שתף קטע נבחר
 

הראל, הפיניקס וכלל ביטוח נחשפו להונאת מאדוף

הראל דיווחה לבורסה כי 42 מיליון שקל הושקעו בקרן אמריקנית שהשקיעה מחצית מהונה במאדוף. הפיניקס מסרה שגם היא נמנית עם הנפגעים, וכלל ביטוח טוענת שחשיפתה מסתכמת ב-3 מיליון דולר

מס' ימים לאחר שהתפוצצה פרשת ההונאה שביצע ברנרד מאדוף, לשעבר יו"ר הדירקטוריון של נאסד"ק, והשפעותיה על ישראל מתחילות להתברר. חברת הביטוח הראל דיווחה אתמול (א') לבורסה, כי 42 מיליון שקל מתוך 37.5 מיליארד שקל השייכים לעמיתים הושקעו בקרן אמריקנית, שהשקיעה מחצית מהונה בקרן של מאדוף.

 

החברה מדווחת, כי נכון לעכשיו, עדיין לא ברור האם הסכום כולו ירד לטימיון או רק חלקו. בנוסף, מסרה הראל כי 13 מיליון שקל מתוך 15 מיליארד שקל המצויים בחשבון הנוסטרו של החברה מושקעים גם הם באותה קרן, ולא ברור מה עלה בגורלם.

 

במקביל נמסר אתמול מקבוצת הפניקס שגם היא נמנית עם הנפגעים בפרשת תרמית הענק של מאדוף. בתגובה לפניית "כלכליסט" טוענים בהפניקס, שהחברה בוחנת נכון לעכשיו את היקף החשיפה לקרנות שהשקיעו בקרן של מאדוף, וההערכה היא כי מדובר בהיקף של כמה עשרות מיליוני שקלים.

 

בקבוצת כלל ביטוח שבשליטת אי.די.בי טוענים שהחשיפה מסתכמת ב־3 מיליון דולר - סכום זניח יחסית ל־55 מיליארד שקל המנוהלים על ידי הקבוצה.

 

חברות ביטוח נוספות עדיין בוחנות את החשיפה לתרמית. מקבוצת מגדל נמסר כי לאחר בדיקה התברר כי אין לה כל חשיפה ישירה או עקיפה לקרנות מאדוף.

 

ולא רק חברות הביטוח נפגעו מהפרשה: מוסד הטכניון הפסיד כ־25 מיליון שקל מכספי תרומות, שהושקעו בקרנות של מאדוף וההערכה היא כי מוסדות אקדמיים נוספים נפגעו גם הם בדרך זו.

 

קורבנות נוספים: בנקים שוויצרים, קרנות יהודיות

רשימת הקורבנות של מאדוף - יו"ר דירקטוריון נאסד"ק לשעבר, שנעצר בסוף השבוע בחשד להונאה בהיקף של 50 מיליארד דולר - הולכת ומתארכת. מאדוף אמנם מסר בדיווח לרשויות כי יש לו רק כ-25 לקוחות, אך נראה שרשימת המפסידים עלולה להגיע למאות ואף אלפי אנשים.

 

סאנטאנדר, הבנק הגדול בספרד, מסר שיתכן שחברה בת שלו הפסידה יותר משלושה מיליארד דולר בעקבות ההונאה. הבנק מסר כי לקרן ההשקעות שלו אופטימל חשיפה בהיקף של 3.1 מיליארד דולר למאדוף. בנוסף, מסר סאנטאנדר כי השקיע 17 מיליון אירו מכספו של הבנק עצמו במוצרים של מאדוף.

 

הבנק הגדול בצרפת BNP פאריבה חשף כי הוא עלול לאבד עד 470 מיליון דולר כתוצאה מההונאה. דובר הבנק מסר כי ל-BNP אין השקעות ישירות בחברה של מאדוף, "אך יש לבנק חשיפה לקרנות אלו באמצעות עסקי הסחר שלו והלוואות לקרנות של קרנות גידור".

 

דובר רויאל בנק אוף סקוטלנד (RBS) אמר לסוכנות הידיעות AFP כי לבנק "חשיפה מסויימת" למאדוף, אך סירב למסור פרטים נוספים. לפי התקשורת האירופית, גם HSBC נחשף להונאה.

