שתף קטע נבחר
 

"קובעי המדיניות בישראל הגיבו מהר למשבר"

כך קובעים כלכלני קרן המטבע הבינלאומית. בדו"ח ה-IMF על ישראל: צמיחת המשק הישראלי תסתכם בשנת 2009 ב-1.5%; שיעור האינפלציה הממוצע יהיה כ-2%

המשלחת השנתית של קרן המטבע הבינלאומית (IMF) סיימה ביקור בן שבועיים בארץ, שבמהלכו קיימו חבריה שורת התייעצויות עם בכירי המשק. מדברים שאמר יו"ר המשלחת, פיטר דויל, עולה שישראל נמצאת במצב טוב יחסית למדינות האחרות בהתמודדותה עם המשבר, עם זאת המשק עומד בפני תקופה קשה . 

 

דויל, שהגיש את דו"ח הביניים של המשלחת עם תמצית ממצאי הבדיקה לשר האוצר, רוני בר-און ולנגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, אמר כי "ישראל מוכנה להתמודדות עם המשבר הגלובלי טוב יותר מאשר מדינות אחרות בעולם". דויל הוסיף ש"המסר המרכזי והחיוני ביותר שישראל צריכה לשדר לשווקים הוא שהיא מבטיחה את המשך התוואי היורד של היחס בין החוב החיצוני לתוצר של המדינה אשר יסייע לה לעמוד גם באתגרים נוספים".

 

חברי המשלחת ציינו כי "קובעי המדיניות בישראל הגיבו במהירות למשבר,חרף האילוצים הפוליטיים של הקדמת הבחירות לכנסת". לדבריהם, ניכר כי המשק הישראלי כבר ביצע התאמות רבות הנדרשות להתמודדות, והוא יעבור את המשבר בהצלחה אם ישמור על סטנדרט גבוה של מדיניות אמינה ותיאום אפקטיבי בין היוזמות השונות."

 

צמיחה של 1.5% ב-2009

אך בצד המחמאות קיימות בשורות פחות טובות לקברניטי המשק; הדו"ח מעריך שבצל חולשת ההשקעות והיצוא, מעריכים צמיחת המשק הישראלי תסתכם בשנת 2009 ב-1.5% בלבד; כפי שהעריך אף בנק ישראל. בנוסף, הדו"ח צופה ששיעור האינפלציה הממוצע ינוע סביב רמה של 2%.

 

בפרק ההמלצות, מציעים מחברי הדו"ח לישראל לשנות את המגבלה הקובעת כי הגירעון לא יעלה על 1% מהתוצר (כ-7.6 מיליארד שקל). במקום זאת הם מציעים לממשלה להצהיר על מחויבותה להקטין את החוב הציבורי מתחת לרמה של 60% מהתוצר עד אמצע העשור הבא.  עוד ממליצים חברי המשלחת ממליצים שתחת לקבוע שהתקציב יגדל מדי שנה בלא יותר מ- 1.7% - יש לקבוע תקרת תקציב נומינלית, ללא הוצאות חירום, לתקופה של שלוש שנים.  

 

"יש מקום להורדות ריבית נוספות"

בתחום מדיניות הריבית קובעים כלכלני קרן המטבע כי יש מקום להורדות ריבית נוספות. בנושא הפיקוח על שוק ההון, ממליצים כלכלני קרן המטבע להמשיך לשקול את מבנה הפיקוח הרצוי על המוסדות הפיננסיים, אולם להשאיר בשלב זה את מבנה הפיקוח הנוכחי ללא שינוי.  

 

בר-און: התוכניות שלנו יזרימו חמצן

השר רוני בר-און אמר בתשובתו, "נמשיך להוביל מהלכים לטיפול בכשלי השוק שנגרמו בשווקים הפיננסיים יחד עם צעדים להרחבת שוק העבודה המקומי. אנחנו מעמיקים את הגירעון הממשלתי אבל במידה השומרת על יכולת גיוס ההון של הממשלה במידה שלא תפגע בתחרות על האשראי עם המגזר העסקי בישראל".

 

השר הגיב על דברי דויל כי הממשלה אכן רואה חשיבות בשמירה על מגמת הירידה בנטל החוב החיצוני, מה שיאפשר גם לממשלה שתקום אחרי הבחירות להיות גמישה ביישום יעיל יותר של המדיניות הפיסקאלית. בר-און הדגיש כי למרות ש-2009 מתחילה בעוד שבועיים ללא תקציב, "התוכניות שגיבשנו גם יזרימו חמצן לפעילות המשקית שיעניק לה את האוויר לנשימה החיוני בתקופת המשבר".

 

בר-און הודה למשלחת הקרן שהביעה תמיכה "במדיניות שנקטנו לפיה אין להפעיל התערבות ממשלתית בשווקים רק לשם התערבות גם אם מצב השוק לא מחייב אותה, אלא יש לשמור כלי זה רק לתרחיש קיצוני אפשרי".

 

הנגיד סטנלי פישר אמר בתשובתו כי חשוב למהר ביישום שתי ההמלצות העיקריות שבדו"ח משלחת הקרן, שהן ביצוע התוכניות הכלכליות של האוצר שאושרו אתמול בוועדת הכספים ואת "שמירת מלאי תחמושת תקציבית מספיק לתקופה של אי ודאות". פישר ציין כי בצדק נמנעה המשלחת לסיים הפעם את הדו"ח שלה במשפט הקבוע שלה מדי שנה, כי "יש להימנע משאננות".

 

מועצת המנהלים של הקרן תקבל את הדו"ח המלא של המשלחת בשובה לוושינגטון, ותאשר אותו במהלך פברואר 2009.

ישראל ושל חברות ישראליות.

 

יו"ר ועדת הכספים ח"כ אבישי ברוורמן (עבודה) אמר בתגובה לדו"ח הביניים: "אני שמח שאפילו פקידי קרן המטבע מבינים היום כמו שמבינה כל המנהיגות הכלכלית בעולם, את מה שגם אנחנו התרענו לאורך חודשים. כדי להיאבק במיתון שמאיים עלינו, יש לבצע הרחבה תקציבית מסיבית, שמטרתה למנוע אבטלה גדולה ולקדם השקעה בתשתיות, בעיקר צמצום הבירוקרטיה".

 

בהכנת הידיעה השתתף אמנון אטד, מ"כלכליסט"

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים