שתף קטע נבחר
 

הסבר מדעי לקומה נמוכה

למה יש הבדלי גובה בין אדם לאדם? חוקרים מהטכניון ומאוניברסיטת גטבורג זיהו מנגנון שיכול להסביר את התופעה

חוקרים בטכניון, במרכז הרפואי רמב"ם ובאוניברסיטת גטבורג בשוודיה זיהו מנגנון המסביר כמחצית מהמופעים של קומה נמוכה (שאין להם הסבר אחר). ממצאי המחקר התפרסמו בכתב העת המדעי Pediatric Research. תוך שימוש בתיאוריה האבולוציונית של היסטוריית החיים (life history) הראו פרופסור זאב הוכברג מהפקולטה לרפואה ע"ש רפפורט בטכניון ופרופסור קרסטין אלברטסון וויקלנד מ-Sahlgrenska Academy כי גודל גופם של מבוגרים נקבע במידה רבה במהלך המעבר מתינוקות לילדות - מעבר המאופיין בהאצת הגדילה. המעבר מתרחש בדרך כלל בגיל 12-6 חודשים (בגיל 9 חודשים, בממוצע), וכל חודש של איחור גורם לילד "להפסיד" 9 מילימטרים מגובהו העתידי. כך, לדוגמה, איחור של 6 חודשים בעיתוי המעבר מתינוקות לילדות יפחית 5.4 סנטימטרים מגובהו של המבוגר העתידי.

 

"גודל גוף האדם הוא 'פשרה' (טרייד-אוף) בין היתרונות והחסרונות האבולוציוניים - בין יתרונות הגודל לחסרונותיו", אומרים החוקרים. "טענתנו היא שגובה קומתו של האדם נקבע במידה רבה במהלך המעבר מתינוקות לילדות, ועיכוב במעבר זה הוא הגורם ל-44 עד 50 אחוזים מהמקרים של קומה נמוכה בקרב ילדים ובוגרים בארצות מפותחות. בארצות מתפתחות מדובר בשיעור גבוה בהרבה".

 

החוקרים מציעים גם הסבר לעיכוב בגדילה. לדבריהם מדובר באסטרטגיית הסתגלות אבולוציונית שנועדה להתאים את גודלו של הפרט לפוטנציאל האנרגיה בסביבתו. "בני אדם ובעלי חיים אחרים פיתחו יכולת לעמוד במשברי אנרגיה באמצעות הפחתת גודל גופם. משבר כזה קורה לילד במצב של תת תזונה, אך גם אם הוא חולה בגיל הקריטי במחלה ממושכת או במחלות חוזרות ונשנות עקב הדבקה במעון. התאמות אבולוציוניות קצרות-טווח למשברי אנרגיה מניעות תגובה המותאמת למאגרי האנרגיה הצפויים, והתוצאה היא קומה נמוכה. ההתאמה האבולוציונית מועברת לדורות הבאים, כך שמשבר אנרגיה אצל אחד ההורים (בעיקר האב) או הסבים יעבור לצאצאיו ויגרום לקומה נמוכה עד דור שלישי ורביעי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הגובה נקבע במעבר מתינוקות לילדות
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים