בר-און: תוכניות האוצר הפכו לשק חבטות פוליטי
עובדי מפעלים המפגינים מול ועידת ישראל לעסקים, קטעו את נאום שר האוצר והוצאו בכוח מהאולם. בר-און: "אף אחד לא דואג לתעשייה ולבעיית הפיטורים כמונו... אסור לנו ללכת שולל אחרי אשליות ואחרי פוליטיקאים שמבטיחים שהכל יהיה בסדר"
עובדים המפגינים מול ועידת גלובס לעסקים בתל אביב קטעו הבוקר (יום ב') את נאומו של שר האוצר, רוני בר-און, בוועידה. המפגינים, מהמפעלים פניציה אמריקה ישראל, ערבה מיינס וטאואר סמיקונדקטור, קראו לבר-און "אתה מחבל בתעשייה ומחזיר אותה לאחור" ו"אם טאואר תיסגר, מגדל העמק תחזור עשרים שנה לאחור", וסולקו בכוח מהאולם.
בר-און הגיב על טענות העובדים, כי הממשלה אינה עומדת בהתחייבויתיה לסייע למפעלים ובכך אינה מונעת פיטורים, ואמר: "אף אחד לא דואג לתעשייה ולבעיית הפיטורים כמונו". עוד אמר בר-און: "אנחנו מתמודדים עם משבר גלובלי שאינו בשליטתנו". לדבריו, "לא אמרנו את המילה האחרונה, אנחנו מכירים תוכניות נוספות".
שר האוצר המשיך ואמר: "המפגינים בהפגנה המאורגנת היטב הזאת מוחים על כך שלא קיבלו הטבות, שאני עצמי המלצתי עליהן כשר התשתיות, אבל שר אוצר אינו אמור להתערב בהחלטות של מרכז ההשקעות על הקצאות ספציפיות למפעלים, אלא לגבש מדיניות כלכלית כוללת".
כל התעסקותנו עכשיו היא דאגה למפעלים וטיפול במפוטרים. זאת כל המטרה של תוכנית ההאצה שהאוצר יצר, אותה תוכנית שעכשיו כולם תופסים עליה טרמפ".
לאחר מכן המשיך השר בנאומו, גם כאשר המפגינים הפריעו לו ושוב פונו מהאולם בפעם השנייה והשלישית: "אנחנו מתמודדים עם משבר גלובלי שאינו בהכרח בשליטתנו", אמר בר-און, "אסור לנו כעת ללכת שולל אחרי אשליות ואחרי פוליטיקאים שמבטיחים שהכל יהיה בסדר ושנגיע לצמיחה דו ספרתית, אם רק נבנה כאן גשר דו-יבשתי כזה או אחר (בר-און לועג לחזונו של בנימין נתניהו על הפיכתה של ישראל למרכז סחר בינלאומי באמצעות רכבת לאילת - ת.ג)".
המפתח לסיוע למשק הוא תוכנית ההאצה שהגשנו באיחור של חודש מסוכן ומיותר. גם התוכנית הזאת היא לא המילה האחרונה ואנחנו מכינים תוכניות נוספות ונערכים גם למקרה שיתרחשו, חלילה, תרחישי קיצון. אנחנו מטפלים במשבר למרות המצב הפוליטי המורכב, שהופך כל תוכנית שלנו לשק חבטות מצד אלה המחפשים סינקים וכותרות לקראת הבחירות. לא ניכנס לקפאון בגללם".
בהתייחסו למשבר האג"ח ולסכנה שבעלי ההון לא יעמדו במועדי הפרעון של אגרות החוב ויגרמו למפולת במשק, אמר בר-און: "אין לנו שליטה מלאה על העניין הזה. צריך לזכור ששורש הבעיה של החוסכים היא בעייתם של אלה שלוו סכומים גבוהים מדי בשל תאוות בצע בלתי מוגבלת ולקיחת סיכונים מוגזמת על חשבון אחרים, ואינם יכולים כעת להחזיר את החוב במועדו. אני קורא להם לעשות הכל כדי להחזיר את החוב למען המשקיעים, החוסכים והעובדים".
שר האוצר סיים את דבריו בהתייחסות רחבה יותר לעתידה של כלכלת ישראל - בזמן שהוא עצמו, כנראה, כבר לא יהיה שר האוצר, באומרו: "המשבר מחייב אותנו לחשיבה חדשה. אני מאמין שיצמח ממנו זרם מחשבתי חדש ומאוזן יותר שאינו כבול לתיאוריות הכלכליות הקלאסיות".
נשברה האמונה התמימה בכוחה של היד הנעלמה להבטיח שהפרט השואף להגדיל את רווחיו יוכל להבטיח לעצמו רווחה. אנחנו נצטרך לשנות מהיסוד את מדיניותנו הכלכלית. מדיניות המיסוי שלנו תצטרך להשתנות ולא נוכל לתת עוד הטבות מס גורפות לכולם אלא לעשות בירור קפדני של מי זקוק להטבות. אם עד היום בחנו הכל סביב השאלה מה גודל הממשלה, מעתה נצטרך לבדוק מה תוכן הממשלה ובמה היא משקיעה את תקציביה. ממשלות קודמות התקשו לגבש מדיניות כלכלית ארוכת טווח בגלל התנודות הפוליטיות, אני מקווה שבעתיד נוכל לגבש מדיניות כזאת".