שתף קטע נבחר

מחקר: 4,000 עמותות בסכנה סגירה עקב המשבר

בכינוס חירום של ארגון גג של הארגונים החברתיים הוצגו עוד נתונים מדאיגים. "מה עושה הממשלה? רק דיבורים", מאשים מנכ"ל "מנהיגות אזרחית". השר הרצוג דורש דיון בממשלה

סופו של המשבר הכלכלי לא נראה באופק, והנתונים הקשים ממשיכים להעיד שהנזקקים רק עומדים לסבול עוד יותר: כ-4,000 עמותות נמצאות בסכנת סגירה, ואלפי עובדים בארגונים החברתיים צפויים לאבד את משרתם. כך עולה ממחקר שנערך באוניברסיטת בן-גוריון, והוצג היום (א') בדיון חירום של "מנהיגות אזרחית" - ארגון גג של עמותות ומוסדות ללא כוונת רווח.

 

חריפות הבעיה נובעת כמובן מהלחץ הכפול: המשבר הכלכלי פוגע גם בקהל היעד של הארגונים ומגדיל את הביקוש לשירותים, בעוד הם עצמם מידלדלים מתרומות ומאבדים יציבות כלכלית. זו המסקנה המדאיגה מהסקר, שבוצע בקרב מדגם של 220 עמותות על-ידי ד"ר חגי כץ והילה יוגב מהמרכז הישראלי לחקר המגזר השלישי באוניברסיטת בן גוריון, בשיתוף מנהיגות אזרחית וארגון שתי"ל (שירותי תמיכה וייעוץ לקידום שינוי חברתי בישראל).

 

בתוך כך, שר הרווחה, יצחק (בוז'י) הרצוג ומנכ"ל המשרד, נחום איצקוביץ, דורשים לכנס בדחיפות דיון חירום בממשלה במטרה לגבש תוכנית הצלה לארגונים ההתנדבותיים שנפגעו.

 "התוכנית צריכה להיות מתורגמת להצעת מחליטים שתבוא לאישור הממשלה", אמר הרצוג. "לא ניתן להמתין עם הנושא עד לאישור תקציב המדינה. לסוגיה בוערת זו השלכות קשות על השכבות החלשות, שמשלמות מחיר יקר מאוד עקב המשבר הכלכלי" 

 

במה שמכונה "המגזר השלישי" מועסקים כיום כחצי מיליון בני אדם. עד כה, לפי המחקר, 15 אחוזים מהעמותות נאלצו כבר לפטר עובדים וכ-20 נוספים מתוכן עלולות לעשות זאת בקרוב.

 

עוד עולה מהמחקר בבן-גוריון כי 81 אחוזים מהעמותות מדווחות על קשיים כלכליים. אחד מכל שבעה ארגונים נמצא ב"סיכון פיננסי חמור", עד כדי הפסקת פעילות, ואחד מכל חמישה ארגונים מדווח על מצוקה כספית חמורה. רבים מהם (יותר מ-60 אחוזים), צופים ירידה בהכנסות גם בשנת 2009.

 

אך כבר ב-2008, כ-30 אחוזים מהארגונים החברתיים קיצצו תוכניות ו-13 אחוזים ביטלו אותם כלל. מי שנפגע יותר מכל הם הארגונים שמשלבים שירותים עם פעילות סינגור, ארגונים קטנים וארגונים המעסיקים רק עובדים בשכר.

 

מאות אלפים מחכים לנס חנוכה

ומה עושים כדי לשרוד? 75 אחוזים מהארגונים מצפים שהמדינה תגיש להם סיוע ותכיר בהם, כיוון שמרביתם מספקים שירותים בסיסיים המשלימים את מה שמדינה חדלה לספק. יחד עם זאת, ארגונים דיווחו במסגרת המחקר על מאמצים לאיתור וניצול מקורות כספיים מגוונים, יוזמות עסקיות.

 

"שלוש מכות נחתו על המגזר השלישי בישראל" אומר ד"ר ירון סוקולוב, מנכ"ל מנהיגות אזרחית.

 "הראשונה היא ירידת ערך הדולר, השנייה היא המשבר הפילנטרופי כתוצאה מהמשבר הפיננסי, והשלישית - אוזלת ידה של ממשלת ישראל.

 

"שתי המכות הראשונות לא היו בשליטת הממשלה. אמנם השלישית היא בשליטתה, אולם עד עתה לא נעשה דבר מעבר לדיבורים, ישיבות נדנוד הראש והשתתפות בצער. אני קורא לממשלה לגלות אחריות על מנת להציל את המגזר השלישי מקריסה כלכלית. מאות אלפי אזרחים מחכים לנס חנוכה", הזהיר סוקולוב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חלוקת מזון לנזקקים (ארכיון)
צילום: ישראל ברדוגו
ירון סוקולוב. "מחכים לנס"
צילום: שרון שפר
צילום: דורון גולן
השר הרצוג. דיון חירום
צילום: דורון גולן
מומלצים