10 מוזיאונים מוזרים במיוחד
איפה תוכלו לראות במו עיניכם את מכסחת הדשא האישית של הנסיכה דיאנה, לבהות בגידול הסרטני שהוצא מגופו של הנשיא האמריקאי גרובר קליבלנד או ללמוד על האבולוציה של האסלה? במוזיאונים הכי מוזרים בעולם. הלובר, מאחוריך!
בזמן החופשה בחו"ל אנחנו חשים צורך לספוג תרבות ואין דרך טובה יותר לעשות זאת מאשר ביקור במוזיאונים שיש ליעד הביקור שלנו להציע. כך אנו מבקרים בלובר בפריז, במוזיאון לאמנות מודרנית בניו-יורק, במוזיאון השעווה בלונדון ומוזיאונים רבים וטובים בעלי חשיבות שפשוט חייבים לבקר בהם.
כל כך חייבים לבקר במוזיאונים האלה, שלמעשה נדמה שבכל יעד שאליו נוסעים חייבים למצוא מוזיאון שטרם ביקרנו בו. לכן ערכנו עבורכם את רשימת המוזיאונים שבטח עוד לא ביקרתם בהם, לא בטוח שתרצו לבקר בהם, ולמעשה לא נראה חשוב במיוחד לבקר בהם - מה שכן, בטוח שהביקור בהם ישעשע אתכם מאוד.
1. המוזיאון הבינלאומי לאסלות
איפה: סולאב (Sulabh), ניו-דלהי, הודו
"האסלה היא חלק בהיסטוריה של ההיגיינה האנושית ופרק קריטי בצמיחת הציוויליזציה" (ד"ר בינדשוור פאתק, מייסד המוזיאון).
נכון, להציג אסלה במוזיאון זה כבר ממש פאסה. אבל אין הרבה מוזיאונים שמציגים רק אסלות - ובטח לא כאלה שסוקרים את האבולוציה של האסלות החל מסיר הלילה ועד לאסלות המשוכללות ביותר כמו אסלת מיקרוגל. למעשה, זהו המוזיאון היחיד שעושה זאת בצורה כה מקיפה, מקצועית ודידקטית. במוזיאון סולאב תקבלו סקירה מקיפה של ההיסטוריה של האסלה, החל מ-2,500 לפנה"ס ועד ימינו. המוצגים כוללים כמובן אסלות רבות ושונות, הסברים על הטכנולוגיה של האסלה וכן עניינים הקשורים לתרבות, חברה וחקיקה בנושא המרתק הזה.
היות ובתור בני אדם אנחנו מבלים כ-8 שנים מחיינו בישיבה על האסלה, זהו מוזיאון חשוב לכל אחד ואחת מאיתנו.
- שעות פתיחה: שני עד שבת, 17:00-10:00. אתר
שווה ביקור? אסלה ייצוגית (צילום: ויז'ואל/פוטוס)
2. מוזיאון מכסחות הדשא
איפה: לנקשייר, בריטניה
המוזיאון הנפלא הזה באנגליה מזמין אתכם להיכנס לעולם המרתק של מכסחות הדשא. תמצאו כאן תצוגה של מכסחות דשא שנוצרו מאז המצאת מכסחת הדשא ב-1830 ועד לימינו אנו. בתערוכה שכותרתה "מכסחות הדשא של העשירים והמפורסמים" תוכלו לפגוש פנים אל פנים את מכסחות הדשא של הנסיכה דיאנה, הנסיך צ'ארלס, בריאן מיי ואחרים. בנוסף מוצגים במוזיאון מכסחת דשא חשמלית אלחוטית ייחודית, מכסחת דשא מקוררת במים המכונה "שולקת הביצים", חלק ממכסחות הדשא היקרות ביותר בעולם, הרובוט-מכסחה הסולארי הראשון וכן כמה ממכסחות הדשא המהירות ביותר בעולם (אך אלו מוצגות בטלוויזיה בלבד).
זה מוזיאון שבו בהחלט כדאי לשמור את הידיים בכיסים, ולא בגלל שהשומר אמר. אלא אם כן יש לכם כמה אצבעות מיותרות.
- שעות פתיחה: שני עד שבת, 17:30-9:00. אתר
האוצֵר בריאן רדאם וכמה מהמוצגים במוזיאון המכסחות
3. המוזיאון להיסטוריית התרבות של היד
איפה: וולנזאך (Wolnzach), גרמניה
החל מביצוע הפעולות הפשוטות ביותר כמו גירוד ועד לכתיבת ספרות מופת, בניית מבנים מפוארים והרכבת מחשבי על - אלמלא הידיים של בני האדם, לא היתה האנושות מגיעה למה שהגיעה.
