שתף קטע נבחר

המשבר הפוליטי בתאילנד: מי נגד מי ולמה?

שורשי המשבר הפוקד את הממלכה האסיאתית מצויים בסיפור עלייתו ונפילתו של טקסין צ'ינוואט, שהודח בהפיכה צבאית לפני שנתיים. טקסין, שוטר לשעבר שהתעשר והצליח להקסים את התושבים הכפריים, מדאיג את האליטות הנאמנות למלך פומיפון

ההתפתחויות האחרונות: בסוף השבוע האחרון הצהירו המפגינים - אחרי חודשים של מחאה ששיתקה את פעילות הממשלה - כי ייצאו ל"מאבק אחרון" בקרב להדחת הממשלה. ביום שני הם יצאו מקריית הממשלה, אליה פלשו בסוף אוגוסט, צעדו אל בניין הפרלמנט וכיתרו אותו. משם עברו אתמול ליעדם החדש: נמל התעופה הבינלאומי של בנגקוק.

 

נמל התעופה הבינלאומי חשוב לא רק מכיוון שהוא שער התיירות העיקרי לממלכה האסיאתית, והשבתתו היא בעלת השלכות מיידיות על הכלכלה. הוא גם נחשב לפרויקט שהיה יקר ללבו של ראש הממשלה לשעבר טקסין צ'ינוואט, אותו מתעבים המפגינים. כעת, מפקד הצבא, הגנרל אנופונג פאוצ'ינדה, התערב בקריאה לערוך בחירות בזק ולפנות את נמל התעופה.

 

ברית "עממית" של האליטה

את המחאה מובילה תנועת האופוזיציה "הברית העממית למען דמוקרטיה" (PAD), הטוענת כי הממשלה מושחתת ועוינת את משפחת המלוכה הנערצת. התנועה מאגדת קבוצות של נאמני המלוכה, אנשי עסקים ותושבים עירוניים ממעמד הביניים. כל אלו מאוחדים בהתנגדותם לטקסין, איל הון שהיה לראש ממשלה לאחר שנבחר בעזרת מצע פופוליסטי, והודח מהשלטון בהפיכה צבאית ב-2006.

 

תנועת האופוזיציה סבורה כי הממשלה הנוכחית, שבראשה עומד גיסו של טקסין, היא למעשה "ממשלת בובות" הפועלת בשירותו ולכן אינה אמינה. עשרות אלפי תומכי האופוזיציה נתקלו ברחובות באלפים מתומכיו של טקסין, שיצאו אף לרחובות כדי להביע תמיכה בממשלה.


המפגינים נושאים את דגל הממלכה בדרך לפרלמנט (צילום: AFP)

 

בעת שכיהן כראש ממשלה, זכתה מדיניותו הפופוליסטית של טקסין לתמיכה עצומה באזורים הכפריים, והאליטה הוותיקה חשה מאוימת מכך. הם סברו כי בסיס התמיכה שלו רחב מדי והאשימו אותו בשחיתות ונפוטיזם. כעת, טקסין גולה מחוץ לארצו, לאחר שהואשם בשחיתות, אך באופוזיציה חוששים כי עדיין לא יצא לגמרי מהתמונה.

 

חלק ממבקריו האשימו אותו גם בכך שהתחרה עם המלך הנערץ פומיפון על לבם של בני העם - טענה שטקסין דחה בתוקף. "הברית העממית למען דמוקרטיה" היא אותה תנועה שהובילה את המחאות ההמוניות ברחובות בנגקוק שקדמו להפיכה הצבאית לפני שנתיים. למרות שכבר אינו במדינה, בתנועה מתעקשים כי טקסין מוסיף למשוך בחוטים באמצעות מפלגת השלטון "מפלגת כוח העם" (PPP), שקמה על חורבות מפלגתו "תאי רק תאי", שהוצאה אל מחוץ לחוק, וזכתה במרבית הקולות בבחירות הכלליות האחרונות בדצמבר.


ראש הממשלה לשעבר סמאק סונדרווג' בפרלמנט (צילום ארכיון: רויטרס)

 

"הברית העממית למען דמוקרטיה" הבטיחה להמשיך במחאות עד שתיענה דרישתה להקמת ממשלה עצמאית שאינה נתונה להשפעתו של טקסין. מאז החלו המחאות באוגוסט, נאלץ כבר ראש ממשלה אחד ממפלגת השלטון להתפטר, לאחר שבית משפט קבע כי פעל בניגוד עניינים כשהופיע כשף בתוכנית בישול. באופוזיציה האשימו אותו בפעילות בשליחות טקסין. באופוזיציה יש הקוראים לשנות את שיטת הבחירות כך שרוב חברי הפרלמנט ימונו, בטענה שהמצביעים הכפריים מרומים על-ידי מפלגת השלטון.

