שתף קטע נבחר

 

דינוזאורים: אבות במשרה מלאה

מחקר המתבסס על שלושה שלדים של דינוזאורים זכרים, שנתגלו ליד מאובני ביצים, מעלה את ההשערה שהיו מינים של דינוזארוים בהם הזכר היה דוגר על הביצים

מאובנים של שלושה דינוזאורים ממינים שונים, שנמצאו ליד מצבור של מאובני ביצים, מובילים חוקרים לחשוב, שהיו מינים של דינוזאורים בהם הדגירה על הביצים הייתה מטלתו של האב. התיאוריה מוצגת במאמר שהתפרסם אתמול בכתב העת Science. הדינוזאורים שנתגלו כשומרי קינים הם מהמינים טרואודון (Troodon), אובירפטור (Oviraptor) וצ'יטיפטי (Citipati). הם חיו לפני כ-75 מיליון שנה והשתייכו למשפחת התרפודים הקלורוזאורים, דינוזאורים בגודל ממוצע (3-1 מטרים אורכם) ומכוסי נוצות, הנחשבים לאבותיהם האבולוציוניים של העופות. הם נמצאו באתרים שונים במדינת מונטנה ובמונגוליה. כל דינוזאור נמצא ליד יותר מ-20 מאובני ביצים וממבנה העצמות שלהם מעיד כי מדובר בזכרים.

 

קישור למאמר

 

המינים הספציפיים עליהם מבוססת התיאוריה החדשה, חיו לאחר הופעת העופות הראשונים בעולם, לפני כ-150 מיליון שנה, אך נטייתם לדגור על ביצים כבר מוכרת לנו ממספר מינים של עופות החיים היום. החוקרים משערים כי מקור התכונה הזו באב משותף של העופות והדינוזאורים הללו. "ישנן תכונות רבות שפעם ייחסנו אותן רק לעופות" אמר אחד החוקרים, הפליאונטולוג פרנק ג'קסון מאוניברסיטת מונטנה. "אבל היום אנחנו מתחילים להבין שמקורן בדינוזאורים התרפודים".

 

דגירה של זכרים על ביצים מוכרת לנו מעופות כגון האמו (Emus) האוסטרלי והננדו הדרום-אמריקאי (Rhea). אך התופעה נדירה והשקעה הורית מצד זכרים מוכרת רק בכ-5% ממיני יונקים וזוחלים. השקעה הורית היא כל אנרגיה שמשקיע פרט בהעמדת צאצאים: רבייה, הריון, דגירה, האכלה, הלבשה ועוד. ברוב המינים, ההשקעה ההורית מצד הנקבות היא גדולה יותר, הן אלה שנושאות את העובר או דוגרות על הביצים והן אלה שמספקות את צרכי הצאצאים עד שהם גדלים. במקרה של הדינוזאורים הללו, משערים החוקרים כי הם היו מזדווגים עם כמה נקבות שהיו מטילות את ביציהן בקן משותף, עליו הגן ודגר הזכר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דינוזאור בביצה (שחזור של מאובן)
צילום: אייל אמיר מדעטק
מומלצים