 

בעלי קבוצות ספורט, קרנות צדקה

עד כה דיווחו מספר גורמים כי נפלו קורבן להונאה שביצע לכאורה מאדוף, ובהם בעלי קבוצת הפוטבול פילדלפיה איגלס לשעבר נורמן ברמן, בעלי קבוצת הבייסבול ניו יורק מטס פרד ווילפון ויו"ר חברת GMAC פיננשל סרביסס ג'יי עזרא מרקין.

 

עוד נפגעת היא קרן צדקה במסצ'וסס שתומכת בתוכניות של הקהילה היהודית  רוברט ל. לאפין צ'ריטבל פאונדיישן. הקרן מסרה כי השקיעה את כל הונה בסך 8 מיליון דולר אצל מאדוף, וכי היא אינה צופה שתוכל להמשיך ולהתקיים לנוכח ההונאה.

 

מוסדות נוספים שלפי הערכות הפסידו מיליוני דולרים הם רשת השירותים הבריאותיים היהודית נורת' שור LIJ (לפי הערכות הפסידה 5 מיליון דולר) וקרן ג'וליאן ג'יי לוויט מטקסס, שגם היא מתמקדת בהשקעות בעניינים יהודיים (הפסידה לפי הערכות כ-6 מיליון דולר).

 

בנוסף, דווח כי בנקים פרטיים בשוויץ, בעיקר בג'נבה, הפסידו כ-5 מיליארד דולר כתוצאה מההונאה. הבנק יוניון בנקייר פריבה מג'נבה הפסיד לבדו כמיליארד דולר. נפגעות נוספות היו קרנות גידור וקבוצות השקעה. בנוסף, העיירה פיירפילד בקונטיקט מסרה כי כ-15% מתוכנית הפנסיה שלה שהיקפה 42 מיליון דולר הושקעה אצל מאדוף.

 

"הונאת פונזי לא מתוחכמת"

מאדוף, שמחזיק בחברת השקעות ובקרן גידור, נעצר בחשד כי החברה והקרן שימשו כיסוי להונאות פיננסיות בהיקפים גדולים. מאדוף עצמו תיאר את עסקי ההשקעות שלו כ"הונאת פונזי לא מתוחכמת", לפי החוקרים שדיברו איתו. הוא הוסגר בידי בן משפחה.

 

"הונאת פונזי" היא מעילה פיננסית המבטיחה למשקיעים החזר הון גבוה במיוחד בפרק זמן קצר, כאשר הכסף שהם מקבלים הוא כספם של משקיעים עתידיים. את המנגנון לגרוף כספים בדרך מפוקפקת זו המציאו מהגרים איטלקיים עם הגעתם לארצות-הברית במאה הקודמת.

 

החברה שלו הצליחה להסתיר את ההונאה למרות שהיתה תחת חקירה של רשות ניירות ערך האמריקנית. לפי דיווחים, הרשות לא בדקה את ספרי החשבונות של מאדוף מאז שרשם את החטיבה לביקורת בספטמבר 2006.

 

מאדוף יצר לעצמו במהלך השנים תדמית של אדם ישיר שמחזיק בסטנדרטיים אתיים גבוהים. סיפורו האישי הפך לאגדה בוול סטריט: הוא הקים את החברה שלו ב-1960 באמצעות 5,000 דולר שהרוויח בעבודות מזדמנות, בהן מציל בחופי לונג איילנד, והפך בסופו של דבר לאחד מחמשת הברוקרים שהיו מיוצרי בורסת נאסד"ק. מאדוף גם סיפק שירותי ייעוץ לרשות ניירות ערך ותרם כספים לפוליטיקאים מהמפלגה הדמוקרטית.

 

מאדוף שוחרר על ידי בית המשפט במנהטן בתנאים מגבילים ובערבות של 10 מיליון דולר. אם כל האישומים נגדו יתבררו כנכונים, יהיה אכן מדובר בתרמית הגדולה בהיסטוריה ומאדוף צפוי לעונש מאסר של 20 שנה וקנס של כ-5 מיליון דולר.

 

בהכנת הידיעה השתתפה רחלי בינדמן.


פורסם לראשונה 14/12/2008 19:24

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים