שביתה ביוון; מפגינים התעמתו עם שוטרים בבירה
ארגוני העובדים הכריזו על שביתה כללית וסגרו את נמל התעופה, במחאה על מדיניותה הכלכלית של ממשלת יוון ואחרי המהומות הקשות שמשתוללות במדינה כבר ארבעה ימים. עשרת אלפים צעדו ברחובות אתונה לעבר הפרלמנט; כמאה צעירים התעמתו עם שוטרים
יוון התעוררה הבוקר (ד') לשביתה כללית, שבמסגרתה נסגר נמל התעופה בבירה ושובשה התחבורה הציבורית במדינה כולה. השביתה תוכננה לפני שבועות, כדי למחות על מדיניותה הכלכלית של הממשלה. עם זאת, היא נערכת אחרי ארבעה ימי מהומות שפרצו בערים הגדולות בעקבות הריגתו של נער על ידי המשטרה.
באתונה צעדו יותר מעשרת אלפים מפגינים לעבר כיכר הפרלמנט בעיר, ובשולי המצעד נרשמו עימותים בין כמאה מקרב המפגינים לבין השוטרים. השוטרים ירו גז מדמיע לאחר שקבוצת צעירים יידו אבנים ובקבוקי תבערה לעברם בכיכר סינטגמה. כוחות המשטרה וההצלה הושמו בכוננות מלאה בשל המצעד. "הבוקר יש עוד התאספויות, על כל המשתמע מכך", אמר דובר משטרת יוון פניוטיס סטתיס.
שני איגודי העובדים הגדולים ביוון - GSEE ו-ADEDY - שמייצגים ביחד כמחצית מכוח העבודה היווני (2.5 מיליון איש), מקיימים את השביתה המתוכננת בת 24 השעות למרות בקשתו של ראש הממשלה אתמול לדחות אותה כדי לא להזין עוד את המהומות. איגודי העובדים קיימו מספר שביתות דומות שנמשכו 24 שעות מאז תחילת השנה.
ארגוני העובדים גינו בחריפות את הריגתו של הנער אלכסנדרוס גריגורופולוס מאש שוטרים בשבת - האירוע שכאמור הביא לפריצת המהומות הקשות, שבהן הוצתו עשרות בתי עסק, מבני ציבור ומכוניות. המהומות הנחיתו מכה קשה לממשלתו השמרנית של קוסטס קרמנליס, שהתמיכה הציבורית בה נמצאת זה זמן בנסיגה. בעקבות התקרית גברו הקולות לקרמנליס להתפטר.
עימותים באתונה, הלילה. כמה מפגינים התבצרו באוניברסיטה (צילום: AP)
האיגודים שובתים במחאה על המדיניות הכלכלית של ממשלת יוון, ודורשים ממנה להגדיל את ההוצאה הציבורית כדי להתמודד עם המשבר הפיננסי הגלובלי, וכן להעלות שכר ולדאוג לפנסיות. מלבד עובדי התחבורה הציבורית ונמלי התעופה, שובתים היום המורים, העיתונאים, פקידי הבנק ועובדי המגזר הציבורי.
אתמול הובא גריגורופולוס למנוחות באתונה, ולאחר ההלוויה - שבה נכחו אלפים - אירעו התנגשויות קשות בין מפגינים לשוטרים. על פי הודעת המשטרה, נעצרו אתמול ארבעה בני אדם על שניסו לתקוף שוטרים, ועשרות נוספים על מעשי ביזה. שבעה שוטרים נפצעו.
אנשים פוקדים את קברו של גריגורופולוס, שנטמן אתמול (צילום: AFP)
השמרנים מפגרים בסקרים
המהומות במדינה - שהתפשטו לכל רחבי המדינה, מסלוניקי בצפון ועד האיים קורפו וכרתים בדרום - מאיימות על שלטונו של קרמנליס בן ה-52, שכבר עתה נאלץ להתמודד עם חוסר שביעות רצונו של הציבור מהמצב הכלכלי הקשה. מנהיג מפלגת הסוציאליסטים שבאופוזיציה, ג'ורג' פפנדריאו, קרא לערוך באופן מיידי בחירות והאשים כי השמרנים אינם מסוגלים
להגן על הציבור מן המתפרעים. "הממשלה איבדה את אמון העם היווני", טען.
בסקרי דעת הקהל האחרונים משתרך קרמנליס אחרי הסוציאליסטים - ואם ייערכו הבחירות עכשיו, יתקשה לנצח. ממשלתו מחזיקה ברוב זעום של מושב אחד בפרלמנט בן 300 המושבים ביוון. סקר חדש שהתפרסם אתמול מעניק לסוציאליסטים יתרון של 4.8 אחוזים על פני השמרנים בראשות קרמנליס.