מצב המוגבלים: פחות השכלה, יותר בדידות
כ-10 אחוזים מהישראלים סובלים ממוגבלות חמורה. לרגל היום הבינלאומי לזכויות הנכים, פורסם דו"ח הנציבות השנתי - שמצביע על שמירת הפערים, ומדגיש את נושא ההשכלה
הפערים לא נסגרים: בעלי המוגבלויות בישראל ממשיכים להתקשות ברכישת השכלה, ובמיוחד השכלה גבוהה - כך עולה מנתונים שאספה נציבות שוויון לאנשים עם מוגבלות במשרד המשפטים לשנת 2008, ומתפרסמים הבוקר (יום ד') לקראת היום הבינלאומי לזכויות אנשים עם מוגבלות שחל כמדי שנה ב-3 בדצמבר.
בישראל חיים 475 אלף מבוגרים עם מוגבלות חמורה, שיעור שנותר יציב בשנים האחרונות ועומד על 10% מכלל האוכלוסייה הבוגרת. 57% מתוכם נשים, וככל שבוחנים גילאים מבוגרים יותר - אחוז הנשים עולה. מספר הילדים עם מוגבלות הזקוקים לטיפול רפואי שוטף נאמד ב-190 אלף. בנוסף, ישנם 700 אלף מבוגרים עם מוגבלות מתונה יותר (16% מהאוכלוסייה) ו-120 אלף ילדים עם מוגבלות אשר לא זקוקים לטיפול רפואי שוטף (5% מהילדים).
מהממצאים עולה, כי למרות השיפור הכללי ברמות ההשכלה שנרשם במהלך 60 שנות המדינה, עדיין לאנשים עם מוגבלות רמות השכלה מאוד נמוכות, במיוחד בנוגע להשכלה אקדמית, והפערים משמעותיים.
ככל שעולים בהיררכיית ההשכלה, התמונה נראית עגומה יותר. שיעור מסיימי התיכון בקרב אנשים עם מוגבלות חמורה עד מתונה נמוך ב-40% מאשר בקרב אנשים ללא מוגבלות. שיעור הזכאים לתעודת בגרות נמוך ב-50%,
ואילו שיעור מקבלי התארים האקדמיים נמוך ב-60% מאלו שלא סובלים ממוגבלות.
31.3% מקרב האנשים ללא מוגבלות שסיימו תיכון בשנות ה-80 של המאה הקודמת, סיימו את לימודיהם האקדמיים במהלך שנות ה-90. זאת לעומת 7.2% מקרב האנשים עם מוגבלות חמורה ו-17.5% מקרב אלה עם מוגבלות מתונה.
הגידול בפערים עם העלייה בהשכלה מצביע על כך שמבין אלה שמגיעים לרמת השכלה נתונה כלשהי, הסיכוי לעלות לרמה גבוהה יותר - נמוך משמעותית בקרב אנשים עם מוגבלות. מגמה זו מתחזקת ככל שהמוגבלות חמורה יותר.
הפגנת נכים בירושלים. חצי מיליון עם בעיות ניידות (צילום ארכיון: AP)
ארוכה הדרך לשוויון. ומי אחראי?
למרות שאין בנושא זה שינוי משמעותי לעומת שנים קודמות, מהנתונים עולה עוד כי אנשים עם מוגבלות סובלים מבידוד ומבדידות חברתית. כרבע מקרב בעלי מוגבלות חמורה, המונים כ-100 אלף נפש, מדווחים שאין להם על מי לסמוך בשעת חירום או צרה. שליש מהם (140 אלף) אף מספרים על תחושת בדידות התוקפת אותם לעתים קרובות - בעוד בקרב אנשים בלי מוגבלות רק אחוזים בודדים השיבו כך.
נתונים אלו מקבלים משנה תוקף כאשר בוחנים את סוגיית הניידות. יותר מחצי מיליון ישראלים מדווחים על בעיות ניידות מחוץ לבית, 160 אלף מתוכם מסוגלים לנוע רק בעזרת מכשיר עזר או בתמיכה של אדם אחר.
"הממצאים מעוררים תהיות - מדוע הפער נשאר בעינו?" אמר שמואל חיימוביץ', נציב שוויון לאנשים עם מוגבלות (בפועל), בהתייחס לנושא ההשכלה. "בעידן בו יש התקדמות טכנולוגית אדירה, היינו מצפים לשינוי במגמה.
יש לשאול את עצמנו אם זה נובע מניצול לא נכון של, מהיעדרם, או מהעובדה שגורמים משמעותיים בחברה לא הפנימו את הזכויות של אנשים עם מוגבלות?
"ניכר כי עשר שנים לאחר חקיקת חוק השוויון ולאחר שישראל חתמה על האמנה הבינלאומית לזכויות אנשים עם מוגבלות, עדיין ארוכה הדרך לקראת שילובם של אנשים עם מוגבלות בחברה הישראלית", הוסיף חיימוביץ'.