שתף קטע נבחר

 

דן תיכון: רשימת הליכוד תתפוצץ מאגו כמו ב-96'

יו"ר הכנסת לשעבר נזכר בפריימריז בליכוד לפני 12 שנה. "כל מי שהובילו את התנועה באופוזיציה נדחקו הצידה כשהמפלגה עלתה לשלטון, על ידי גנרלים ללא צבאות", הוא אמר. ויש מי שמתגעגע לשיטת השביעיות

לא יהיה שקט בליכוד, גם אם בנימין נתניהו ירכיב ממשלה - כך מעריך יו"ר הכנסת לשעבר מטעם הליכוד, דן תיכון. הוא מזהיר: "יהיה קשה לנווט רשימה כזאת ויהיו המון עימותים, במיוחד לאחר שתורכב הממשלה".

 

תיכון אמר ל-ynet כי הוא מתקשה שלא להשוות את הבחירות הנוכחיות לאלו שנערכו ב-1996 - אז היו לראשונה פריימריז. "הייתי בסרט הזה. הליכוד משחזר היום את הפריימריז ההם. כל מי שהובילו את התנועה באופוזיציה נדחקו הצידה כשהמפלגה עלתה לשלטון, על-ידי גנרלים ללא צבאות שלא שמעת וידעת עליהם עד אז וכך גם היום. רשימת הליכוד הסופית תתפוצץ מאגו".


מצביעים ממתינים בתור (צילום: דודי ועקנין)

 

על היום שאחרי הפריימריז, אומר תיכון: "אני מוטרד מאוד מזה שנכנסים חברי כנסת שאין להם מושג באשר לעבודת הכנסת ורוצים להיות מיד שרים. הם לא יודעים מהי שאילתה, מהי הצעה לסדר היום ומהי סולידריות. אני צופה עתיד לא טוב לסיעה שתורכב מכל כך הרבה אגו של אנשים, שאין להם מושג איך מתנהלים חיים פרלמנטרים".

 

למרות שלטענתו הוא חוזר על ידי אנשי המפלגה לא מעט, סירב בתוקף לחזור לחיים הפוליטיים והוא מבקר בתוקף את אלו שבחרו לעשות כן. "אני חושב שטועים אלו שחזרו. מי שפרש לא היה צריך לחזור. אנשים שהפילו את נתניהו חוזרים ומצטרפים אליו כאילו כלום לא קרה, כי זו תסמונת הליכוד שחוזרת על עצמה בכל פעם שיש תחושה כי הליכוד שוב יתפוס את השלטון. הם שילמו אז, ב-1999 לקח וישלמו גם הפעם".

 

כך או כך, הוא טוען, היצע המועמדים אינו מייצג מזמן את אידיאולוגית מקימי המפלגה. "האלמנט הליברלי חסר להרבה אנשים בליכוד. יש שמאל ויש ימין בתנועה, אך דווקא אלו שהקימו את הליכוד - חרות וליברלים, מספרם קטן יחסית".

 

גם משיטת הבחירות הממוחשבת - שעשתה לא מעט כאב ראש למתמודדים ולבוחרים - הוא לא ממש מרוצה. "ברור שהשיטה קשה והיא מעוררת המון בעיות למצביע כמו זה של הליכוד, שלא תמיד מתמצא במחשוב. היה צריך, לטעמי, לעשות תדרוכים כדי שאנשים בכל זאת ידעו. יש אנשים שנפגשו לראשונה עם מחשב בפריימריז האלו". באשר למעבר מבחירות של מרכז הליכוד לבחירות מתפקדים הוא אומר, "השיטה גרמה לנפילתו של הליכוד".

 

"לחזור לשביעיות"

חבר הכנסת לשעבר מטעם המפלגה, משה ארנס, מסכים כי שיטת הבחירות בפריימריז היום אינה אופטימאלית. "בבחירות במסגרת השביעיות נבחרתי במקום הכי גבוה ואני חושב שגם היום צריך היה לקיים את אותה שיטה, אפילו באמצעות מחשב", הוא אומר.

 

במסגרת שיטת השביעיות שהונהגה בעבר בליכוד, התגבשה קבוצה של 35 מועמדים שנבחרו בהצבעה בשלב הראשון. לאחר מכן דורגו השמות הללו על פי התמודדות בחמש "שביעיות" - כאשר כל מועמד היה יכול לבחור לאיזו שביעייה או מתמודד ואם נכשל - היה יכול לעבור לשביעייה הבאה.

 ההתמודדות, שהתקיימה ב-1988, למשל, הביאה לעלייתו של בנימין נתניהו למקום חמישי ברשימת הליכוד, זאת למרות שהייתה זו התמודדותו הראשונה.

 

"הצטערתי שהמתפקדים צריכים לסמן רק 12 שמות ושלא ניתן לדרג את הרשימה, כמו במסגרת השביעיות", אומר ארנס. "בשיטה הנוכחית, לכל מצביע יש דילמה ולמעשה אנשים לא מסמנים מספר אנשים שהיו רוצים לראות כי הם מוגבלים. צריך היה לכל הפחות להתפשר בנושא ולאפשר לבחור לפחות 15 מועמדים, כפי שהבנתי שבנימין נתניהו רצה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תיכון. זכרונות מ-96'
ארנס. מקום ראשון בשביעיות
צילום: גיל יוחנן
מומלצים