הממשלה: רשת הביטחון הפנסיוני תופעל לאלתר
הממשלה הכריעה לטובת הצעת ראש הממשלה, להפעיל את רשת הביטחון באופן מיידי. ההצעה עברה ברוב של 20 שרים מול מתנגד אחד, רוני בר-און ונמנע, חיים רמון
רשת הביטחון הפנסיוני תופעל לאלתר - כך החליטה היום (א') הממשלה על פי הצעת ראש הממשלה, אהוד אולמרט. ההצעה עברה ברוב של 20 שרים מול מתנגד אחד, שר האוצר רוני בר-און, שהציע להפעיל את התוכנית אם וכאשר האוצר ימצא בכך צורך. המשנה לראש הממשלה, חיים רמון, נמנע והסביר זאת בכך שהגיש בשבוע שעבר תוכנית לרשת ביטחון אלטרנטיבית.
על פי החלטת הממשלה הבוקר, רשת המגן תופעל רטרואקטיבית מה-30 בנובמבר השנה, ולא לפני כן. על פי ההסכמות שהשיגו ראש הממשלה, שר האוצר, ונגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, הרשת תבטיח חוסכים מגיל 57 ומעלה בקופות הגמל ובקרנות הפנסיה.
- שאלות ותשובות: מה, מי וכמה ברשת הביטחון?
- אולמרט: רשת הגנה מגיל 57 - עד 1.5 מיליון ש'
- תוכניות האוצר - סיקור מיוחד ב-ynet
בפתח ישיבת הממשלה אמר אולמרט: "אצלנו עיקר הדאגה היא לחוסך הקטן שחסך שנים רבות כדי להגיע לגיל הפרישה, זאת בניגוד למדינות אחרות שבהן דאגו לחברות כלכליות, לבעלי הון ולמחזיקי מניות".
אולמרט הוסיף: "יש מאות אלפי אזרחים שזקוקים להגנה הזאת והכוונה שלנו היא למצוא את הפיתרון הנכון ביותר והמאוזן ביותר. הכוונה שלי היתה להגיע לתוכנית שיש לגביה הסכמה רחבה יותר, לעשות זאת במינימום רעשים שיזעזעו את המשק בישראל. אנו רוצים לתת הגנה לחוסכים הפנסיונים, אך מהצד השני לצמצמם הוצאות בלתי חיוניות שיעמידו את הממשלה בקשיים".
עוד אמר אולמרט: "אין גורם אחד בממשלה שלא רוצה לתת הגנה לחוסכים הפנסיוניים. אני דוחה על הסף טענה שיש באוצר גורמים שלא איכפת להם מחוסכים אלה".
אולמרט חתם את דבריו ואמר שימליץ על הפעלה מיידית של תוכנית רשת המגן לחוסכים הפנסיוניים בניגוד לעמדת האוצר: "התעוררה סוגיה מתי צריך להתחיל. משרד האוצר ושר האוצר סבורים שיש לדחות את הביצוע. נגיד בנק ישראל שהוא היועץ של ממשלת ישראל סבור שיש להתחיל מיד ואני מקבל את עצתו ומקווה שההחלטה היום פירושה תהיה הפעלה מיידית של תוכנית רשת המגן. אני מקווה שנמשיך בהליכים האחראיים והשקולים שבהם נוהל העניין ומה שמאפיין את עבודת ממשלת ישראל בתחום הכלכלי", אמר אולמרט.
בתגובה לביקורת שהוטחה בו, אמר ראש הממשלה: "אני לא חושב שיש מקום בעולם בו יש תוכנית שהיא מושלמת, המשבר צריך להיות מנוהל תוך כדי התפתחויות. עדיין אם שואלים אותי אם התוכנית היא טובה – אני יכול לומר שזו התוכנית הטובה ביותר שהציגו כל הגופים האחראיים על המדיניות הכלכלית בשיראל, לכם יש לאשר ולהפעיל אותה מיידית"
בר-און: אין מישהו שדואג יותר או פחות למצב הקשישים
שר האוצר בר-און אמר בישיבה: "דרך המלך להגנה על החסכונות הפנסיוניים הוא בפעילות של הממשלה בכלכלה הריאלית והפיננסית. זו הדרך בה נקטנו בתוכנית ההאצה שמפעילה שורה ארוכה של כלים בשוק ההון ובכלכלה הריאלית ומטפלת טיפול שורש במחנק האשראי, באופן שיביא להגנה שוויונית וארוכת טווח על כל האזרחים והחוסכים בישראל".
"קיימת חשיבות עליונה בהתלכדות המערכת הפוליטית סביב הנתונים כהווייתם, בהרגעת הציבור, בניתוק של הקמפיין הפוליטי של המפלגות ובצעדים התכופים הננקטים בימים אלה".
"אין כאן מישהו שדואג יותר או פחות למצב הקשישים בישראל, שחרד פחות לשאלות של אי שוויון. בסוף היום מוגש מודל סביב הסכמה רחבה וחשוב להיצמד אליו ולא להפוך אותו לשק חבטות במגרש הפוליטי".
הרשת תופעל בעוד שלוש שנים, ותאפשר לחוסכים למשוך את הכסף שהפקידו השנה, גם אם הבורסה תמשיך לרדת. חוסכים שיגיעו לגיל הפרישה בשלוש השנים הקרובות יוכלו ליהנות מרשת הביטחון עם פרישתם, ולא יצטרכו להמתין ל-2011.
הרשת תגן על חוסכים שחסכונותיהם מגיעים עד ל-1.5 מיליון שקל. מחסכונות של עד 1.25 מיליון שקל יבוטח סכום של 750 אלף שקל. מחיסכון של 1.25 מיליון שקל עד 1.5 מיליון שקל יבוטח סכום של 600 אלף שקל בלבד.
בעקבות אישור ההצעה, תוגש התוכנית לוועדת הכספים של הכנסת כהצעת חוק ממשלתית, אך לשר האוצר ניתנו 45 יום לעשות כן. ייתכן שההצעה תאושר עם תוכנית ההאצה שהכין האוצר לסיוע למשק, שהפעלתה נדחתה בגלל שיו"ר הוועדה, אבישי ברוורמן (העבודה), התעקש שלא לאשר אותה עד שהממשלה תכין תוכנית לרשת ביטחון פנסיוני.