זקנים ומרירים? בדיוק ההיפך!
מחקר במדעי המוח מראה שאנשים מעל גיל 70 זוכרים מראות שליליים ומטרידים פחות מאשר צעירים מתחת לגיל 30
מה קורה להשקפת העולם הכללית כשמזדקנים? האם בני אדם נהיים אופטימיים יותר או שמא הם שוקעים במרירות ומתרכזים בחוויות הפחות נעימות שמזמנים להם החיים? לזקנים יש לפעמים תדמית של אנשים מרירים, השקועים יותר בעברם, אך האם לתדמית זו יש סימוכין בחקר המוח? רוברטו קבסה מאוניברסיטת "דיוק" סבור שההיפך הוא הנכון. מחקרו, שהתפרסם בכתב העת Psychological Science מראה כי אנשים מעל גיל 70 מדחיקים זיכרונות רעים, שבני 20 פלוס אינם מסוגלים להדחיק.
בניסוי שערך הראה קבסה לנחקרים משתי קבוצות הגילאים שני סוגים של תמונות, ובדק ב-fMRI את פעילות מוחם כאשר התבוננו בתמונות. סוג אחד של תמונות הוגדר כ"ניטראלי", צילום של ספל קפה, למשל. סוג שני כלל תמונות של הרוגים ופצועים והוגדר כ"שלילי". לאחר שתועדה הפעילות המוחית של הנחקרים בזמן התבוננות בתמונות, נבדקה הפעילות המוחית שלהם כאשר נתבקשו להיזכר בתמונות שראו ולתאר אותן. הפעילות המוחית נבחנה בשני פרמטרים. ראשית, בכמה תמונות הצליחו הנחקרים להיזכר? שנית, מה התרחש במוחם כאשר ניסו להיזכר בתמונה שלילית?
מסתבר שנחקרים מעל גיל 70, זכרו אותו מספר של תמונות "ניטראליות" כמו נחקרים מתחת לגיל 30, אך הם לא הצליחו להיזכר ברוב התמונות ה"שליליות". יתר על כן, תועדו הבדלים בפעילות המוחית בין נחקרים משתי הקבוצות, שניסו להיזכר בתמונות "שליליות". אצל נחקרים מתחת לגיל 30 נרשמה פעילות מוגברת בין האזור במוח הקרוי "אמיגדלה" (Amygdala), או "הגוף השקדי", לבין ההיפוקמפוס. ה"אמיגדלה" הוא אזור פעיל ביותר בהיווצרות זיכרונות רגשיים ותחושות כמו פחד. ההיפוקמפוס אחראי בעיקר לזיכרונות. אצל נחקרים מעל גיל 70 התרחשה תופעה אחרת. כאשר ניסו להיזכר בתמונה "שלילית" נרשמה פעילות מוגברת בין ה"אמיגדלה" לבין אזור במוח הגדול (Cerebrum) הקרוי Dorsolateral Prefrontal Cortex, האחראי בין היתר לבקרה על תהליכים מוטוריים.
קישור למאמר
"יש הבדל בין מבוגרים לצעירים באופן שבו הם מעבדים רגשות" אמר קבסה לכתב העיתון USA Today. לטענתו, הממצאים מראים שהפעילות הרגשית אצל מבוגרים מוסתת לאזורים שלא אחראים על זיכרון כאשר הם נתקלים בקלט חזותי מטריד. "יתכן שמבוגרים מדחיקים רגשות שליליים כדי לשמור על יציבות רגשית". קבסה סבור שיש קשר בין פעילות מוגברת ב"אמיגדלה" לבין היווצרות של זיכרונות חזקים. זו הסיבה לכך שלנחקרים מתחת לגיל 30 היה קל יותר להיזכר בתמונות ה"שליליות".
לורה קרסטנסון, חוקרת מוח המתמחה בהבדלים נוירולוגים הקשורים לגיל, סבורה כי לצרכי החיים המשתנים יש השפעה מהותית על המוח, במקרה זה. "אין כאן שינוי מבני, אלא שינוי פונקציונאלי. רצונותיהם של אנשים מבוגרים אומרים למוח 'אל תלך לשם'". קרסטנסון ציינה כי יתכן שהידיעה שהחיים לא ימשכו עוד זמן רב גורמת לבני אדם להדחיק חוויות שליליות לטובת התרכזות בחיובי ובמועיל. לעומתם אנשים צעירים יותר, רוצים לחוות חוויות מכל סוג, מתוך מחשבה שהניסיון יועיל להם.
מדחיקים מחשבות שליליות. זקנים חסרי דאגות
צילום: index open