היום השחור של העובדים: יותר מ-700 מפוטרים
ההמולה סביב רשתות הביטחון הסיטה את תשומת הלב לדיונים פוליטיים סוערים, אך כשהתפזר ענן האבק נתגלתה תמונה קשה: מאות מפוטרים, מכל תעשיות המשק, שספק אם רשת ביטחון כזו או אחרת תשיב להם את מקום עבודתם
ספק רב אם הסערה הפוליטית סביב תוכניות רשת הביטחון השונות עמדו בראש מעיינם של מאות עובדים, הניצבים במרכזו של גל הפיטורים שפוקד את המשק בימים האחרונים. רק אתמול (ב') דווח על יותר מ-700 עובדים שאיבדו את מקום עבודתם. הפיטורים מתווספים למגמה הקודרת של השבועות האחרונים, שהביאה לאובדן מקום עבודתם של מאות עובדים.
בבוקר דווח כי חברת טאואר סמיקונדקטר מפטרת 200 עובדים, מתוך 1,300 עובדי יצרנית המוליכים למחצה ממגדל העמק. זאת - על אף שברבעון השלישי של השנה חל שיפור בתוצאותיה הכספיות של טאואר. בסך הכל מפטרת החברה במהלך 2008 מעל ל-300 עובדים, אך עם זאת היא קולטת עובדים של חברת השבבים האמריקנית ג'אז, עקב המיזוג עימה. נזכיר, שמוקדם יותר השנה הודיעה החברה על פיטורי 170 עובדים, על רקע עסקת המיזוג.
מספר שעות לאחר מכן פורסם כי יותר מ-100 עובדי אמפא יפוטרו עם מכירת החברה לחברת קריסטל. בסוף השבוע אושרה המכירה על ידי דירקטוריון אמפא, ואילו הפיטורים, בעיקר של טכנאי שירות, נעשו בהסכמת הוועד. קריסטל רכשה את שירותי האחזקה של מכשירי החשמל הביתיים הנושאים את מותגיה, ואילו חטיבת המזגנים תימכר כנראה לגורם אחר בענף.
לדברי גורמים בהסתדרות, פיטורי שליש מהעובדים היו חלק מתנאי ההסכם בין אמפא לקריסטל. "כרבע מטכנאי אמפא עוסקים בתיקוני מזגנים, וקריסטל לא עוסקת בכך. האפשרות האחרת הייתה שכל 380 העובדים יפוטרו", אמרו הגורמים.
בשעות הצהריים הגיעה הבשורה על פיטוריהם של 135 עובדים מחברת נגבטק, שקיבלו מכתבי פיטורים כבר לפני שבועיים. מחר צפוי להתקיים בבית המשפט המחוזי בתל-אביב דיון משפטי באשר לגורלה של נגבטק. בית המשפט נעתר לאחרונה לבקשת החברה, והוציא צו להקפאת הליכים נגדה עד תחילת דצמבר, בעקבות חוב בסך 135 מיליון שקל. החוב כולל תשלום שכר חודש אוקטובר ל-147 העובדים.
גם במוטורולה ובאליאנס
מבול בשורות האיוב לא פסק, וזמן קצר לאחר מכן התברר כי גם מוטורולה מקצצת במצבת כוח האדם שלה, ומפטרת 50 עובדים. הפיטורים עדיין לא יצאו אל הפועל, והם יתייחסו בעיקר לפרויקטים שהסתיימו.
ואילו בשעות אחה"צ התברר כי יצרנית הצמיגים אליאנס תקצץ רבע ממצבת כוח האדם של חברת הצמיגים, ו-250 עובדים יאבדו את מקום עבודתם, מתוך 1,000 המועסקים על ידי החברה. כבר לפני חודש העריכה החברה כי תיאלץ לפטר 100 עובדים, אלא שעם החרפת המשבר וירידה בצבר ההזמנות נאלצה להגדיל את תוכניות ההתייעלות, וייתכן שאלה יורחבו גם מעבר ל-250 עובדים מפוטרים.
ההסתדרות הודיעה כי חתמה על הסכם פרישה עם הנהלת החברה, על פיו יפרשו 50 עובדים קבועים שחל עליהם ההסכם הקיבוצי. לדברי ההסתדרות, פרישת העובדים הקבועים מתלווה לפיטוריהם של 170 עובדים זמניים שכבר פוטרו באחרונה, ו-40 עובדים בחוזים אישיים.
מזכיר האיגוד המקצועי במרחב חדרה, ציון עמרם, אמר: "אנו מקווים מאוד שהמפעל לא יפטר עובדים נוספים ולא נצטרך להתמודד עם מצב כזה שוב. עם זאת, אם תרחיש כזה יתקיים אז לפחות הבטחנו זכויות לעובדים במצב הלא נעים הזה".
יומם של יותר מ-700 עובדים נסתיים במפח נפש, וספק אם יוכלו למצוא נחמה בקרבות הפוליטיים על תוכניות כאלו ואחרות. למאות עובדים בישראל, כך מסתבר, אין באמת רשת ביטחון.