שתף קטע נבחר

 

העבדים בורחים כשהספינה טובעת

שרידיה של ספינה טרופה, שנתגלתה מול חופי האיים הקריביים טורקס וקייקוס, מספרים את סיפורם המופלא של 192 אפריקאים שניצלו מחיי עבדות בזכות טביעת הספינה. העבדים המשוחררים הם אבותיהם של רבים מתושבי האיים כיום

ארכיאולוגים תת ימיים גילו בקרקעית הים, מול חופי האיים הקריביים טורקס וקייקוס, את הריסותיה של ספינת עבדים שטבעה ב-1841. הגילוי נושא חשיבות רבה לתושבי האיים, שכן הוא שריד לתאונה שהוציאה את אבות אבותיהם לחופשי לפני 167 שנה. האיים טורקס וקייקוס, השוכנים בים הקריבי צפונית להאיטי, הם מושבה אנגלית בה הוצאה העבדות מחוץ לחוק בשנת 1833. שמונה שנים לאחר ביטול העבדות באיים, טבעה מול חופיהם הספינה הספרדית "טרובדור", שהובילה עבדים ממערב אפריקה לקובה, לאחר שפגעה בשונית. בעקבות הטביעה נסחפו כל נוסעי הספינה לחופי קייקוס, שם החל מאבק בין העבדים לשוביהם. המאבק הקצר הסתיים במותה של אישה אחת, בה ירו הסוחרים, ובשחרורם של כל שאר העבדים. הסוחרים נאסרו על ידי השלטונות וגורשו לקובה. העבדים ששוחררו, ועתה מסתבר כי הם אבותיהם של חלק ניכר מתושבי האיים כיום.

 

האירוע הדרמטי נשכח עם השנים, ואפילו צאצאיהם של העבדים לא הרבו לעסוק בו. אך ב-1993 ביקרה גרטה סיים, מנהלת המוזיאון הלאומי של האיים, במוזיאון הסימת'סוניאן יחד עם דון קית', ארכיאולוג מהמרכז לאיתור ספינות טבועות בטקסס. הם הופתעו למצוא מכתב, שכתב סוחר מקייקוס בשנת 1878, בו הוא מתאר עסקה שביצע. הסוחר מספר כי הוא מכר שתי בובות עץ שהגיעו לידיו מספינת עבדים שטבעה מול חופי האי ב-1841. בדרך אגב, ציין הסוחר כי העבדים שהובלו על הספינה שוחררו, וכי צאצאיהם מהווים כיום (בעת כתיבת המכתב, כמובן) את עיקר הכוח העובד באיי טורקס וקייקוס. קית' וסיים החליטו לצאת למסע חיפושים אחר הספינה הטרופה, שנשאה על סיפונה את שורשיהם של רבים מתושבי האיים.

 


מפת האזור בו שוכנים האיים

 

בשנת 2004 ראו החוקרים לראשונה את קורות העץ שזוהו עתה כשרידיה של ה"טרובדור". הספינה שזוהתה הייתה בריגנית, כלי שיט עם שני תרנים, כפי שתואר במכתבו של הסוחר. "לא מצאנו שום דבר שחרוט עליו השם טרובדור" אמר קית', "אבל אין לנו ספק שזו הספינה. אין שום דבר אחר בסביבה, אותה תיאר המכתב כנקודת הטביעה, שיכול להיות השרידים של ה'טרובדור'". רק לאחרונה הושלם תהליך הזיהוי של השרידים שנמצאו ונקבע באופן רשמי כי אכן מדובר ב"טרובדור".

 

הגילוי התקבל בהתרגשות רבה אצל תושבי טורקס וקייקוס. באופן מפתיע, סיפור הטביעה לא נשמר בזיכרון הקולקטיבי של תושבי האיים ומציאת הספינה התקבלה בתדהמה מוחלטת, מספרים החוקרים. עד כה, היה מקובל לראות ב-30,000 התושבים של האיים הקריביים, צאצאים של עבדים ששוחררו ב-1833, כשאנגליה הכריזה על העבדות כבלתי חוקית בכל מושבותיה. עתה, מתברר שאבותיהם של רבים מתושבי האיים ניצלו מהעבדות הגיעו לאי מאוחר יותר.

 

איי טורקס וקייקוס עלו לאחרונה לכותרות בישראל, גם הפעם בהקשר של סכסוכי עבודה, חטיפות ושחרורים. לפני פחות מחודשיים נחטפו באיים אלו 12 נציגים ישראלים של חברת הבנייה "אשטרום", על ידי פועלים סיניים שדרשו פיצויים על ביטול פרויקט הבנייה בו הועסקו. החטופים הוחזקו כבני ערובה במשך ארבעה ימים, עד שחברת הבנייה הישראלית הגיעה להסכם פשרה עם הפועלים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צוללן סוקר את שרידי הספינה
צילום: רויטרס
מומלצים