סקר: המיתון עושה טוב לסביבה
המשבר הכלכלי הביא את הציבור הישראלי לחשוב על חיסכון באנרגיה. סקר מגלה כי כרבע מהציבור נוטה להפחית את השימוש במוצרי חשמל, 80 אחוז מודעים לחיסכון שבשימוש בנורות חסכוניות ו-55 אחוז אכן החליפו נורות בביתם. היתרון: משלמים פחות וצורכים פחות חשמל, והביקושים וייצור החשמל פוחתים
המשבר הכלכלי, מתברר, עושה טוב לסביבה בישראל - גם אם בעקיפין: סקר מגלה כי ישראלים רבים נוטים להפחית בשימוש במוצרי חשמל, ורבים נוטים לעבור לשימוש בנורות חסכוניות - גם אם עיקר דאגתם היא לחשבון החשמל החודשי.
הסקר בדק מהן פעולות הצמצום והחיסכון הראשונות בהם נוקטים תושבי ישראל בעקבות המיתון המתוקשר. מהסקר עולה ש-25 אחוז מהאוכלוסייה תצמצם את השימוש בחשמל על ידי כיבוי מכשירי חשמל, 13 אחוז יצמצמו בהוצאות התקשורת ו-11 אחוז יצמצמו את השימוש בתאורה ויעברו לשימוש בתאורה חסכונית.
15 אחוז מהנשאלים טענו כי יפעלו בכל המישורים לצמצום. ועם זאת, בסדר העדיפויות הנמוך ביותר דירגו 5.2 אחוז מהישראלים את הצימצום בשימוש במים.
הסקר נערך עבור חברת "סמיקום לקסיס", המשווקת נורות חסכוניות מסוגים שונים. נורות חסכוניות, בשונה מנורות ליבון רגילות, מנצלות את החשמל להפקת אור ולא מפיצות חום, ולכן צורכות 20 אחוז אנרגיה בלבד בהשוואה לנורות ליבון רגילות. יתרה מזאת - לנורות אלה אורך חיים הגדול פי 10 מנורות ליבון רגילות.
מהממצאים עולה כי למעלה מ-80 אחוז מהציבור מכיר ומודע ליתרונות הנורות החסכוניות. 14 אחוז מהציבור החליף את כל הנורות בבית לנורות חסכוניות, ו-42 אחוז החליפו לפחות חלק מהנורות בבית.
מומחים העריכו כי השימוש בנורות חסכוניות יכולה לחסוך כ-240 שקלים בכל חודש מהוצאות החשמל לתאורה. אחד הטיפים שהם מציעים היה לחבר מכשירי חשמל שנמצאים בשימוש לא קבוע - מכשירי טלוויזיה או DVD למשל - לשעון שבת. כך, על ידי כיוונון של השעון על פי הרגלי הצפייה, ניתן להבטיח שבזמן שהמכשירים אינם בשימוש, הם ינותקו לגמרי מרשת החשמל, ולא יצרכו חשמל שנועד להשאירם במצב "הכן" (Stand By).
הסקר גילה גם כי בעלי הכנסה גבוהה חוסכים יותר. 47 אחוז מבעלי ההכנסה הגבוהה נוטים להתקין נורות חסכוניות לעומת 37 אחוז מבעלי ההכנסה הנמוכה. 46 אחוז מהדתיים החרדיים משתמשים בנורות אלה לעומת 39 אחוז מהחילונים. רק 1.3 אחוזים מהעולים רואים צורך חשוב בחיסכון בחשמל בתאורה, אך 12 אחוז מהם רואה חשיבות עליונה לחיסכון וצימצום השימוש במים - לעומת 5.2 אחוזים בממוצע הארצי.
הסקר נערך על ידי מכון "גיאוקרטוגרפיה" בקרב 500 גברים ונשים, המהווים מדגם ארצי ומייצג של האוכלוסייה הבוגרת בישובים היהודיים בישראל.