חאג' שמח: מיליוני מוסלמים ביקשו מחילה
כמדי שנה הגיעו מיליוני מוסלמים למכה שבסעודיה כדי לקיים את אחת מחמש מצוות היסוד של האיסלאם - העלייה לרגל
קרוב לשלושה מיליון מוסלמים בגלימות לבנות התכנסו היום (א') בפאתי העיר מכה שבערב הסעודית כדי להשתתף בטקס המסמן את שיאו אל החאג' - העלייה לרגל השנתית. תפילותיהם של ההמונים למען רחמיו של האל הדהדו ברחבי העמק.
בזמן שרוב עולי הרגל עסקו בתפילה וקריאת הקוראן, היו גם כמה אלפים, בהם איראנים, לבנונים, עיראקים ובחריינים, שהפגינו מחוץ למאהל שלהם בגנות ארצות-הברית וישראל. ערב הסעודית הזהירה לפני תחילת האירועים כי לא תתיר לערוך הפגנות נגד ארה"ב, אך כנראה אישרה את המחאה משום שנערכה מחוץ למאהל.
"על העולים לרגל לא להעלות כל סיסמאות זולת אלו של האיסלאם", אמר המופתי הגדול של סעודיה, שייח עבד אל-עזיז א-שייח, בדרשה שקיים. ב-1987 שנערכה בשולי החאג' הובילה לעימותים בין מפגינים לכוחות הביטחון, שבהם נהרגו 402 עולי רגל, רובם איראנים. המופתי קרא למאמינים להציג את "הפנים היפות של האיסלאם" ולהפיץ את "חמלה, שלום ואחווה".
"באתי מצידו השני של העולם"
המוסלמים מאמינים כי החאג' הוא מסע רוחני המטהר את הנשמה ומזכה בכפרה. לשיטתם, מוסלמי העולה לרגל למכה מטהר את כל חטאיו. העמידה על הר ערפאת, גבעה המרוחקת כ-15 ק"מ ממכה, המוכרת גם כהר הרחמים, נחשבת לאחד הרגעים הרוחניים ביותר במסע עליית הרגל של המוסלמים. שם, הם מאמינים, אלוהים נענה לתפילותיהם.
"נסעתי מצדו השני של העולם כדי לכרוע ברך כאן בגלימה לבנה ולבקש מחילה. בבקשה, עזור לי לטהר את נשמתי לפני שאני חוזר הביתה", אמר אחמד חסן, עולה רגל ממלזיה. המאמינים סבורים כי על אותה גבעה
נשא נביא האסלאם מוחמד את דרשתו האחרונה בשנת 632, שלושה חודשים לפני מותו. החאג' האו אחד מחמשת עמודי התווך של האיסלאם ועל כל מוסלמי שיכול להרשות לעצמו את המסע להשלימו לפחות פעם אחת בחייו.
אחרי עלות השחר, עולי הרגל עזבו את הר ערפאת ועברו לאסוף חלוקי נחל לקראת השלב הבא של מסעם - סקילה הסמבולית של השטן. מחר ישחטו עולי הרגל גמל, כבש או פרה לרגל עיד אל-אדחה, "חג הקורבן". עולי הרגל נוהגים להישאר במינה במשך יומיים נוספים, כדי להשתתף בטקסים נוספים וכדי להקיף את הכעבה (אבן שחורה המקודשת למוסלמים) בטרם צאתם את העיר.