המוזיאון הצעיר הזה, שנפתח בשנת 1996, הציב לו למטרה לאסוף פריטים תרבותיים הממחישים את חשיבות הידיים בתרבות האנושית. פריטים אלה מחולקים לשבעה מיצגים מרכזיים. הסיור במוזיאון מתחיל במיצג שנקרא "אנטומיה: הארכיטקטורה (blueprints) של היד", שם מוצגות יכולותיה הטכניות של היד ומטופלים נושאים כמו "העמסה ותפיסה" וכתב ברייל לעיוורים. לאחר מכן תעברו למיצג "האבולוציה של היד", ששמו מדבר בעד עצמו. משם תגיעו ל"שיאי היד", ביניהם משיכת משאית באמצעות אצבע אחת, נגן הגיטרה המהיר ביותר, אלוף לחיצות הידיים והזרת הגדולה ביותר בבוואריה. שני מיצגים אחרים עוסקים בידיים מלאכותיות - פרוטזות שמתחברות לגוף האדם וידיים מכאניות של כלים ורובוטים.
בחלקו השני של המוזיאון תמצאו התייחסות למחוות ידיים רבות ומגוונות בתרבויות שונות, תפקיד הידיים במיסטיקה ודת, והידיים כסמל. כאן תזכו גם לקריאה בכף ידכם. בחלקו האחרון של המוזיאון מוצגות יצירות אמנות המוקדשות ליד האנושית, החל מציורי קיר במערות ועד פיקאסו, דאלי ואמנים מודרניים אחרים.
- שעות פתיחה: ראשון עד רביעי, 17:00-13:00. אתר
4. מוזיאון הפאלולוגיה
איפה: הוסאוויק (Húsavík), איסלנד
ככל הנראה זהו המוזיאון היחידי בעולם שמציג רק איברי מין זכריים של מיני יונקים רבים ומגוונים. המוזיאון מאפשר למעוניינים בכך לקחת חלק במדע הפאלולוגיה העתיק, שמהותו הוא חקר איבר המין של היונקים מזוויות שונות - פיזיולוגיה, ספרות, תרבות ועוד. לשם כך מוצגים במוזיאון 204 איברים השייכים כמעט לכל היונקים שניתן למצוא באיסלנד. ביניהם 54 איברים השייכים ל-16 זנים שונים של לווייתנים, איבר אחד השייך לדב קוטב, 33 איברים השייכים ל-7 זנים של כלבי ים ואריות ים ו-114 איברים של יונקים יבשתיים אחרים, לרבות בני אדם (שתרמו מרצונם את איבריהם האישיים למוזיאון).
האיבר הגדול ביותר הוא של לווייתן זרע (שנקרא גם ראשתן גדול ראש, ראו בתמונה מימין), משקלו 70 ק"ג ואורכו 1.70 מטר. הפריט הקטן ביותר, לעומת זאת, הוא עצם הפין של אוגר, שאורכה רק 2 מ"מ וכדי לראותה יש להצטייד בזכוכית מגדלת.
אבל לא על הפין לבדו עומד המוזיאון הזה, ואחרי שתשבעו מהמיצג הביולוגי המרתק תוכלו ליהנות גם מאוסף של כ-300 מוצגים אמנותיים ופריטים ייחודיים אחרים הקשורים לנושא המרכזי של המוזיאון.
- שעות פתיחה: מדי יום, 18:00-12:00 (בין ה-20 במאי ל-10 בספטמבר). אתר
5. מוזיאון הביוב של פריז
איפה: בביוב מתחת ל-Quai d'Orsay בגדה השמאלית, פריז
הצרפתים כמו הצרפתים מתגאים בכל מה שהוא צרפתי, גם אם זה מסריח. ואין דוגמה טובה יותר לכך מיחסם יוצא הדופן למערכת הביוב המפוארת המשתרעת מתחת לעיר. המוזיאון נמצא ממש בתוך הביוב ומבטיח לקחת אתכם למסע מופלא ובלתי נשכח בחתיכת היסטוריה נעלמת מן העין למבקרים בעיר המתויירת הזו.
