יש משבר? קופות הגמל הענפיות גוזרות קופון
בזמן שקופות הגמל הפרטיות מלקקות את הפצעים, המשבר הנוכחי עושה טוב למנהלי קופות הגמל הענפיות. דמי הניהול - הקלף החזק של הקופות הללו, חוזרים לכותרות, והזליגה של העמיתים לקופות הגמל הפרטיות נחלשת. בינתיים מנהלי הקופות הענפיות מתכננים מענה לגיאות הבאה בשוק ההון
תקופת השפל של קופות הגמל הפרטיות היא דווקא תקופת הפריחה של מנהלי קופות הגמל הענפיות. הם אמנם לא הציגו תשואות חיוביות, אבל הנזק שנגרם להם קטן באופן משמעותי מזה שנגרם לקופות הפרטיות.
שילוב של דמי ניהול נמוכים מאוד ומדיניות שמרנית יחסית בניהול הכספים הצליחו להעלות את הקופות המפעליות הרבה מעל הממוצע של קופות הגמל בתקופת המשבר הנוכחית.
בזמן שקופות הגמל הפרטיות גובות דמי ניהול של יותר מאחוז בממוצע, בקופות הענפיות והמפעליות דמי הניהול עומדים על 0.2%-0.5% בלבד. גובה דמי הניהול לא ממש הפריע לרבים מהחוסכים כל עוד שוק ההון נתן תשואות יפות והקופה הוסיפה 7%-10% מדי שנה. אבל עכשיו, כשהירידות החדות בשווקים מכות בכספי החוסכים, הם מקבלים תשומת לב מיוחדת.
העברת קופות הגמל לידיים פרטיות והמרדף אחרי התשואות לא עשה טוב לקופות הענפיות. אם מוסיפים לכך את התקנה שמאפשרת לעובד להחליט היכן להפקיד את חסכונותיו ונותנת לו יכולת לנייד את הכספים בכל עת, האיום על הקופות הללו רק גדל.
"חוזרים למרכז הבמה"
"היתרון הגלום במבנה הקופות הענפיות הוא יתרון הניהול האובייקטיבי", אומרת אלה אלקלעי, סמנכ"ל פיתוח עסקי ב-IBI בית השקעות. "תיאורטית, גופים אלו יכולים להתמקד בהשקעות לטווח ארוך, כי הם אינם חייבים להופיע בכל חודש בראש טבלת התשואות, על מנת 'לגנוב' עמיתים ממתחרים".
"בעולם מושלם היתרון הזה לא היה תיאורטי כי העמיתים היו מבינים את זהות האינטרסים בינם לבין הגוף המנהל ולא מתפתים לתשואות מרשימות ככל שיהיו. בעולם האמיתי, בשנתיים האחרונות, שפע הפרסומות, הכתבות ופיתויים אחרים דחפו רבים מהחוסכים בקופות אלו ללכת לרעות בשדות זרים", אומרת אלקלעי.
במציאות כזו, אין ספק שהמשבר בחסכונות והתשואות העודפות יחסית על פני הקופות האחרות מאפשרים למנהלי הקופות לרוות רגע של נחת.
"המשבר הכלכלי העולמי החזיר את הקופות המפעליות למרכז הבמה", אומר משה שרביט, יו"ר קופת הגמל של עובדי אל-על, "דווקא בעיתות המשבר הנוכחי חזר קצת הצבע ללחיים של המנהלים בקופות המפעליות, שהוכיחו כי הן מהוות רשת ביטחון לא רעה לחברים בעיתות מצוקה".
מעבירים לניהול חיצוני
קופות הגמל המפעליות והענפיות מנהלות כיום קרוב ל-50 מיליארד שקל. הן הוקמו ביוזמת ארגוני העובדים עבור עובדי המגזרים השונים. כך דאגו לעצמם לחיסכון לטווח ארוך המורים, עובדי אל על, חברת החשמל התעשייה האווירית ועוד.
