שתף קטע נבחר
 

מייחלים לשרה בדיוק כמו תמיר

למלעיזים נגד יולי תמיר יש להזכיר את הישגיה המרשימים בתיקון תנאי ההעסקה של המרצים והמתרגלים באוניברסיטאות

את ההכרה בחשיבות פועלה קיבלה לאחרונה פרופ' יולי תמיר מכיוון לא צפוי, כאשר בנימין נתניהו וציפי ליבני הכריזו על חיוניות החינוך והצורך לקדמו במדינת ישראל. הגדיל נתניהו לעשות, וטען כי תיק החינוך יישאר בידי הליכוד, אם וכאשר ייבחרו לראשות ממשלה. כנראה שהחינוך מעולם לא היה אטרקטיבי כפי שהוא היום, כשרבים רוצים להיכנס לנעליה של תמיר.

 

בארגוני הסגל האקדמי הזוטר לא היו צריכים את הבחירות הממששות ובאות כדי להעריך את עבודתה והישגיה של שרת החינוך. היא היתה זו שהחלה עמנו לפני כשנתיים במסע לתיקון העוול ההיסטורי של צורות ההעסקה המשונות של הסגל האקדמי הזוטר ושל המרצים "מן החוץ" באוניברסיטאות. היא זו שעמדה עמנו כתף אל כתף במאבקנו להעסקה נורמטיבית של אלפי עובדים שהועסקו בתת-תנאים באוניברסיטאות.

 

חברי הסגל האקדמי הזוטר היו הקורבן הקבוע של האוניברסיטאות, בכל עת שנדרשו מהן צעדי "התייעלות". בצורה שכזו צמח דפוס העסקה פוגעני - המורים "מן החוץ" באוניברסיטאות, שהועסקו כמו עובדי קבלן בכל פעם לסמסטר אחד ללא זכויות סוציאליות ואקדמיות, מפוטרים מדי קיץ ומועסקים מחדש ללא פיצויי פיטורים. במקום לקלוט חברי סגל אקדמי בכיר יקרים, הועסקו עובדי קבלן-דוקטורים "מן החוץ" זולים.

 

בעקבות התערבותה של שרת החינוך החל המו"מ בין ארגוני הסגל הזוטר לבין הנהלות האוניברסיטאות כדי להעביר צורת העסקה זו מן העולם. שרת החינוך דרשה מהוועדה לתכנון ותקצוב של המועצה להשכלה גבוהה (ות"ת) תוכנית לפתרון הסוגיה, וליוותה את המו"מ הממושך. בסופו סוכם על צורת העסקה נורמטיבית חדשה למרצים "מן החוץ": מסלול "עמיתי ההוראה", שיועסקו במשך 12 חודשים בשנה, ויזכו בזכויות סוציאליות מלאות ובתנאים אקדמיים. מסלול זה ייכנס לתוקפו בחודש הבא, רטרואקטיבית לתחילת סמסטר א' תשס"ח.

 

בנוסף שופרו תנאי העסקת עוזרי ההוראה (המתרגלים), וגם הם יזכו להעסקה במשך 12 חודשים עם זכויות סוציאליות מלאות, במקום ללקט לחמם בלשכות התעסוקה בחודשי הקיץ.

 

תיקון עיוות זה, שנמשך שנים רבות, התרחש ללא שביתה ממושכת, למעט מספר השבתות קצרות. תיקון העיוות נתן לגיטימציה ערכית לוועד ראשי האוניברסיטאות לפעול להשבת כספי ההשכלה הגבוהה, שקוצצו מאסיבית במהלך כהונתן של ממשלות אחרות. כעת תוכל האקדמיה במדינת ישראל לשוב למקומה הטבעי ולהוביל מדע איכותי במדינה.

 

תמיר הותקפה רבות מכל צדי המתרס, החל בציבור הסטודנטים במאבק נגד ועדת שוחט וכלה בקברניטי האוניברסיטאות שתלו בה את האחריות לעיכוב שבהחזרת התקציבים למערכת.

 

על ההשמצות אלה, הטבולות לפחות בשמץ של שוביניזם אקדמי מלומד, לא שמענו התנצלות עת קיבלה המערכת מעל לחצי מיליארד שקלים בתחילת הסמסטר, ותרומת שרת החינוך למהלך היתה חשובה.

 

בארגוני הסגל האקדמי הזוטר סבורים כי הישג לא פחות חשוב הוא תיקון העוול ההיסטורי שבהעסקת המרצים "מן החוץ" והמתרגלים. מערכת ההשכלה הגבוהה חייבת להיות מבוססת על עקרונות של צדק והעסקה הוגנת, ולא רק על שיקולים כלכליים צרים וקצרי טווח ושגויים מבחינת טובתן האקדמית של האוניברסיטאות. שרת החינוך הבינה זאת היטב, וגרמה לכלל המעורבים במהלך להבין זאת גם כן, ובכך מנעה שביתה ממושכת נוספת באוניברסיטאות.

 

עם זאת, במכללות עדיין מועסקים אלפי מרצים בתנאים פוגעניים, המביישים אותם ואת הנהלות המכללות. אנו מאחלים לשרת החינוך שתזכה להשלים את המהלך, ולתקן גם את דפוסי ההעסקה הקלוקלים במכללות. שכן ללא התערבותה, העוול והחרפה שהחלו באוניברסיטאות שנים רבות לפני כהונתה היו ממשיכים גם אחריה.

 

אני מייחל לכך שבתי תחל את לימודיה במערכת החינוך בישראל תחת שרביטו של שר חינוך הפועל מתוך חזון ומחוייבות, כפי שזכינו אנו להתרשם משרת החינוך הנוכחית.

 

שיאון קורן, יו"ר הפורום המתאם של ארגוני הסגל האקדמי הזוטר באוניברסיטאות 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תמיר. תיקון עוול
צילום: ירון ברנר
מומלצים