אולמרט: רשת הגנה מגיל 57 - עד 1.5 מיליון ש'
ראש הממשלה קיבל את עמדת נגיד בנק ישראל סטנלי פישר לגבי התחלה מיידית של התוכנית - בניגוד לעמדת האוצר. אולמרט במסיבת העיתונאים: "האוצר גיבש שורה של צעדים פיננסים שאני ונגיד בנק ישראל תומכים בכולם והם יוצגו בפני הממשלה"
ראש הממשלה הודיע אתמול (ב') במסיבת עיתונאים כי המדינה תפרוש רשת ביטחון לכספי הפנסיה. ייהנו מהתוכנית חוסכים מגיל 57, וההצטרפות תהיה אוטומטית. לדברי ראש הממשלה, מחסכונות של עד 1.25 מיליון שקלים יבוטח סכום של 750 אלף שקלים. מחיסכון של 1.25 מיליון שקלים עד 1.5 מיליון שקלים יבוטח סכום של 600 אלף שקלים, בלבד.
אולמרט קיבל את עמדת נגיד בנק ישראל סטנלי פישר להתחלה מיידית של התוכנית - בניגוד לעמדת האוצר. הממשלה צריכה להחליט כעת בנוגע למועד הפעלת התוכנית. טרם נקבע מועד לישבת הממשלה שבה תתקבל ההחלטה.
אם יוחלט על ידי הממשלה על הפעלה מיידית, המועד ייקבע ליום ה-30 בחודש נובמבר 2008, ללא הגנה רטרואקטיבית מתאריך זה.
במסיבת העיתונאים השתתפו שר האוצר רוני בר-און, יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה מנואל טרכטנברג, מנכ"ל משרד האוצר ירום אריאב והמשנה לנגיד בנק ישראל צביקה אקשטיין.
"בשבועות האחרונים קיימתי סדרה ארוכה מפורטת ואפילו מפרכת של דיונים כלכליים עם גורמים שונים, בראש ובראשונה עם שר האוצר ועם נגיד בנק ישראל", אמר אולמרט והוסיף: "האוצר גם גיבש שורה של צעדים פיננסים שאני ונגיד בנק ישראל תומכים בכולם והם יוצגו בפני ממשלת ישראל".
לדברי אולמרט: ""אני מקוה שהצעדים הללו יאושרו במהרה על ידי ועדת הכספים של הכנסת ללא שום עיכוב נוסף, ואני מנצל את הבמה הזאת כדי לקרוא לוועדת הכספים לעשות כן".
שר האוצר, רוני בר-און אמר במסיבת העיתונאים: "העת להתחיל בתוכנית לא הגיעה, כיוון שאין דחיפות נוכחית להתנהגות השווקים ורמת המשיכות הקיימת, אינה מצדיקה הפעלה מיידית. מוטב לאפשר לשוק לבחון את הפעולות שהאוצר הציע בתוכנית ההאצה - ואת השפעתן".
עוד הוסיף בר-און כי "ניתן יהיה להפעיל כלים נוספים במידת הצורך בעתיד, במקרה של גל ירידות בשוק". עמדת שר האוצר לגבי עיתוי ההפעלה "תובא להכרעת הממשלה".
מבנק ישראל נמסר, כי "הבנק תומך בעמדה שהושגה בהסכמת כל הצדדים, וחושב שיש להתחיל בתוכנית כמה שיותר מהר".
מנכ"ל האוצר: תפעול התוכנית דורש היערכות
מנכ"ל משרד האוצר ירום אריאב אמר במסיבת העיתונאים כי נושא תפעול הביטוח אינו פשוט, ודורש היערכות, זמן ומשאבים. אריאב לא פירט ולא הבהיר כיצד תיושם התוכנית, ורק אמר כי הדבר יחייב את המבוטח להגיש דו"ח על מצב הקופות שלו ב-30 בנובמבר, ויחייב את הממשלה להפעיל מנגנון בדיקה ואימות של הדו"חות האלו. לדבריו, "זה מהווה אתגר של המנגנון הממשלתי להתמודדות עם הבעיה".
אריאב אמר שמדובר בפתרון ביניים עד להשלמתה של רפורמה רגולטורית בכל נושא החיסכון הפנסיוני, שתיצור מצב שבו חוסכים מבוגרים מבוטחים במסלולים סולידיים. לדבריו, התשובות האמיתיות כרוכות בטיפול אמיתי של הממשלה בבעיות המשק ובמשבר בכלל. לדברי אריאב, ככל שמצב השוק ישתפר, יפחת באופן יחסי הצורך בהפעלה מעשית של הביטוח.
אריאב אמר כי מכאן נגזרת גם שאלת עלות רשת הביטחון הפנסיוני, שתיגזר ממצב השוק, ויכולה לעמוד על עשרות מיליוני שקלים או להגיע למיליארדי שקלים אם המצב יחמיר. לדבריו, בשלב הראשון האנשים שיהנו מהתוכנית באופן מיידי הם לא יותר מכמה עשרות אלפים. יש לציין שהתוכנית אינה נותנת מענה למי שאין לו כלל חיסכון פנסיוני.
יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה טרכטנברג אמר לגבי היותה של התוכנית פתרון ביניים עד להשלמת רפורמה רגולטורית כי מדובר כאן בהקמה של מסד נתונים אחיד של כל מצב החיסכון הפנסיוני, שהיום הוא מפוזר בכל מיני מאגרי נתונים, ואינו מאפשר השגה של תמונה מלאה ומוסמכת.
מירוץ נגד הזמן
תוכנית ההאצה שהכין משרד האוצר ואושרה בממשלה נעצרה בוועדת הכספים, עקב סירוב יו"ר הוועדה, אבישי ברוורמן, להעבירה ללא תוכנית הגנה על הפנסיה. התוכנית כוללת ההשקעה נרחבת בתשתיות, מתן סיוע לחברות הגדולות באמצעות תמיכה באג"ח הקונצרני ומתן ערבויות לבנקים.
מחר בחצות מסתיימת תקופת הצינון שהחלה לפני שבועיים, אז הכריזה ההסתדרות על סכסוך עבודה כללי במשק ואיימה בהשבתה כללית של המשק לולא יימצא פיתרון מוסכם שיגן על החסכונים. יו"ר ההסתדרות עופר עיני הציע לפרוש רשת ביטחון לשלוש שנים לפחות לטובת חוסכים מגיל 50 או 55 ומעלה, ללא הגבלה תקרה לסכום החיסכון; תוכנית זו נרחבת פחות.
האוצר, שהתנגד לכינונה של רשת ביטחון שכזו, נאלץ להתקפל עקב הלחץ הציבורי והפוליטי ולהכין תוכנית - שלטעמו אינה נחוצה. ראש הממשלה התעקש על הרחבת רשת הביטחון מעבר לתוכנית האוצר. לאחר חילופי דברים חריפים בין הפקידות הבכירה במשרדי ראש הממשלה והאוצר נועדו צוותים מקצועיים של המשרדים ושל בנק ישראל, במטרה להגיע לנוסחה מוסכמת שתזרז את אישור תוכנית ההאצה ותמנע את סכנת השביתה הכללית המרחפת על המשק.
השתתפו בהכנת הכתבה: תני גולדשטיין, וגיל קול