מערכת הביוב הפריזאית החלה את דרכה כמערכת ביוב פתוחה במאה ה-13 בהוראת מלך צרפת פיליפ אוגוסט. נפוליאון בונפרטה היה מי שהורה לכסות את התעלות, שכיום אורכן כ-2,100 ק"מ. המוזיאון מזמין אליו את כל המתעניינים בטכנולוגיה והנדסה של ביוב, תיירים שמאסו באטרקציות הרגילות והמוכרות של פריז וכמובן, מעריצים של ויקטור הוגו המעוניינים לחוות את פריז כמו עלובי החיים.
- שעות פתיחה: בימים ראשון, שני, רביעי, חמישי ושבת, בחורף – 16:00-11:00, בקיץ – 17:00-11:00. אתר
6. מוזיאון החרדל
איפה: מאונט חורב (Mount Horeb), וויסקונסין, ארה"ב
חובבי הצהוב החריף מרחבי הגלובוס שיגיעו למוזיאון יזכו לחזות בתצוגה עשירה ביותר: יש כאן כ-5,000 סוגי חרדל שונים בצנצנות, בקבוקים ומבחנות, שהגיעו למוזיאון מכל המדינות בארה"ב ולמעלה מ-60 מדינות ברחבי העולם. בנוסף מציג המוזיאון חפצים ואביזרים שונים בעלי חשיבות היסטורית רבה לעולם החרדל. ולקראת סיום הביקור תוזמנו גם אתם לצפות חינם בסרט המונומנטלי "חרדל: תבלין האומות".
מומלץ להגיע בשבת הראשונה של חודש אוגוסט, שהוכרז כ"יום החרדל הלאומי". ביום זה מתקיימות במוזיאון חגיגות ואטרקציות סביב החרדל, ובמסגרת הפסטיבל תוכלו ליהנות בחינם ממוזיקה, משחקים, נקניקיות וכמובן - טעימות חרדל מסוגים שונים. לחרדליסטים אמיתיים המוזיאון מציע גם מנוי לירחון "החרדל הנכון" ("The Proper Mustard"), כי עיתונות צהובה היא הטובה ביותר.
- שעות פתיחה: ראשון עד שבת 17:00-10:00. אתר
מבקרים נהנים מהתצוגה במוזיאון החרדל
7. מוזיאון מאטר לאנומליות רפואיות
איפה: קולג' פילדלפיה לרפואה, פילדלפיה, פנסילבניה, ארה"במטרתו המרכזית של מוזיאון מאטר (Mutter) היא לסייע לסטודנטים לרפואה ללמוד על אנומליות רפואיות. לשם כך הוא מאגד בין כתליו למעלה מ-20,000 מוצגים, לרבות עשרות מוצגים פיזיולוגיים ואנטומיים בצנצנות פורמלין, מכשירים רפואיים, מודלים פיזיולוגיים ופתלוגיים, חפצים השייכים לאנשי רפואה מפורסמים וכמובן שרטוטים, רשימות ומאמרים רפואיים רבים.
זהו המקום היחיד בו המבקרים הסקרנים יוכלו לשזוף עיניהם ביציקת גבס של התאומים הסיאמיים המפורסמים צ'נג ואנג, שכבדיהם היו מחוברים, באוסף הגולגלות של ג'וזף הירטל, בגופתה המשומרת של זו המכונה "אשת הסבון" משום שלאחר מותה השומן בגופה הפך לחומר שעווני המזכיר סבון, באוסף של 2,000 חפצים שהוצאו מגרונות בני אדם ובגידול הסרטני שהוצא מגופו של הנשיא האמריקאי גרובר קליבלנד. זה כמובן רק קצה המזלג, ובוודאי תוכלו להעביר במוזיאון שעות רבות של התבוננות מעמיקה באנומליות הרפואיות הרבות שפזורות ברחבי המבנה. רצוי לבקר במוזיאון במהלך השבוע, אז ניתן להישאר בקרב האיברים והשלדים גם בשעות החושך.
- שעות פתיחה: שני עד שישי 21:00-10:00, שבת וראשון 17:00-10:00. אתר
8. המוזיאון לאינסטנט ראמן על שם מומפוקו אנדו
איפה: איקדה, אוסקה, יפן
את ה"מנה חמה" המציא באוגוסט 1958 היפני מומפוקו אנדו. היא נקראה אינסטנט ראמן - כלומר, ארוחת נודלס בשקית או גביע שניתן להכין במהירות באמצעות הוספת מים רותחים. המוזיאון על שמו של הממציא מציג את התפתחותו המהירה והצלחתו האדירה של האינסטנט ראמן, החל משחזור הצריף בו הומצא המוצר האהוב, סיפור חייו של אנדו, הצלחתו וחשיבות הפטנטים שנרשמו במשך השנים בקשר למוצר.
