שתף קטע נבחר

 

קיבלתי ספאם. מה עושים?

באיחור קל, נכנס היום לתוקף התיקון לחוק שאוסר על שליחת דואר זבל פרסומי בלתי קרוי. עכשיו הוא הזמן לנקוט בצעדים כלפי מי שמזהם לנו את תיבות המייל, מפציץ ב-SMS שיווקי או בטלמרקטינג. כך עושים זאת

היום, ה-1 בדצמבר, הוא יום חשוב אולי לתיבת המייל שלכם – מהיום, כל מי ששולח אליה דואר אלקטרוני פרסומי שלא ביקשתם - עובר על החוק. למפרסמים הישראלים ניתנה חצי שנה להיערך, וכעת הם אמורים לחדול ממנהגם.

 

בסעיף 30א. לחוק התקשורת (בזק ושידורים), התשמ"ב- 1982 נכתב כי "לא ישגר מפרסם דבר פרסומת באמצעות פקסימיליה, מערכת חיוג אוטומטי, הודעה אלקטרונית או הודעת מסר קצר, בלא קבלת הסכמה מפורשת מראש של הנמען" (PDF) - והספאמרים אמורים לכבד זאת - אחרת הם יהיו חשופים לתביעות.

 

לפניכם עיקרי המידע שיאפשרו היערכות לחוק.

 

איזה סוגים של ספאם נכללים בחוק?

דואר פרסומי שנשלח ללא הסכמה וללא אישור מראש לתיבת המייל שלכם, הודעות SMS פרסומיות בסלולרי

ופקסים. החוק כולל גם, למשל, את שיחות הטלפון השיווקיות האוטומטיות שרבים למדו לשנוא. אם דאגתם לבזבוז העצים המשווע שמתרחש בתיבות הדואר האמיתיות שלכם, שם טומנים האינסטלטורים ברושורים בהמוניהם, לא מכאן תבוע הישועה. החוק שמבטיח להשבית את הספאם הוא תיקון לחוק התקשורת, שמתייחס רק לאמצעי תקשורת אלקטרוניים, ולא לדואר רגיל.

 

 באיגוד האינטרנט, שהכין מראש עמוד מידע יעיל בנושא חוק הספאם החדש, מדגישים כי מדובר רק במסרים מסחריים שנשלחו אליכם במטרה "לעודד רכישת מוצר או שירות או לעודד הוצאת כספים בדרך אחרת".

 

קיבלתי הודעות במייל שמבקשות ממני להשיב כדי להסיר את עצמי מכל מיני רשימות תפוצה "בהתאם לחוק החדש". מה לעשות?

נהוג ומקובל שלא להשיב להודעות ההסרה האלו, שספאמרים נהגו להוסיף בסוף כל פרסומת. הסיבה לכך: לעתים מנגנוני ההסרה האלו היו מזוייפים לחלוטין, והקלקה עליהם עשתה דבר אחד ויחיד – אישרה לזבלן כי כתובת המייל שלכם פעילה ועומד מאחוריה אדם אמיתי, מה שהעלה את ערכה.

 

מומלץ שלא לנסות ולהשתמש במנגנונים האלו או להשיב לספאם, אלא לנסות ליצור עם הספאמרים קשר בדרכים אחרות. בחלק מהמיילים האלו הם לא מתביישים לרשום את מספר הטלפון שלהם. אל תתפתו למבצעים המבטיחים DVD, iPod או חופשה בטורקיה למי שייתן את כתובת המייל שלו ויזכה בהגרלה.

 

למפרסמים ניתנה חצי שנה לשלוח הודעות הסרה, עד כניסתו של התוקף לחוק. במידה ומדובר ברשימת תפוצה פרסומית שלא נרשמת אליה מרצונכם החופשי מעודכם, החל מהיום, ההודעות האלו אינן חוקיות. אינכם מחוייבים להשיב עליהם ולבקש את הסרת כתובת המייל שלכם. זכרו שהשולח הוא זה שמחוייב לקבל מכם אישור לשלוח את המייל מראש (מה שנקרא Opt in ולא Opt out). דרך הפעולה הכי טובה תהיה פשוט להתעלם מהודעות כאלה.

