנדל"ן.
בינתיים: צעדי החילוץ לא עבדו
בניסיון להמריץ את הכלכלה, הפדרל ריזרב צפוי להוריד עוד את הריבית בפגישתו הקרובה ב-16 בדצמבר, לאחר שבפגישתו האחרונה הוריד אותה ל-1%.
עד כה, הורדות הריבית של הפד, תוכנית תמריצים בהיקף של 168 מיליארד דולר, חבילת חילוץ פיננסית בהיקף של 700 מיליארד דולר וצעדים רדיקלים נוספים לא הצליחו לפרוץ את מחנק האשראי המסוכן, להחזיר את היציבות לשווקים הפיננסים ולסייע לכלכלה השוקעת.
היום דווח כי הממשלה האמריקנית עובדת על תוכנית הלוואות חדשה שנועדה לסייע לחברות כרטיסי האשראי, שמקשיחות את תנאי מתן ההלוואות והכרטיסים, וכן לתמוך במתן הלוואות לסטודנטים ולרכישת רכב. משרד האוצר והפד ישתמשו לצורך כך ב"חלק צנוע יחסית", כפי שאמר שר האוצר הנרי פולסון, כדי לממן את התוכנית החדשה.
הנשיא הנבחר ברק אובאמה מתכנן גם הוא "תוכנית התאוששות" חדשה, שצפויה לעלות בין 500 ל-700 מיליארד דולר, שכוללת השקעה בתשתיות והמרצת הצריכה הפרטית.
מחירי הבתים רשמו צניחה חדה
בתוך כך פורסם היום מדד מחירי הבתים S&P/קייס שילר, שהראה כי מחירי הבתים למשפחות בודדות (בתים פרטיים) צנחו ב-17.4% בספטמבר לעומת התקופה המקבילה אשתקד.
המדד, שבודק את מחירי הבתים ב-20 אזורים עירוניים גדולים בארה"ב, צנח ב-1.8% לעומת אוגוסט. באף אחד מהאזורים העירוניים שבמדד לא חלה עלייה במחירי הבתים בספטמבר.
מ-S&P נמסר כי מדד נוסף, שבודק את מחירי הבתים ב-10 אזורים עירוניים, ירד ב-1.9% בספטמבר לעומת אוגוסט, וירד ב-18.6% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. מדובר בירידה החדה ביותר ב-21 שנות קיומו של המדד.
עוד דווח כי ברבעון השלישי ירד מדד מחירי הבתים של S&P/קייס שילר ב-16.6% לעומת הרבעון המקביל ב-2007. קצב הירידה הואץ לעומת רבעון קודם, שבו נרשמה ירידה של 15.1% לעומת הרבעון השני ב-2007, וכן לעומת הרבעון הראשון של 2008, שבו נרשמה ירידה של 14% במחירי הבתים לעומת התקופה המקבילה אשתקד.
הירידות החדות ביותר במחירי הבתים נרשמו בפיניקס, אריזונה (31.9%-), לאס וגאס, נוואדה (31.3%-), סן פרנסיסקו, קליפורניה (29.5%-) ומיאמי, פלורידה (28.4%-). הירידות המתונות ביותר נרשמו בדאלאס, טקסס (2.7%-), שרלוט, צפון קרולינה (3.5%-) ודנבר, קולורדו (5.4%-).