קדימה לפריימריז: כולם חוששים מדילים סודיים
80 אלף מתפקדי מפלגת השלטון בוחרים היום את הרכב הרשימה שתתמודד לכנסת הבאה. רבים חוששים שמופז ינצל את השפעתו בשטח כדי ליצור קבוצת מורדים רדומה. לבני קראה לבוא להצביע ואמרה ל-ynet: "המועמדים הם בסדר גמור"
אחרי העבודה והליכוד, מגיע גם תורה של מפלגת השלטון: כ-80 אלף מתפקדי קדימה יבחרו היום (ד') מבין 75 מועמדים את רשימת המפלגה לכנסת ה-18. למרות הפיאסקו שנחלו המפלגות הגדולות עם שיטת ההצבעה הממוחשבת, בקדימה החליטו לבסוף לא לחזור אל פתקי ההצבעה הישנים והמוכרים ולהסתמך על הטכנולוגיה של חברת מל"מ - אותה חברה שסיפקה את שירותי ההצבעה הממוחשבת לליכוד.
כ-600 מאות מסכי מגע יוצבו ב-95 אתרי הצבעה ברחבי הארץ. בשעה 10:00 בבוקר
"קדימה תקבע היום את הרשימה שלה, וזו הרשימה שאיתה נלך לבחירות", אמרה ל-ynet יו"ר קדימה, השרה ציפי לבני. "אני מאמינה שכל מתפקדי קדימה מבינים שמעבר לקרב ראש בראש ביני לבין נתניהו, אנשים מצביעים דרך הפתק. לכן, הרשימה צריכה להיות מורכבת מאנשים טובים". לבני העריכה כי הרשימה הקיימת לא תשתנה באופן דרמטי ועל הדרך שלחה מסר מרגיע למי מבכירי קדימה החושש למעמדו ולמיקומו ברשימה.
"הבסיס בקדימה הוא בסיס טוב", הדגישה לבני. "יש לנו בסך הכל רשימה טובה וגם המועמדים בפריימריז הם בסדר גמור. מבחינתי, השאלה באיזה מקום יהיה כל אחד היא כבר שולית".
לבני, שלא צירפה "כוכבים" בדומה לליכוד, ניצלה את ההזדמנות כדי ללעוג לנתניהו: "אנחנו לא נמצאים תחת הסכנה של יו"ר הליכוד, שהצטלם עם כל מיני יפים שחשב שיתנו לו תעודת יושר, וקיבל בדיוק את אותו הליכוד הישן. עם זאת, בסוף תהיה הסתכלות על הרשימה בכללותה והרשימה של קדימה תהיה טובה יותר מאשר זו של הליכוד".
מועמדים חוששים: האם מופז הכין רשימת חיסול?
בימים האחרונים נפוצו בקדימה אינספור שמועות ודיווחים על רשימות חיסול, דילים, רשימות מומלצים ו"קומבינות" פוליטיות אחרות, המלוות כל מערכת פריימריז בשנים האחרונות. שמותיהם של השרים מופז ואפללו שורבבו כעורכי דילים משמעותיים, וכך גם שמו של יו"ר ההסתדרות, עופר עיני. גם שמותיהם של עשרות ראשי קבוצות בחברות ובוועדי עובדים שונים הוזכרו כמי שמכינים עסקאות כדי להכניס את אנשיהם לרשימה.בקדימה העריכו בשבועות האחרונים כי שיטת הבחירה שנקבעה, לפיה יש לסמן 18 עד 22 סימונים בטופס ההצבעה, תקטין באופן משמעותי את האפשרות "לחסל" מועמדים. שרים וחברי כנסת מכהנים נסמכים על השיטה הזו, אולם מאחורי הקלעים מנסים לדחוף את עצמם למיני רשימות שהופצו ברחבי הארץ על ידי עשרות ראשי קבוצות. במקביל, הביעו כמה בכירים בקדימה חשש כי חלקם יידחקו למקומות נמוכים מדי - יחסית למעמדם בעיני עצמם.
מקורבים ללבני אף הביעו חשש כי חברי הכנסת מנחם בן-ששון, שלמה מולה, יצחק בן-ישראל ויוחנן פלסנר נמצאים על הכוונת של חלק מראשי הקבוצות המזוהים עם מופז, שינסו להכניס על גבם מועמדים חדשים. לנוכח חרושת השמועות ולנוכח ארגון השטח של מופז בפריימריז לראשות קדימה, יש החוששים כי שר התחבורה ואנשיו יעשו מאמץ משמעותי כדי להגדיל את מספר האנשים המזוהים עמו בסיעה הבאה בכנסת. זאת, במטרה לייצר מחנה פוליטי בעל השפעה - מעין קבוצת מורדים רדומה - ש"תסנדל" את לבני בעת הצורך.
חוששים ממחנות. לבני ומופז (צילום ארכיון: ג'ורג' גינסבורג)
"מופז מסתכל קדימה", אמרו גורמים במפלגה. "הוא בוודאי לא יחכה שיעשו לו טובות". בסביבתו של מופז הכחישו את הטענות ואמרו: "אין דילים, בוודאי שלא רשימה כתובה. האנשים שלנו בשטח מושכים כל אחד לכיוון שלו, ויש הרבה רשימות והמלצות". עם זאת, מופז הבהיר לתומכיו לאחר חזרתו לפעילות פוליטית כי עליהם לסייע לאותם ח"כים ושרים שתמכו בו בפריימריז לראשות המפלגה, בהם זאב בוים, אברהם-בלילא, רונית תירוש ועתניאל שנלר.
לבני, מצדה, סירבה להמליץ על אנשיה ועל תומכיה בפני המתפקדים. בשיחה עם ynet היא "עקצה" את מופז באומרה: "אני קבעתי רף, וכך אני מצפה מכולם לעמוד ברף הזה. כל מי שרוצה שהתנועה תנצח, צריך לשים את האנשים הטובים ביותר ברשימה. כולם יודעים איך אמורה להיות מורכבת הרשימה הטובה ביותר. זה לא שייך ליחסים אישיים. אם כל אחד יחשוב על טובת קדימה, אז אני רגועה. זו הציפיה שלי וזו גם הדרישה שלי מאחרים".
כפר כפר, חמולה חמולה
קשה לחזות את התוצאות, מי ייפגע ומי ידחק אחורה ברשימה. זו הפעם הראשונה שקדימה מקיימת פריימריז לרשימה לכנסת והקוד הגנטי של המפלגה הזו טרם פוצח. גם סוקרים מקצועיים נמנעו מלערוך סקרים לאחר הכישלון לחזות את התוצאות במירוץ לראשות התנועה לפני כמה חודשים.
"אי אפשר לדעת מה יהיה, אי אפשר לדעת מה יהיו אחוזי ההצבעה ואי אפשר לדעת מי חושב מה", אמר ל-ynet אחד הסוקרים המוכרים בישראל. "אני הבנתי אחרי הפריימריז לראשות קדימה איפה אני צריך לעצור ומה היכולות שלי".
בקדימה חוששים גם מאחוזי הצבעה נמוכים, ולכן קראה לבני למתפקדים "לבוא להצביע". עובדה דרבנה מועמדים רבים להשקיע במיוחד במגזרים הנחשבים לבעלי אחוזי הצבעה גבוהים. כך, למשל, הסתובבו מועמדים לא מעטים במשך ימים שלמים בכפרים ערביים ודרוזים, וקיימו מאות שיחות טלפון על מנת לחזק את מעמדם במגזר הלא יהודי בקדימה.
מגזר זה מהווה כ-20 אחוז מכלל המתפקדים במפלגה. על פי ניסיון העבר, ערבים ודרוזים מגיעים לקלפיות באחוזים גבוהים ומצביעים על פי סיכומים שהושגו
מבעוד מועד בין ראשי הקבוצות והפוקדים הגדולים במגזר לבין המועמדים השונים.
יו"ר הכנסת איציק, הנחשבת למועמדת מובילה למקום הראשון, ח"כ פלסנר והמועמדים החדשים כמו נחמן שי וגליה אלבין, סיירו פעמים רבות במגזר הערבי בשבועות האחרונים. "עברתי כפר כפר, חמולה חמולה", סיפר אחד המועמדים. "הייתי שם בערבים והייתי שם בבקרים, הייתי באמצע השבוע וגם בשבתות".
קבוצה נוספת שרושמת אחוזי הצבעה גבוהים היא אנשי הוועדים: עובדי אגד, בזק, חברת החשמל וההסתדרות. אותן קבוצות סייעו למופז במאבק על ראשות המפלגה, וכעת "בוחשים" על פי האינטרסים שלהם. רק מחר בלילה יתברר אם שיטת הבחירות וריבוי הסימונים חיסלה את הרשימות הרבות, או שמא הצליחה "הפוליטיקה הקטנה" לחדור גם מעבר למסננת הצפופה שהציבו ראשי קדימה כדי לשמור על מקומותיהם ברשימת המפלגה לכנסת.