נחל כסלון ויער הקדושים
בעונת המעבר, כשהגשמים עדיין מתמהמהים, פורחים אלפי פרחים לבנים בצוקי נחל כסלון. זה הזמן לטייל דרך הנוף היפיפה, ברגל, באופניים או ברכב, ולשאוף אויר צח מלוא הריאות
נחל כסלון הוא אחד מנחלי האכזב הגדולים בהרי ירושלים. ראשו בהר אדר וסופו, לאחר 20 ק"מ, בסמוך למושב אשתאול, שם הוא מתחבר לנחל שורק. על מדרונותיו התלולים של הנחל נמצא יער הקדושים - 6 מיליון עצים שניטעו לזכר קורבנות השואה.
יצאתי בליווי יעקב, בן קיבוץ צרעה, בג'יפון שנסע לו בנחת לאורך המסלול הקצר והכייפי שבחרנו. ביקרנו ביער הקדושים וסיימנו ברכישת תבלינים מיוחדים בחנות "תבלין", חוויה בפני עצמה.
מנחל כסלון דרך יער הקדושים - יוצאים לדרך
מול מושב אשתאול, פנינו לכיוון היקב וחנות "תבלין". החנינו רכב אחד במגרש חניה בטוח ונוח ופנינו לכיוון כביש מספר 38. לאחר כמאה מטר נמצא שילוט למערת הקדושים (שימו לב, הבאים מכיוון ירושלים, הכניסה מכביש 38 נחסמה). לבאים מכיוון צומת שמשון - יש שלט מכביש 38 למערת הקדושים.
לערוץ נחל כסלון מגיעים בדרך עפר, משם ממשיך המסלול בערוץ על צלע המדרון, עד לגובה של 600 מטר מעל פני הים.
בבת אחת מתנתקים מההמולה ועוברים לאי ירוק של שלווה ושקט. משני צדי דרך הכורכר יש עצי חורש גבוהים, עצי אורן, חרוב, אלון מצוי, לבנה רפואי ושיטה כחלחלה המנסה להשתלט על הנוף. מימין נבחין בצוק תלול, המנוקד באלפי נרקיסים בשיא פריחתם הנאחזים בכל כיס קרקע.
לאחר נסיעה של כ-1.5 ק"מ נגיע ל"שער" המזמין אותנו ל"מערת בני ברית" ביער הקדושים. עוד מעט קט ואנו מול המערה הטבעית שהוכשרה לשמש כמקום התייחדות לזכר קרבנות השואה. לצער המבקרים, המערה סגורה כיום עקב התנהגות בלתי הולמת שאירעה במקום.
שער המזמין למערת "בני ברית" ביער קדושים (צילומים: שרה גולד)
אל המערה מובילות מדרגות, רחבה מרוצפת, ושביל שלאורכו ניצבות טבלאות ושמות הקהילות שנכחדו. המקום נראה מכובד מאוד ומתאים להתייחדות עם הנספים. הכספים לפיתוח המקום נתרמו ע"י ארגון בני ברית.
בשבתות המקום הומה מרוכבי אופניים. ביום שני בשבוע בו טיילנו, היינו לבד עם השקט והיער, עם ציוץ הציפורים וריח הנרקיסים המתמזג בניחוח הזוטה הלבנה.
פתח המערה
חמושים במצלמה חדשה שיש לבחון את יכולותיה, גהרנו מעל כל פרח מזדמן. כרכום חורפי הפך לדוגמן צמרת וחיננית הבתה צולמה מול קרני השמש בשמלתה הורדרדה, שיוצרים פרחיה הלשוניים (ולא כפי שנהוג לחשוב שהם עלי הכותרת).
בסמוך נמצאים צומת ושילוט המכוון להר כרמילה, לכביש 38 ולדרך נוף דרומית. כל הדרכים המוצעות נפלאות, ואנו נמשיך לדרך נוף דרומית. בדרך המתפתלת המטפסת על צלע הקניון של נחל כסלון, מתגלה נוף מדהים. מגוון עצי בר שניטעו כאן ופריחות של נרקיס מצוי , כרכום חורפי ושיחי זלזלת הקנוקנות ילוו אותנו לאורך כל הדרך.
