תוצאות המשבר: גידול במספר העולים המובטלים
מנתונים של עמותת "ידיד" עולה כי 60 אחוזים מהמובטלים שפנו אליהם בחודשים האחרונים לקבלת עזרה הגיעו לארץ בעשר השנים האחרונות. מלשכת התעסוקה נמסר כי שני שליש מהעולים המובטלים עברו את גיל 45
המשבר הכלכלי ומכת הפיטורים במשק פוגעים כמעט בכל המגזרים בישראל. למרות זאת, נראה כי המשבר פוגע יותר דווקא במי שיתקשו להתאושש ממנו. מנתונים שהגיעו לעמותת "ידיד" עולה כי מספר המובטלים שפנו אליהם בשלושת החודשים האחרונים עלה ב-18 אחוזים - יותר מ-60 אחוזים מהם עלו לישראל בעשר השנים האחרונות.
"מכת פיטורים" - סיקור מקיף ב-ynet
הנתונים הללו מדאיגים עוד יותר כאשר מתברר כי מחצית מהעולים עברו את גיל 45, מה שיקשה עליהם למצוא מקום עבודה חדש. העלייה במספר העובדים שביקשו סיוע גדול ב-9 אחוזים גם ביחס למחצית הראשונה של שנת 2008.
עדות נוספת לבעייתיות העומדת בפני העולה החדש מגיעה מנתוני שירות התעסוקה לחודש אוקטובר. מהנתונים מתברר כי 79.5 אלף בני אדם שאינם ילידי הארץ פנו בבקשה לקבל דמי אבטלה. 15.3 אלף מהקבוצה הזו הם עולים חדשים שהגיעו לארץ בשנים האחרונות. 62 אחוזים מהמובטלים העולים הן נשים. בנוסף לכך, שני שליש מהמובטלים עברו את גיל 45. כחמישית מכלל העולים המובטלים הם אקדמאיים.
וולדימיר, מהנדס חשמל בן 47 הגיע לארץ לפני שש שנים. הוא ואשתו עברו קורס הכשרה בן יותר משנתיים ושניהם השתלבו בעבודות במקצועם. לפני שבועיים הוא קיבל מכתב פיטורים, כאשר מעסיקו הסביר כי החברה מצמצמת פעילות. "קיבלתי מכתב פיטורים ולמרות שאני אדם אופטימי מטבעי, אני לא יודע אם אצליח להסתדר", סיפר ל-ynet.
"עכשיו אצטרך לצמצם"
וולדימיר סיפר על המשבר שמחכה לו, "בגילי זה לא כל כך פשוט למצוא מקום עבודה חדש. גם בגלל המשבר הכלכלי נסגרים המון מקומות ומספר המשרות הפנויות הולך ומצטמצם". וולדימיר מתגורר ביחד עם אשתו ושלושת בנותיו - שתיים מהן סטודנטיות ואחת השתחררה לאחרונה מצה"ל. "התרגלתי לרמת חיים מסויימת ועכשיו אצטרך לצמצם", הוא מסביר, "יש לי גם משכנתא גדולה ואני לא יודע אם נצליח להחזיר אותה רק מהמשכורת של אישתי. אני חושש שעוד ייקחו לנו את הדירה".
רבים מהמובטלים מגיעים לאחד מ-24 מרכזי עמותת "ידיד" בכדי לקבל סיוע משפטי בעקבות מעמדם החדש.
אמש התקיים מפגש של פעילי שטח בארגון, שסיפרו בין היתר כי ניתן לחוש את מספר הפונים ההולך וגדל. המשבר הכלכלי הביא איתו גם כמה תופעות חדשות. כך למשל, אנשי היי-טק, שהיו רגילים לתרום, מגיעים להתנדב ב"ידיד" לאחר שהם עצמם פוטרו מעבודתם. בנוסף, מרכזי האירגון מוצפים ב"לקוחות חוזרים", כאלו שקיבלו סיוע וחובם על המשכנתא נפרס, אך כעת אין ביכולתם לעמוד גם בסכומים הללו.