שתף קטע נבחר
 

קונגו: חוזרים לשמור על הגורילות

המלחמה והאלימות הגואה בקונגו מאיימת גם על גורילות ההרים הנדירות. 15 חודשים חלפו מאז שאלף פקחי שמורת הטבע וירונגה נאלצו להימלט על נפשם בעקבות הקרבות. השבוע לאחר הסכם מיוחד, החל סקר מיוחד לבדיקת מצבן של הגורילות

בשורה משמחת מפארק וירונגה, בדרום מזרח קונגו: משלחת של מדענים ופקחים צפו לראשונה בגורילות הרים, 15 חודשים לאחר שנאלצו להימלט מהפארק בעקבות הלחימה הקשה באזור בין חיילי צבא הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו למורדים.  "זה היה יום מיוחד במינו. התחלנו בסקר גורילות כדי לקבל תמונת מצב מדוייקת על מצבן ובריאותן של גורילות ההרים בפארק לאחר 15 חודשים של קונפליקט צבאי", מספר עמנואל דה-מרודי מנהל הפארק.
 
המשלחת שכללה פקחים, מדענים ואנשי רשות הטבע המקומית הגיעה לביקור ראשון ומאובטח ביערות הפארק. תוך פחות משעה של סיור, גילו הפקחים קנים של משפחת גורילות בשם "הומבה" ולאחר מעקב בן מספר דקות, החלו להישמע קולות הנהמה המוכרים של גורילות ההרים.
 
צילום: gorilla.cd

 

 
"מצאנו את הומבה, גורילת הרים כסופת גב המשמש כראש המשפחה, יושב מתחת לעץ. הוא הסתכל עלינו ולא הבין את פשר ההתרגשות הרבה. הוא אחד מכסופי הגב הרגועים ביותר שאני מכיר מבין הגורילות המצויות באזור", מציין דה-מרודי. "מזג הרוח שלו גם משפיע על שאר חברי המשפחה".
 

שמורת הפארק הלאומי וירוּנְגה מהווה אזור המחייה המרכזי של כ-400 גורילות הרים נדירות, אולם האזור נתון בחודשים האחרונים לשליטתם המלאה של מורדים חמושים. כעת עם הכניסה של הפקחים לאזור, הם החלו בתהליך זיהוי פרטני, במטרה לוודא כי כל הגורילות אכן שרדו את התופת..  

 

במהלך החודשים האחרונים, בעקבות הלחימה העזה, נאלצו יותר מאלף פקחים ומשפחותיהם להימלט מאזור השמורה. המורדים סירבו לאפשר לפקחים החמושים להיכנס לשמורה, דבר שהעלה את מפלס הדאגה לגבי גורלן של גורילות ההרים הנדירות.

 

דה-מרודי מציין כי בזכות ההכרה של כל הצדדים המעורבים בקונפליקט בחשיבות ההגנה על הגורילות, התאפשרה הכניסה של הפקחים לאזור. "כעת נוכל לבדוק כיצד השפיעה הלחימה על הגורילות. העובדה אנחנו יכולים להמשיך ולבצע את עבודתנו, לשמור על הגורילות מפני הכחדה, מעניקה דחיפה מוראלית עצומה לפקחים שלנו, בזמן שמשפחותיהן עדיין נמצאות במחנות פליטים מרוחקים".

 

הפעם האחרונה בה נבדק מצבן של הגורילות היתה באוגוסט 2007 ו-72 גורילות הרים נספרו בריאות ושלמות. לדברי החוקרים המספר עשוי להשתנות בעקבות המלטות, מוות של פרטים בוגרים וקשרים חדשים שנוצרו בין הגורילות בפארק. שנת 2007 נחשבה לטראגית במיוחד לגורילות לאחר שעשר נורו למוות באזור הפארק.

 

פחות מ-700 גורילות הרים, הנחשבות למין בסכנת הכחדה חמורה, נותרו כיום ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו, רואנדה ואוגנדה. מחקריה של הזואולוגית המנוחה דיאן פוסי, שהעלו את המודעות העולמית לייחודן של הגורילות, הפכו את הפארק למזוהה עימן ואת הסביבה המקיפה אותו למוקד עלייה לרגל לחובבי טבע. בנוסף לגורילות, עם דיירי הפארק נמנים גם פילי סוואנה, שימפנזים, ביזונים, ציפורים אנדמיות והיפופוטמים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כיצד השפיעה הלחימה על הגורילות?
צילום: gorilla.cd
בחודש הקרוב ייערך סקר לבדיקת מצבן
צילום: gorilla.cd
חשש כי המורדים פגעו בגורילות
צילום: gorilla.cd
מומלצים