במעלה התלול של הדרך, מצטרפים אליהם שיחים ומטפסים כאוג הבורסקאים, ממנו מכינים את תבלין הסומאק, ואשכולות אדומים וחושניים של הקיסוסית הקוצנית. בעבר היו מקשטים פירות אלה כובעיהן של גברות נכבדות. פה ושם חצה את הנתיב תן שאינו חושש מבני אדם (ספרנו שניים).
אנו בלב הרי ירושלים ועוד מעט נגיע לצומת ממנו נצפים היישובים כסלון ותל-כסלון. שמיים כחולים מאופק לאופק, ירק הצמחייה וציוץ הציפורים – אי ירוק של שקט נפלא ונדיר.
בראש הרכס יש אפשרות לפנות ימינה לתל כסלון ולאזור הפיקניקים של יער הקדושים, או להמשיך ישר לכביש היורד מרמת רזיאל לכיוון כביש 38. כביש זה הוא מהכבישים היפים בארץ ומזכיר דרכים בשוויץ. האפשרות השלישית היא להמשיך בדרך הנוף הדרומית, המובילה למספר דרכים נוספות (אחת הדרכים מובילה חזרה למקום היציאה דרך ערוץ נחל כסלון).
כשהגענו לצומת, התגלו בבת אחת מרבדי רקפת מצויה בגווני ורוד עזים. לא יכולנו להישאר אדישים לנוכח יופיים המלכותי.
שוב עצרנו, התפרקדנו מלוא קומתנו על האדמה ותקתקנו במצלמותנו כאילו גילינו זה עתה פרחים נדירים. בצומת זו חזרנו והתחברנו לציוויליזציה, לאחר שלכל אחד מאיתנו המתינו מספר שיחות שלא נענו בטלפונים הניידים.
המשכנו לכיוון תל-כסלון במסלול מעגלי שהקיף אותו, ועלינו ברגל לתל. ניתן לצלם את אלפי חינניות הבתה הפורחות במקום, שרידי הבוסתנים, טרסות ושומרות.
חיננית הבתה בשמלה ורדרדה
לחובבי חליטת התה, זה הזמן והמקום לשלוף את הערכות, להכין תה זוטה לבנה או אזוב מצוי (זעתר) ולפצוח בשיחות נפש.
לצערנו אזל הדלק במיכל. מיהרנו לחזור לכביש 38, לתחנת הדלק הנמצאת בסיום דרך הנוף המדהימה. את המשך דרך הנוף הדרומית נאלץ להשלים בפעם אחרת.
לסיום, לא ויתרנו על שיטוט חוויתי בחנות התבלינים בת 400 מ"ר הנמצאת בלב הטבע. הריח משכר, העין לא שבעה מראות והיד לא פוסקת מלנשנש. אפשר לקנח את הגיחה לטבע במסעדה החלבית הרומנטית הצמודה לחנות.
הצעה נוספת להשלמת הסיור:
ביער הקדושים מוצבת גם אנדרטת "גווילי האש" המרשימה, פרי יצירתו של הפסל נתן יעקב רפפורט. היא הוצבה ביער על ידי קק"ל בשנת 1968. האנדרטה בנויה כשני גווילי ספר תורה. בגוויל אחד רואים תבליט ארוך ומפורט המספר על קורות עם ישראל, מהחורבן בימי המרד נגד הרומאים ועד לימי השואה. הגוויל השני מתאר את התקומה, העלייה, מלחמת העצמאות ואת הקמת מדינת ישראל.
שביל רגלי שאורכו 2.5 ק"מ מקשר בין מערת הקדושים לאנדרטה, (שביל בראון מסומן כחול-לבן). כדי להגיע ברכב לאנדרטת "גווילי האש", נוסעים מצומת אשתאול לכביש 395 (אל יישובי רמת רזיאל). ממשיכים עד לשילוט שמוביל ימינה למושב כסלון. בנקודה מסוימת השביל מתפצל, ממשיכים לאנדרטה בהתאם לשילוט.
- להיכרות נוספת עם צמחי הבר של ישראל, צמחי תבלין ומרפא - היכנסו לאתר צמח השדה
- הבהרה: עונת הפריחה קצרה ותלויה בגשמים.