שתף קטע נבחר

קונגו: נמלטים מהמורדים, ונתקלים באריות

סכנות רבות אורבות לפליטים המבקשים להגיע דרך שמורות הטבע אל המקלט באישאשה שבאוגנדה. בנוסף למורדים, המיליציות והחיילים הם נאלצים להתמודד עם אריות ונמרים

אלפי הפליטים הקונגולזים, העושים את דרכם אל אוגנדה השכנה מאימת הלחימה המתמשכת בין המורדים לכוחות הממשלה, נאלצים להתמודד עם סכנות שונות בדרך, ובכלל זה אריות המגיחים מן העצים.  

 

הדרך אל המקלט הזמני עוברת דרך שמורות הטבע "וירונגה" ו"המלכה אליזבת", שם חיים אריות שמוכרים בשל יכולתם להסתתר בין העצים, נמרים וחיות טורפות מסוכנות אחרות. קאצובה פאלוקו, העומד בראש משפחה בת ארבע נפשות שנאבקה להגיע אל מקלט אישאשה מהעיירה רוטשורו שברפובליקה הדמוקרטית של קונגו, סיפר על שתי נשים שנעלמו באחת השמורות.

 

"אנו חוששים שהן נטרפו על-ידי אריות", אמר פאלוקו, בן 33. "כשאנשים נעים בקבוצות קטנות של שלושה או ארבעה, האריות לא חסים עליהם. לכן מה שעשינו הוא לחכות למשפחות אחרות ואז הלכנו בקבוצה גדולה של 30 או 40".

 

כוחות המורדים הנאמנים לגנרל לשעבר לורן נקונדה פתחו במתקפה חדשה באוגוסט, הניסו את חיילי הממשלה ותפסו שטחים נרחבים במחוז צפון קיוו שבמזרח קונגו. למרות שהודיע בחודש שעבר על הפסקת אש, אנשיו המשיכו לתקוף את החיילים הקונגולזים ומיליציית ההוטו הרוואנדית מאי-מאי.

 

בין 15 אלף הפליטים שחצו את הגבול לאוגנדה בימים האחרונים, היו גם עשרות שוטרים. להם יש כלי רכב ואמצעי לחימה להגנה מפני החיות הרעבות. "זה נכון שהיו אנשים שהותקפו על-ידי אריות, אך אין לנו מספרים או שמות", אמר שומר יערות שנמלט אף הוא לאישאשה. "כעת אנו פליטים כאן, אנו לא יכולים לעשות שום דבר".

 

גם כאשר מגיעים למקלט באישאשה, שנמצא בתוך שמורת הטבע, נמשך המאבק להישרדות. שנטאל

קאבוטה, אם לשלושה בת שבט הטוטסי, צריכה לשמור על ילדיה ובמקביל להפעיל מרפקים כדי להשיג מזון בשעת החלוקה. היא אמרה שאינה יכולה אפילו לחשוב על לשוב לביתה כל עוד לוחמי הגרילה מגייסים באזור לוחמים חדשים.

 

"הם מחפשים אחר ילדים מעל גיל 10", סיפרה קאבוטה. "הם הורגים כל מי שהם חשובים שהוא משבט ההוטו או תומך של הממשלה". דובר מטעם ארגון המורדים של נקונדה, "הקונגרס הלאומי להגנה על העם" הכחיש כי הם מגייסים ילדים או רוצחים אזרחים. "אנו קוראים לאוכלוסיה האזרחית לסייע לנו בהשבת השלום לקונגו", אמר. כמיליון אזרחים נעקרו מבתיהם בעקבות הלחימה במזרח קונגו מאז סוף 2006.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פליטים בקונגו. ארכיון
צילום: רויטרס
גורילה בהרים במזרח קונגו
צילום: AP
מומלצים