 

השוטר שמכר מחשבים והיה למנהיג

טקסין הוא שוטר לשעבר, בעל דוקטורט אמריקני במשפט פלילי. הוא היה לאחד האנשים העשירים והחזקים בארצו. את הקריירה שלו התחיל עם חנות קטנה למכירת מחשבים שפתח ב-1987, שהייתה לימים לתאגיד התקשורת הגדול במדינה. עסקיו שגשגו בעזרת חוזים ממשלתיים, שגררו טענות לשחיתות מצדו.

 

לאחר שהודח בהפיכה צבאית בספטמבר 2006, נסע איל ההון לבריטניה. לאחר שבעלי בריתו זכו בבחירות בסוף 2007, הוא שב לתאילנד. בבנגקוק הואשם ביחד עם רעייתו בעבירות של שחיתות. עם הגשת כתב האישום נגד בני הזוג באוגוסט, השניים נמלטו לבריטניה, בטענה כי אינם מאמינים שיזכו למשפט הוגן.


ראש הממשלה המודח ביחד עם רעייתו לשעבר (צילום ארכיון: AP)

 

בריחתו גררה גינויים נרחבים בתאילנד וקריאות לבריטניה להסגירו על מנת שיעמוד למשפט. טקסין, שנבחר לראשונה ב-2001, הורשע באוקטובר בהיעדרו בשחיתות ונידון לשנתיים מאסר בפועל. טקסין הספיק מאז למכור את קבוצת הכדורגל מנצ'סטר סיטי, שהייתה בבעלותו. אשרת השהיה שלו ושל רעייתו נשללה ומאז אמצע נובמבר השניים מטיילים במזרח אסיה. לפני שבוע וחצי דווח כי בני הזוג התגרשו. לפי הערכות, הצעד נועד לשפר את מאמציהם להפשיר 2.2 מיליארד דולרים מחשבונות בנק שלהם, המוקפאים בתאילנד.

 

מה צפוי לקרות?

החברה התאילנדית מפולגת מאוד. הכפריים העניים עדיין תומכים בטקסין ומפלגת נאמניו זכתה בבחירות האחרונות ברוב מושבי הפרלמנט. סביר להניח שרבים מבין אלו שהעניקו את תמיכתם למפלגת PPP עשו זאת משום שרצו בשובו של טקסין ומדיניותו.


עצרת של תומכי הממשלה וטקסין צ'ינוואט בסוף השבוע (צילום: רויטרס)

 

קבוצות אחרות, בהן איגודים של עובדים ממשלתיים, הצטרפו למאבק של "הברית למען דמוקרטיה", ערכו שביתות ושיבשו את נתיבי התחבורה באזורים שונים בתאילנד כדי להפגין את תמיכתם במחאה.

 

תנועת האופוזיציה מעוניינת להחליף את שיטת הבחירות שבה כל אזרח זוכה להשמיע להצביע פעם אחת בבחירות הכלליות, לשיטה שבה חלק מנציגי העם ייבחרו על-ידי ארגונים חברתיים ואנשי מקצוע. הממשלה מוכנה לנהל משא ומתן עם האופוזיציה, אך בד בבד היא מקדמת תוכנית שנויה במחלוקת לתיקון החוקה. המפגינים חוששים כי מדובר במזימה לשיקום מעמדו של ראש הממשלה לשעבר טקסין.

 

פרשנים שרואיינו על-ידי רשות השידור הבריטית BBC ציינו כי קשה להעריך כיצד ייפתר המשבר. סביר שמפלגת השלטון תנצח גם אם ייערכו בחירות חדשות בתנאים

הקיימים, ו"הברית העממית למען דמוקרטיה" תמשיך לזכות בתמיכת האליטה. הפיכה צבאית נוספת או ניסיון להקים "ממשלת אחדות" לאו צפויים לשנות את מאזן הכוחות ולאפשר פתרון מוסכם על שני הצדדים.

 

משרד החוץ בירושלים הודיע כי "על רקע התפתחויות פוליטיות פנימיות במהלך הימים האחרונים בתאילנד והחשש מהתגברות המתיחות, מומלץ לישראלים השוהים בתאילנד להתרחק ממוקדי התקהלות, לנהוג בזהירות ולעקוב בעירנות אחר דיווחי התקשורת. בבנגקוק הבירה מומלץ להמנע לפי שעה, מלהגיע לאזור הפרלמנט ומשרדי הממשלה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בלב המשבר: רה"מ המודח טקסין
צילום: רויטרס
ראש הממשלה הנוכחי, סומצ'אי
צילום: רויטרס
מפקד הצבא. מתכנן הפיכה חדשה?
צילום: רויטרס
בישל והודח, רה"מ לשעבר סמאק
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
המלך פומיפון והמלכה סיריקיט
צילום: רויטרס
מומלצים