חלק מהקופות הללו ותיקות במיוחד, וקיימות כמעט מאז קום המדינה. הרעיון בהקמת קופה ענפית הוא ניהול עצמי של החיסכון לטווח ארוך, תוך מינימום הוצאות, כשהרווחים הולכים לעמיתים.
ככלל, ניתן לומר שמרבית הקופות מנוהלות בתמהיל השקעות סולידי, ולמרות זאת עובדה זו לא מנעה מקופת הגמל הגדולה בענף - זו של עובדי התעשיה האווירית - להיכנס להשקעה מסוכנת שהובילה להפסדים כבדים בתחילת השנה.
כאן גם טמונה בעיה נוספת שמאפיינת את הקופות הענפיות: מכיוון שמדובר בגוף שבעליו הם למעשה העמיתים החוסכים בו, אין מי שיפצה את החוסכים במקרים של רשלנות בהשקעה. למרות שמקרה זה נדיר ולא מייצג בהכרח, הוא היה זרז לתהליך שהחל ל'התבשל' כבר קודם: העברת ניהול הקופות הענפיות לגופים המקצועיים - בתי ההשקעות וחברות הביטוח.
יש לציין כי מדובר בתהליך איטי ומחושב שנובע מסיבות מהותיות נוספות: "ההקשחה הרגולטורית המגדילה את הוצאות התפעול של הקופות צפויה לחייב גם את הקופות הענפיות להגדיל ולנפח את מנגנוני הניהול. נראה שהפתרון הנכון הוא שהקופות ישכילו לנצל את יתרון הגודל שלהן וימצאו מנגנוני מיקור חוץ אפקטיביים". אומרת אלקלעי.
לדבריה עם העברת הניהול לגוף חיצוני, גם העלויות זולות יותר. "בגלל מבנה השוק, עלויות התפעול במנגנון של מיקור חוץ, הן זולות לאין שיעור מדמי הניהול המקובלים בתעשייה ולכן במרבית המקרים נוצרת כאן הטבה אמיתית לעמית".
כך לדוגמא קופת הגמל של עובדי אל על משלמת עבור שרותי הניהול שלה 0.08% בלבד.
שרביט מסביר כי לא מדובר בהשתלטות של בתי ההשקעות על הקופה המפעלית, אלא שירות ספציפי שניתן בתשלום. "לחברות הללו יש המון אנליסטים ומומחים שיעלו לנו הרבה כסף אם נעסיק אותם בעצמנו. התפקיד שלהם זה לייעץ, במקביל אליהם יש גם את ועדת ההשקעות שלנו שהיא המכריעה". לדברי שרביט, הקופה קובעת את המדיניות הרצויה, ואילו החברה המנהלת מיישמת אותה בשטח על פי הבנתה המקצועית.
מתכוננים לתחרות בגאות הבאה
למרות הייעול, בקופות הענפיות מבינים שניהול חיצוני כנראה לא יספיק בשביל לשכנע את החוסך להישאר. הגיאות בשוק ההון, שכולם מייחלים לבואה, עשויה שוב להוריד את קרנן של הקופות המפעליות.מנהלי הקופות שלא הורגלו למושג תחרות, כבר שוקדים על הכנת המענה כשהקופות האחרות ישובו לככב ברשימת התשואות, עם תכניות שיווק ושלל רעיונות לשימור הלקוחות. בין היתר הם מתכוונים להציע הלוואות לעמיתים מכספי החיסכון בתנאים אטרקטיביים במיוחד, פתיחת מסלולי השקעה שונים בתוך הקופה, שירותים ביטוחיים שונים בעלות מוזלת ועוד.
"מי שהספיד את הקופות המפעליות, טעה ובגדול", אומר שרביט. "העמיתים שעזבו בשנים האחרונות את הקופות המפעליות, לטובת הקופות הפרטיות הזוהרות - יחזרו עכשיו הביתה, ואנחנו נקבל אותם בזרועות פתוחות. אם הרגולטור יאשר, אני גם לא שולל בעתיד כניסה של חוסכים רגילים שאינם חברי האיגוד. זה יעשה לנו רק טוב".