 

קיבלתי ספאם פוליטי, עלון מידע מקצועי או בקשה לתרומה לעמותה. האם אני יכול לתבוע?

התשובה היא לא. החוק מכיל חור משמעותי, והוא מקיף רק עסקים מסחריים, ללא ארגונים פוליטיים, שולחי עלוני מידע מקצועי או עמותות. משמעות הדבר היא שאפשר לצפות למתקפת ספאם רצינית לרגל הבחירות הקרובות. אם פוליטיקאי כלשהו או עושי דברו שלחו לכם מייל אחד או אלף שלא ביקשתם, לא תקבלו כנראה פיצוי. נותר רק לזכור את שמו כשמגיעים לקלפי ולהצביע נגדו.

 

אני ממשיך לקבל הודעות פרסומיות מחברות שבעבר רכשתי את מוצריהן. האם אני יכול לתבוע?

כנראה שלא. באופן כללי, כל חברה או בית עסק שקיבל בעבר את הסכמתך למשלוח הודעות פרסומיות, יוכל להמשיך לעשות זאת גם במסגרת החוק החדש. גם אם אינכם זוכרים שאישרתם משלוח פרסומות כאלה - כדאי לחשוב טוב טוב לפני שפונים להליך המשפטי: חברות רבות מבקשות את כתובת הדואר האלקטרוני בתעודת האחריות של המכשיר, ומוסיפים באותיות הקטנות שחתימה על התעודה היא גם הסכמה למשלוח דברי פרסומת. אםשר לפנות לעסק כעת ולבקש את הסרתכם.

 

להבא, מומלץ להסתכל היטב באותיות הקטנות של מסמכים עליהם אתם חותמים (גם בצורה ווירטואלית) - ולא לספק כתובת דואר לספקים שונים.

 

רוצים פיצוי

איך תובעים את הפיצוי שמגיע לי?

 לפי החוק, שליחת ספאם מאפשרת לנמען לתבוע תביעה אזרחית ולקבל פיצוי בגובה 1,000 שקלים ללא הוכחת נזק שנגרם. כל שתצטרכו להוכיח הוא שנשלחה אליכם הודעה, שהנתבע הוא אכן השולח וכי ההודעה אכן נשלחה בניגוד לחוק. מידע נוסף על הגשת תביעה קטנה אפשר למצוא באתר בתי המשפט.

 

"אני ממליץ לשלוח מכתב התראה לשולח הספאם, עם עותק לזה שמרכולתו פורסמה – בהנחה שלא מדובר באותו אדם, וכן של ספק שירותים אחר שמעורב בכך", אומר עו"ד אביב אילון, ממשרד אילון ושות', מתמחה בדיני אינטרנט ומחשבים ובעל אתר דיני רשת. "במכתב כזה אפשר לבקש את הפיצוי הסביר, 1000 שקלים, ולהסביר שאם לא יתקבל תנקוט בהליכים משפטיים".  מכתב אזהרה לדוגמה אפשר למצוא באתר של איגוד האינטרנט (RTF).

 

אפשר לתבוע בבית המשפט לתביעות קטנות, שבו ההליך המשפטי קצר יותר לרוב. אז עלות התביעה היא אגרת בית משפט בלבד, ללא צורך בעורך דין. קחו בחשבון – בבתי משפט לתביעות קטנות ההליך המשפטי קצר יותר, ותקרת הפיצוי קטנה יותר. בכל מקרה, הפיצוי לא יגיע אליכם אוטומטית, ויש להשקיע כדי להשיגו.

 

משלוח דואר זבל שלא על-פי החוק הוא, אגב, גם עבירה פלילית שהקנס עלייה עשוי להיות גבוה הרבה יותר מ-1,000 שקלים. עם זאת, עדיין לא נקבעו תקנות לחוק שמסבירות למי מגישים תלונה מסוג זה.

