שתף קטע נבחר

שער לבקה אל גרבייה

עשרות מטיילים יהודים מגיעים מדי שבוע לבקר בבקה אל גרבייה במסגרת הסיורים התיירותיים שמפעיל ג'מאל מג'דלה, אחיו של שר התרבות. המטרה: להכיר בגובה העיניים את אורח החיים של השכנים, ואם אפשר - גם לאכול טוב. מה רע?

"ברוכים הבאים לרחוב הראשי על שם עזר ויצמן בבקה אל גרבייה - כפר שמריהו של יישובי המשולש". לקבלת הפנים שטופת השמש הזו בבקר שבת סתווי, זוכים מדי שבוע עשרות מטיילים יהודים מכל הארץ, ששמעו מפה לאוזן על הסיור התיירותי של היזם ואיש העסקים ג'מאל מג'דלה (אחיו של ראלב, שר התרבות המדע והספורט).

 

30 שקלים לאיש, כולל ארוחת צהריים מפוארת, שילמו יושבי האוטובוס המלא עד אפס מקום, והרשימה מתמלאת שבועות מראש. חשש ממתחים בין ערבים ויהודים דוגמת עכו ביום כיפור? דומה כי לא שמעו על זה כאן.

 

"המטרה של הטיול הזה", פוצח מג'דלה בהקדמה, "היא להכיר לכם בגובה העיניים איך אנחנו, השכנים הקרובים שלכם, חיים ביום יום. קשה לכם אולי להאמין, אבל אנחנו דוגלים בדו קיום ושיתוף פעולה בין יהודים וערבים בכל תחומי החיים, ומצפים שתגיעו לבקר אצלנו לא רק בגלל המסעדות הזולות והמצוינות שלנו".

 

בעוד מג'דלה מרביץ את משנתו, מחלון הרחוב הראשי, שמתהדר בשמו של הנשיא המנוח שהיה חביב על המגזר הערבי, משתקפות חנויות עכשוויות של בגדים מפריז, כך לפחות על פי השלטים. לצדן, בתי אוכל מכל הסוגים בחצי מחיר מהשכנה חדרה. בצדי הכביש ובכיכרות המתהוות נשתלו עצים ושיחים, ומעל הכל בולט הניקיון.


"כפר שמריהו של המשולש". וילה בבקה אל גרבייה (צילומים: יפה רזיאל)

 

רואה בקפה

בתחנה הראשונה שוטפים את הגרון בקפה אסאלה. את פני האורחים מקבל הבעלים מייסרה קעאדן. בחיוך מבויש, מכין הצעיר קפה הפוך משובח, ומספר איך גלש מלימודי אופטומטריה באוניברסיטה להקמת בית קפה, שלא היה מבייש בעיצובו את בני הדודים התל אביבים: "גדלתי על אהבה למטבח. אבא שלי היה טבח. הוא עבד במסעדות הכי נחשבות במרכז, אז כנראה האהבה לנושא המזון והאירוח עברה בגנים".

 

המקום מעוצב בחן, על הקירות הוורודים פזורות כרזות מצודדות מתקופת המשבר הכלכלי בניו יורק ב-1929. "בלי קשר למצב הנוכחי", הוא נשבע. ריח הקפה המעולה נישא באוויר, הכריכים מבטיחים והמחירים לא פחות (6 שקלים לספל גדוש קפה הפוך משובח, 7 שקלים לכריך הגון, 17 שקלים לטוסט ענק עמוס גבינה).

 

  • קפה אסאלה, טל': 050-7639210.

 

אחווה במכללה

הכיפה הירוקה ומבנה האבן המתנשא אל על ודומה באופיו למבצר טורקי, מזדקרים ממרכז העיר בקריאה מתריסה משהו למבקרים להיכנס אל בין מבני החצר המטופחת של מתחם המכללה האקדמית אלקאסמי. למטיילים הסקרנים בשעת ההפסקה בין השיעורים, נדמה לרגע כאילו נחתו למסלול תצוגת אופנה בחסות מאות הסטודנטיות הלבושות על פי צו השעה. האופנה האחרונה במקום זועקת גם מן המטפחות המבריקות המסתירות את שיערן.

 

בקומת הכניסה של המכללה, הדוגלת בסובלנות ובדו קיום בין כל העמים, תלויה אמנה ענקית המודפסת בהבלטה בשפות שונות. לצדה מוזיאון ארכיאולוגי מעניין, ובו מוצגים מתקופות קדומות, ביניהם תכשיטים מרהיבים, כדי חרס, חלקי ארונות קבורה ועוד, תוך הקפדה על הסברים בעברית. מג'דלה, מוסלמי השייך לכת הסופים המאמינים בחיי צניעות, שלום ואחווה בין בני האדם, מוביל את המטיילים לספריית המוסד המודרנית, כדי שיציצו במאות הספרים בתחום החינוך, פילוסופיה, היסטוריה ולשון - גם בשפה העברית.

 

  • מכללת אלקאסמי, כניסה חינם. טלפון: 04-6286600.


כמו מבצר טורקי בלב העיר. מכללת אלקאסמי 

 

אדם, אדמה וחקלאות קדומה

30 דונם של חווה חקלאית תיירותית לשלום, השוכנת בפאתי בקה אל גרבייה, מעוררים פליאה. זהו מיזם שהושקעה בו מחשבה מרובה בתחנות הפעלה לכל הגילים הפזורות במתחמים שונים. תותים, תאנים, זיתים, אגוזים, חרובים, נענע, זעתר וצמחי מרפא מרפדים כאן את האדמה בצוותא. את האתר הירוק הגו ובנו במו ידיהם בני הזוג אבו ג'מיל - עטאף, מהנדס, וחנאן, בוגרת לימודי תקשורת.