כמו כן, תוכלו לענות על חידון בנושא נודלס, לצפות בסרט על ההיסטוריה של האינסטנט נודלס ותהליך הייצור של הארוחות המשובחות, לטעום סוגים שונים של ארוחות אינסטנט בחדר הטעימות, לראות סוגים רבים של ארוחות אינסטנט שנאספו מרחבי העולם, לבחון את האינסטנט נודלס הראשון שנועד להכנה בחלל (מתבשל ב-70 מעלות צלזיוס וכולל מרק סמיך שמונע מהאטריות להתפזר במצב של חוסר גרוויטציה). הנודלס נאכלו על ידי האסטרונאוט סוהיצ'י נוגוצ'י וזכו לכינוי "Space Ram".
אולם אין ספק שהאטרקציה המגניבה ביותר במוזיאון היא האפשרות לייצר לעצמך את ארוחת האינסטנט האישית שלך, לפי טעמך ורצונך. ב"מפעל גביע הנודלס שלי" יכולים המבקרים לעצב לעצמם גביע, לבחור טעמים, להוסיף מרכיבים ולזלול את המנה הייחודית, האחת ויחידה שייצרו לעצמם.
- אורך הסיור 90 דקות. סיורים מתקיימים בימים שני עד שישי בשעות 9:30, 13:00 ו-14:30 ובימים ראשון ושבת בשעות 9:30, 11:00, 13:00, ו-14:30. אתר
צפוי ביקור טעים במיוחד. המוזיאון לאינסטנט ראמן (צילום: Gettyimages Imagebank)
9. המוזיאון למיכלי סוכריות פֶּז וצעצועי ילדות
איפה: ברלינגם, קליפורניה, ארה"בזהו בוודאי המוזיאון שסיינפלד וחבריו היו הכי נהנים ממנו. מדובר למעשה בשני מוזיאונים קטנים שהתאחדו. המוזיאון הראשון מציג מאות מיכלי פז מסוגים שונים, מתעד את ההיסטוריה של מיכלי פז והופעות המיכלים באמצעי המדיה כמו גם את מיכל פז הגדול ביותר בעולם. המוזיאון השני מציג לראווה את הצעצועים הישנים של ילדי ארה"ב, לרבות "מר תפוח אדמה", צעצועי עץ שונים, משחקי צביעה ומדבקות מתקופות שונות, משקפות המציגות תמונות בתלת-מימד, חוות נמלים ועוד. כמובן שהמבקרים גם מוזמנים לרכוש לעצמם מיכלי פז וצעצועים בחנות המזכרות.
- שעות פתיחה: שלישי עד שבת, 18:00-10:00. אתר
10. המוזיאון לאמנות גרועה
איפה: דדהאם (Dedham), מסצ'וסטס, או סאמרוויל (Somerville), מסצ'וסטסאם מתחשק לכם ללכת לראות אמנות של ממש, אבל ביקרתם כבר בכל המוזיאונים המפורסמים והמוכרים לאמנות - זה המקום בשבילכם. ואם אתם דווקא מאלה שלא מבינים מה ההתלהבות הגדולה של כולם מאמנות פלסטית - זהו המקום גם בשבילכם. אחרי הכל, הוא יוכיח מעל לכל ספק את הטענה שלכם.
מטרת העל של MOBA (ראשי תיבות של Museum of Bad Art) היא לאסוף ולחשוף לקהל את האמנות הגרועה ביותר בעולם. המוזיאון אסף עד כה למעלה מ-400 יצירות אמנות גרועות במיוחד, אך בשל מגבלות המקום מוצגות בכל אחד משני אולמות התצוגה שלו כ-40 יצירות גרועות בכל זמן נתון. וטוב שכך, הרי יש גבול לכמות האמנות הגרועה שאדם יכול ליהנות ממנה בלי לסבול.
- המוזיאון פתוח בדרך כלל בימים ראשון עד חמישי בין השעות 21:00-14:00 ובימים שישי, שבת ובחג בין השעות 22:00-13:00. אתר
אכן, תמונות קשות. תצוגה במוזיאון לאמנות גרועה