דו"ח זכויות האדם ביש"ע: אצלנו החוק נאכף יותר
מול טענות על אוזלת יד שמגלה המשטרה באכיפת החוק בקרב היהודים ביהודה ושומרון, מציג דו"ח זכויות האדם של יש"ע תמונה הפוכה לחלוטין
"המשטרה משקיעה באכיפת החוק ביהודה ושומרון משאבים אדירים, החורגים בהרבה מאוד ממה שמקובל בכל יתר המחוזות ומופנים אך ורק כלפי מתנחלים" - כך טוען דו"ח שמפרסם הבוקר (יום ה') "ארגון זכויות האדם ביש"ע", לרגל שבוע זכויות האדם. מחברי הדו"ח טוענים כי "משטרת מחוז ש"י מקבלת הנחיות מלמעלה להנהיג אכיפת יתר כלפי המתנחלים. היא מקבלת לשם כך משאבים חסרי תקדים, ומוכתבים לה כללי סינון שונים ממה שמקובל".
לטענת הארגון, הנתונים המובאים בדו"ח לקוחים מנתונים רשמיים של גורמי אכיפת החוק. "מעת לעת מוצפים כלי התקשורת בכתבות ומאמרי דעה שעניינם אכיפת החוק ביהודה ושומרון - תמיד תוך ביקורת חריפה על אכיפה לא יעילה ועל המחסור בשוטרים. מדובר בביקורת הנמתחת לא רק מצדם של פוליטיקאים ובכירים בתקשורת, אלא גם מצדם של ראשי מערכת אכיפת החוק, המזינים את הממשלה, הכנסת והציבור בשלל סיסמאות", נכתב במסמך.
הדו"ח בדק את מספר השוטרים המוצבים בתחנות המשטרה בערים בהן נדרשת אכיפה מוגברת כגון: עכו, נתניה, אום אל-פאחם ולוד - והישווה אותם לנעשה במחוז ש"י. מהממצאים עולה כי מספר השוטרים ביחס לכמות האוכלוסיה במחוז ש"י גדול פי חמישה מזה שבאום אל-פאחם. "במחוז ש"י ישנם 1,050 שוטרים על 253 אלף אזרחים ישראלים, בעכו 143 שוטרים על 120 אלף אזרחים, בנתניה 178 אלף אזרחים על 170 שוטרים ובאום אל-פאחם כ-60 אלף אזרחים מול 50 שוטרים".
נתון נוסף שנבדק הוא אחוז תיקי החשיפה - תיקים הנפתחים ביוזמת המשטרה ללא צורך בהגשת תלונה. בשנת 2007, נכתב, עמד מספר התיקים הללו במחוז ש"י על 25% מכלל התיקים - לעומת 14% בממוצע ארצי. גם בבדיקת אחוז הגילויים בתיקים - תיקים בהם אותרו חשודים שניתן היה לבסס ראיות נגדם - הממוצע במחוז ש"י גבוה מהנתונים הארציים, אולם אחוז ההרשעות מתוך כלל כתבי האישום נמוך מהממוצע.
לטענת הארגון, הנתונים משקפים את העובדה שמשאבי החקירה והמודיעין של מחוז ש"י ממוקדים באוכלוסיה היהודית, תוך הזנחה של אכיפת החוק באוכלוסייה הערבית באותו תא שטח. "המציאות, כפי שהיא משתקפת מהנהלים ומהנתונים, מלמדת על אכיפת יתר חסרת כל פרופורציה תוך רמיסת זכויות האזרח של המתיישבים והיעדר הגנה מפני תוקפנות מאידך".
יו"ר ארגון זכויות האדם ביש"ע, אורית סטרוק, תהתה בהתייחסה לממצאים מהי ההצדקה החוקית, החוקתית והערכית להפעלת מערכת מכוונת של אכיפת יתר כלפי מתיישבי יהודה ושומרון? "מדוע מוסתרת מעיני הציבור התמונה האמיתית של אכיפת החוק במחוז ש"י ומדוע מוצגת במכוון תמונה שאין לה דבר וחצי דבר עם המציאות? ייתכן שהסיבה לכך היא הצורך והרצון של גורמים העוינים את ההתיישבות ביהודה ושומרון להוסיף ולהכביד על המתיישבים מחד ולהסית נגדם מאידך".