 

מי שלא מעוניין לתבוע ולרדוף את כל מי שרודף את תיבת המייל שלו, אפשר רק להמליץ שיקפיד לא לקנות ממי שלא מכבד את החוק.

 

אני נוהג לשלוח פרסומות ללקוחותיי באמצעות המייל. איך אוכל להמשיך לעשות זאת?

באיגוד האינטרנט הישראלי מסבירים כי עדיין תוכל לשלוח ללקוחות פרסומת אם עמדת בכל ארבעת התנאים הבאים:

א. פרטי הנמען נמסרו למפרסם בזמן רכישת מוצר או שירות, או בזמן ניהול משא ומתן לרכישת מוצר או שירות.

ב. המפרסם הודיע לנמען כי הפרטים שמסר ישמשו למשלוח דברי פרסומת.

ג. לנמען שקיבל את דבר הפרסומת ניתנה אפשרות להודיע כי הוא מסרב לקבל דברי פרסומת (באופן כללי או מסוג מסוים) והוא לא עשה כן.

ד. דבר הפרסומת שנשלח מתייחס למוצר או שירות מסוג דומה לזה שלגביו נתקבלו הפרטים מהנמען (לדוגמה, מפרסם שקיבל את הפרטים מהנמען לאחר שמכר לו מזגן, לא יוכל לשלוח לו עכשיו דבר פרסומת על ביטוח לרכב).

 

בשלב זה החוק כבר בתוקף, ולא ניתן יותר לפנות ללקוחות כדי לקבל אישור לשלוח להם פרסומות, אלא אם כן מדובר בבית עסק, ואז ניתן לפנות אליו פעם אחת בלבד. שים לב - משלוח דואר זבל למי שאינך מורשה לשלוח אליו עפ"י הוראות החוק, מאפשר לכל אחד ממקבלי הדואר לתבוע אותך ולקבל פיצוי קבוע מראש, עד 1,000 ש"ח ללא הוכחת נזק.

 

את המנגינה הזאת אי אפשר להפסיק

איך אפשר באמת להפסיק את הספאם, אחת ולתמיד?

אין פתרון חד משמעי לספאם. רק השבוע פורסם כי למרות שלאחרונה נסגרה Botnet ענקית, רשת מחשבי

זומבים מפיצי ספאם ברחבי העולם, חלה רק ירידה קלה בכמות הספאם, ואז הוא חזר לסורו. אם אתם טובעים בזבל בכמות שמפריעה לקריאת המיילים האמיתיים, אולי נדרש שינוי בניהול תיבת המייל. כתובת דואר אלקטרוני שכבר מופגזת בספאם, כתובתה ידועה לספאמרים וכדאי לשקול להחליפה.

 

להבא, אל תמסרו את כתובת המייל האמיתית בקלות באתרי אינטרנט שאתם נרשמים אליהם, אלא תנו במקומה כתובת זמנית, בשירותים כמו Mailinator.

 

מסנני דואר זבל מסחריים למיניהם, בין אם באמצעות תוכנה ובין אם כשירות הניתן מספק האינטרנט, נוטים לאי-דיוקים. אם אתם משתמשים במייל לצרכי עבודה ולא יכולים להפסיד אף לא מייל אחד בגלל טעות סינון, לא מדובר בפתרון מומלץ. שירות מייל שנחשב מצטיין במיוחד בסינון ספאם, במיוחד כשמדובר במיילים באנגלית, הוא Gmail של גוגל - מומלץ בחום.

 

איגוד האינטרנט מעדיף פתרונות טכנולוגיים והסדרה עצמית על חקיקה, אך למרות זאת מברך על החוק. לדברי דורון שקמוני, חבר בהנהלת איגוד האינטרנט, "בהשוואה בינלאומית החוק שהתקבל הוא בין החוקים הטובים בעולם בנושא זה. יעילותו של החוק נובעת, בין היתר, מהמודל שבו מתחייבת הסכמה של המקבל לפני קבלת פנייה מסחרית (Opt-in)".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים