התחזית: שפל של 20 שנה בהתחלות הבנייה
מסקירת התאחדות הקבלנים עולה כי ב-2009 תהיה ירידה של כ-7% בהתחלות הבנייה בהשוואה ל-2008, וגם ב-2010 לא צפויה עלייה. בין הסיבות: הקשחת תנאי האשראי של הבנקים
בשנים 2009 ו- 2010 צפוי שפל של 20 שנים בהתחלות הבנייה בישראל. כך עולה מהסקירה הכלכלית השנתית של התאחדות הקבלנים המסכמת את שנת 2008 וכוללת צפי לשנים 2009 ו- 2010.
- מנהלי חברות הנדל"ן מתכנסים בצל המשבר
- קיפאון במחירי השכירות, מלבד בתל אביב
- ירידה של 70% ברכישת דירות בנובמבר
על פי הסקירה, שהוכנה על ידי פירמת רואי החשבון BDO זיו האפט, אומדן התחלות הבנייה לשנת 2008 עומד על כ-29 אלף יחידות דיור. בשנת 2009 תהיה ירידה של כ-7% בהתחלות הבנייה בהשוואה ל-2008 וזאת בשל הקשחת תנאי האשראי של הבנקים ועצירה כמעט מוחלטת של שוק האשראי החוץ בנקאי. עוד עולה מהסקירה כי גם בשנת 2010 לא צפויה עלייה בהתחלות הבנייה.
מלאי הדירות החדשות למכירה בבנייה הפרטית בשנת 2008 משקף את המשך מגמת הירידה. ממספר של 11 אלף דירות בתחילת השנה, עומד המלאי לסוף ספטמבר על 8,900 דירות, ירידה של כ-19%, וזאת לאחר ירידה בשיעור של 15% בשנת 2007 לעומת השנה המקבילה.
כלכלני התאחדות הקבלנים מציינים כי על פי קצב המכירות הממוצע של דירות חדשות ביוזמה פרטית, בין החודשים ינואר עד אוגוסט 2008, מלאי הדירות החדשות ביוזמה הפרטית צפוי להימכר עד למאי 2009.
לגבי מחירי הדירות, מעריכים בהתאחדות הקבלנים כי למרות המשבר, לא צפויה ירידה במחירי הדירות וזאת לאור הנתונים על הירידה בהתחלות הבנייה לצד המשך הגידול במספר משקי הבית הצורכים דירות.
מסקירת מחירי הדירות במהלך 24 השנים האחרונות ניתן לראות כי גם בהשוואה למדד המחירים לצרכן, מחירי הדירות, בעיקר באזור המרכז, נמצאים במגמת עלייה מתמדת וגם בתקופות משבר, באם יש ירידה קלה במחירי הדירות, הרי שלאחר המשבר, המחירים חוזרים ועולים.
עוד עולה מהסקירה, כי בשנת 2008 חלה ירידה נוספת ברכישת דירות בפריפריה בהשוואה למרכז. רכישת דירות חדשות בפריפריה מהוות רק 14% מרכישת כלל הדירות החדשות בישראל בעוד שבאזור תל אביב והמרכז נמכרות כ- 60% מהדירות. מדובר בירידה הדרגתית ברכישת דירות בפריפריה, ולשם השוואה בשנת 2001 רכישת דירות חדשות בפריפריה היוותה 29% מכלל הדירות שנמכרו ותל אביב והמרכז היוו 42%.
התאחדות הקבלנים: להרחיב היקף האשראי ממקורות ממשלתיים
נשיא התאחדות הקבלנים, ניסים בובליל, מציין כי השפל בהתחלות הבנייה בישראל צריך להדליק נורה אדומה בקרב מקבלי ההחלטות. "היקף התחלות הבנייה יירד בשנים הבאות בשל הקשיים בגיוס אשראי בנקאי. כיום ניתן לראות כי קיימת הקשחה הבאה לידי ביטוי לא רק בתנאי האשראי ובייקור ההלוואות, אלא גם בעצם קבלת האשראי. קושי זה יבוא לידי ביטוי בירידה בנכונות הקבלנים ליזום פרויקטים חדשים ולהשתתף במכרזים של בניה ציבורית. משמעות הדבר הינה פחות ופחות פרויקטים חדשים ויצירת מחסור בדירות חדשות שיביא לעליית מחירי הדירות".
לדברי בובליל, על משרד האוצר ונגיד בנק ישראל לנקוט בפעולות שיביאו הרחבת היקף האשראי לטובת הענף ממקורות ממשלתיים. בובליל גם מציע שורה של פעולות אפשריות ביניהן: מעבר של משרדי הממשלה והחברות הממשלתיות לתשלום של שוטף פלוס 15 בחוזים שלה מול הקבלנים; שעבוד חוזים במקום מתן ערבויות; הקטנת הערבויות שמנהל מקרקעי ישראל דורש מהקבלנים בכ-50% .
לגבי הנתונים המראים על ירידת המכירות בפריפריה, אומר בובליל, כי יש להחזיר את מענקי המקום שניתנו בעבר לרוכשי הדירות בערי הפריפריה: "מענקי המקום הוא כלי ממשלתי שהוכיח עצמו ככלי לפיזור אוכלוסין ויצירת ביקושים בפריפריה".