 

עטאף: "הקמת החווה היא חלום חיי וצוואה של סבי וסביו שהיו חקלאים במשך מאות שנים. יש לנו ארבעה ילדים, והבנתי שאם לא נלמד אותם ואת הדור הצעיר את ההיסטוריה של החקלאות דרך הידיים והרגליים, המורשת הזו תיעלם. הילדים של היום מעדיפים מחשבים ואייפודים, אבל כשהם מגיעים לחווה, הם הופכים לחקלאים קטנים".

 

אנחנו עורכים סיור מודרך בחווה עם חנאן, דקיקה ונאה, ג'ינס צמודים לרגליה וכובע קסקט לראשה. היא האחראית על השיווק ומסבירה מדוע ארכה הבנייה שלוש שנים ואיך צורפו למשימה כל בני המשפחה, כולל ילדיה הקטנים. במקום פינות הפעלה מוקפדות ומגוונות: מגדלי תצפית לאזור עמק חפר, שבילי תבלינים ריחניים, מתקן מסורתי לרדיית דבש, טאבון לאפיית פיתות, באר עתיקה, גת אמיתית, בעלי כנף מכל העולם בפינת חי ועוד. המבקרים מתנסים בפעילות החקלאית ויש בונוס למי שחפר יפה באדמה - סיור בעגלה רתומה לחמורים הנהוגה בידי עגלון, והתפרקדות על מזרנים בהקשבה לחאכים סאמארה, שמספר בחן סיפורי עם.

 

  • חוות אבו ג'מיל, מחיר: 60 ש"ח לאדם. משך הפעילות 4 שעות, והיא מיועדת לכיתות ולקבוצות בנות 50 משתתפים ומעלה. ניתן לשלב את הביקור עם ארוחה קלה - לבנה, פיתות, ירקות וקפה. רק בתיאום מראש, טל: 052-5446399.


חנאן אבו ג'מיל בחווה החקלאית שהקימה עם משפחתה

 

מרפסת מול מרפסת

עניין הדו קיום שמג'דלה מציג בהתלהבות בא לידי ביטוי מוחשי בהמשך הסיור, משני עברי הכביש של קיבוץ מצר, שמולו ניצב הכפר מייסר. נופי הקיבוץ מסגירים ביתנים ישנים מקולפי טיח, ואילו מן הכפר המוסלמי מתרוממות וילות מפוארות. מג'דלה אינו מסתיר את ביקורתו כלפי המתעשרים החדשים במגזר הערבי: "אף פעם לא הבנתי מה הקשר בין גג רעפים אדום לבית ערבי", הוא מתלוצץ.

 

האניה אבו רקייה מן הכפר פותחת את חצר ביתה ואת סגור לבה בפני המשתתפים, ומכבדת אותם בקפה ערבי מצוין ובחטיפים. בין לגימה לנגיסה, היא מספרת את קורות חייה המרתקים, כולל עלייתה לרגל לכעבה בסעודיה לפני כשנה - לא עניין של מה בכך לנשים. למי שמתסקרן מהצילומים על הקירות, היא מוכנה לנדב מידע נוסף על המבצע הלא פשוט.

 

ומן העבר השני - מסבירים פנים גם השכנים והידידים משכבר הימים, חברי קיבוץ מצר החילוניים. בחצר "תענוג חי" זוכים האורחים לשעת סיפור חביבה על בעלי חיים המיוחדים בחצר החי המיוחדת המאכלסת זוחלים, עופות ומיני חיות, שאותה הם מטפחים באהבה ובמסירות שנים רבות. סביב היישובים נטועות חורשות נאות המתאימות לפיקניקים, ללא שולחנות וכסאות.

 

  • תענוג חי, מחיר: 25-10 ש"ח, טל': 04-6387004.


מספר הסיפורים חאכים סאמארה (צילומים: יפה רזיאל)

 

יושבים על הגדר

המונח "יושבים על הגדר" צובר מטען בנסיעה צמודה לגדר ההפרדה. מה שרואים משם לא רואים משום מקום אחר, אף לא מכביש 6 הסמוך. מחיר פיגועי הטרור ניכר כאן מקרוב מאוד. מג'דלה מסביר כי בעקבות הפיגועים של שנת 2000 ואילך, קרעה גדר ההפרדה בין היישובים בקה אל גרבייה והאחות הפלסטינית בקה אל שרקייה. התמונה מעוררת מועקה אנושית, בלי קשר לדעות הפוליטיות. העין מנסה להבין איך נצמדו המרפסות הצמודות לבטון המזוין המגובה בגדרות תיל.

 

"פעם היה כאן שוק שוקק חיים", מקונן מג'דלה. "כל תושבי האזור יהודים וערבים הצטופפו ליד הדוכנים, וחסכו המון כסף. בשבתות אי אפשר היה להכניס פה סיכה". אבל ביטחון התושבים הכריע - השוק פורק, הסוחרים פוזרו לרחבי העיר ועמם התנדפו מחירי המציאה, אם כי עדיין ניתן למצוא ברחוב הראשי סחורה משובחת בכל תחום, במחירים סבירים מאוד ביחס לערים הגדולות.

 

מחיר הסיור: 30 ש"ח לאדם, כולל כיבוד וארוחה בשרית מלאה. בהרשמה מראש, היציאה באוטובוס ממרכז בקה אל גרבייה. לפרטים: ג'מאל מג'דלה, טל': 052-8509117.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ארוחה כיד המלך
צילום: יפה רזיאל
סלון כלות מפואר
צילום: יפה רזיאל
מומלצים