שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס

מי מאחורי הפיגועים במומבאי? מומחים חלוקים

מצד אחד, הפיגוע המשולב נושא מאפיינים המזכירים את שיטות הפעולה של אל-קאעידה - תקיפת יעדים מערביים בכמה מוקדים בו זמנית. מצד שני, הראיות מצביעות על ארגוני טרור מקומיים, הפועלים בעזרת פקיסטנים ל"שחרור" קשמיר משליטת הודו

יומיים אחרי תחילת מתקפת הטרור, עדיין לא ברור: מי עומד מאחוריה? הפיגוע המשולב בבירה העסקית של הודו נשאו מאפיינים המזכירים את שיטות הפעולה של אל-קאעידה - תקיפות במוקדים שונים בו-זמנית במטרה לרצוח עשרות אזרחים מערביים באתרים מוכרים - אך הראיות שנאספו עד עתה מצביעות לכיוונם של מחבלים הודים.

 

מתקפת הטרור שגבתה את חייהם של לפחות 143 בני אדם הפתיעה סוכנויות ביון מרחבי העולם. "עקבנו באופן פעיל אחרי מזימות בבריטניה ובעולם ולא היה שום סימן לכך שמשהו כזה צפוי להתרחש", אמר הלילה (יום ו') גורם ביטחון בריטי. בריטניה הייתה המעצמה הקולוניאליסטית ששלטה בהודו ובפקיסטן, וממשיכה עד היום לעקוב בדריכות אחר פעילות חשודה בשתי המדינות.

 

מתקפת הטרור בהודו - כל הדיווחים ב-ynet

 

הארגון שנטל אחריות לפיגוע, "דקאן מוג'הידין", לא היה מוכר עד עתה לגורמי ביטחון בעולם. השם מרמז שמדובר בארגון הודי. ואולם אחד המחבלים, שעל-פי דיווחים התקשר לערוץ טלוויזיה הודי, דיבר בשפת האורדו הפקיסטנית ודרש להשיב את אדמות המוסלמים. דבריו כוונו כפי הנראה לחבל קשמיר, שטח שבמחלוקת בין הודו לפקיסטן. על-פי דיווח אחר, בין העצורים היה פקיסטני שאמר כי את הפיגוע ביצע ארגון "לשקאר א-טייבה".


חיילים הודים מחוץ למלון "טאג' מאהל" היוקרתי (צילום: רויטרס)

 

אג'אי סהני, ראש המכון לניהול סכסוכים בניו-דלהי, העומד בקשר עם גורמי משטרה ומודיעין בכירים, אמר כי הפיגוע שונה מפיגועים קודמים סביב קשמיר, שנועדו לפגוע בעיקר בנבחרי ציבור הודים, ולא באזרחים מערביים. ממשלת הודו הפנתה אצבע מאשימה לעבר פקיסטן, ואולם גורמי ביטחון אמרו כי מוקדם לקשור את המחבלים לפקיסטן.

 

"מוקדם להסיק מסקנות חדות וברורות, אך חלק ממה שאנו רואים מזכיר את מבצעי הטרור שביצעו ארגונים כגון 'לשקאר א-טייבה' ו'ג'איש א-מוחמד'", אמר גורם אמריקני ללוחמה בטרור בהתייחסו לארגוני טרור פקיסטנים הקשורים לאל-קאעידה ואשר נאבקו בחיילים הודים בקשמיר. גורם ביטחוני בריטי אחר אמר כי נראה שהפיגוע לא כוון על-ידי הנהגת אל-קאעידה, שנחלשה בחודשים האחרונים בעקבות חיסול כמה מבכירי הארגון.

 

רוהאן גונרטנה, מומחה לטרור במכון מחקר בסינגפור ומחבר הספר "בתוך אל-קאעידה", אמר כי ליבת הנהגת אל-קאעידה מונה עתה על-פי הערכות פחות מ-100 מחבלים. הגורם הבריטי אמר כי נראה שהפיגוע בוצע בהשראת האידיאולוגיה האיסלאמית הקיצונית והתעמולה של אל-קאעידה, הזוכה לפופולריות מסוימת בקרב צעירים מוסלמים באזור. רבים מהמחבלים במומבאי היו בשנות ה-20 לחייהם.


אימה במלון "אוברוי", כמאה לכודים שוחררו משם (צילום: רויטרס)

 

גונורטנה העריך כי הארגון שביצע את הפיגועים הוא למעשה "המוג'הידין ההודי", שביצע פיגועים במומבאי בעבר. המילה "דקאן" מתייחסת לאזור בדרום הודו, ו"מוג'הידין" ללוחמי ג'יהאד. "הדור

הצעיר של ארגוני הטרור בהודו היה קשור בעיקרו לפקיסטן", הוסיף, "אך היום אנו עדים לשינוי דרמטי. כמעט כולם הם ארגונים מבית. הם כועסים מאוד ומאמינים בתוקף שהודו רוצחת מוסלמים ותוקפת את האיסלאם".

 

קבוצת "ג'יינס" הבריטית ציינה כי בעוד שייתכן כי התוקפים הם הודים, לקיחת בני הערובה מרמזת לסדר יום אנטי-מערבי. "עד עכשיו, פיגועי טרור בהודו כוונו כלפי אזרחים, לעים קרובות בשווקים הומים אדם או אזורים מסחריים", אמרה אורמילה ונוגופלן, חוקרת של "ג'יינס" המתמחה בדרום אסיה. "זה עומד בסתירה לסוגיות הלאומיות שמניעות את המוג'יהידין ההודי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עשן מיתמר ממלון "טאג' מאהל"
צילום: AP
שוטר הודי במומבאי
צילום: AFP
מומלצים