חיפה: חיים חדשים למוצרים הישנים
הכורסאות הרופפות, מכשירי החשמל המקולקלים, הבגדים והנעליים שמושלכים לאשפה, ממלאים את המטמנות, מזהמים את הסביבה ומעודדים ייצור של עוד מוצרים חדשים. במרכז המיחזור החדש בשכונת הדר בחיפה יתקנו, ישפצו, יחזקו וימכרו הכל במחיר הקרן - ואת הפסולת ימחזרו כמו שצריך
בעידן הקניונים, מבצעי הטרייד אין והגאג'טים האלטרוניים, כורסאות עם רגל רופפת או מאורר מרעיש מוצאים את עצמם מהר מאוד מונחים ליד חדר הפחים, ליד אריזת הקרטון של המוצר שהחליף אותם. אבל למה לקנות חדש כשאפשר להסתדר עם ישן? על השאלה הזו עונים בחיפה, שם ייחנך השבוע מרכז למכירת מוצרי יד-שנייה.
הנטיה לרכוש עוד ועוד חפצים, שלא תמיד צריכים, ולמהר להחליף מוצר ישן בחדש, הוא אחד ממקורות המשבר הסביבתי העולמי, ביזבוז המשאבים, האנרגיה וזיהום האוויר. המרכז החדש בחיפה - "מרכז מיחזור, שימוש מושכל והשמשה", שם לו למטרה להאט את קצב התחלופה ההרסני הזה.
החל ממחר (ג') יוכלו תושבי חיפה והאזור להביא למרכז כל מוצר ביתי ישן או טעון תיקון - רהיטים, מכשירי חשמל וגם בגדים ונעליים - שיתוקנו, ישופצו ויוצאו למכירה במחיר זול. בנוסף יוכלו התושבים להביא למרכז כל מוצר בר מיחזור העשוי מפלסטיק, זכוכית, קרטון או נייר, וגם ראשי דיו ומוצרים נוספים. אלה יעברו מיון, ייאספו ויישלחו למפעל מיחזור רלוונטי.,
היזמים מאחורי המרכז הם עמותת ל"ב ח"ש, אגף התברואה ושירותי הרווחה של עיריית חיפה, שסבורים כי כך יוחלו להעלות את המודעות לשימוש חוזר במוצרי "יד שנייה", ולהפוך דווקא את המוצרים הישנים והפחות נוצצים לאופנתיים - בדומה לאופן שבו אנשים רוכשים במתכוון רהיטים עתיקים או בגדים ישנים.
השימוש החוזר במוצרים הוא אחד מעקרונות היסוד של שמירה על הסביבה. כשמוצר ישן מושלך לאשפה הוא תופס נפח באתרי ההטמנה, ופולט במשך שנים חומרים לסביבה - לעיתים חומרים רעילים לקרקע או למאגרי המים.
כשנמנעים מלהשליך אותו לאשפה מונעים את הזיהום רב השנים וגם את מילוי המטמנות. יתרה מכן: מפחיתים באופן כללי את ייצור המוצרים החדשים - כריית חומרי הגלם, השימוש באנרגיה לייצור, השימוש בדלק לשינוע ופליטת גזי החממה והזיהום.
עיריית חיפה הקצתה לפרוייקט מבנה עירוני של אלף מ"ר ברחוב יל"ג 7 בשכונת הדר, ויחד עם המשרד להגנת הסביבה השקיעה במיזם יותר ממיליון שקלים. בנוסף, ישמש המקום כמרכז חינוכי לנושאי מיחזור, ויתקיימו בו לימודי העצמה לאוכלוסיות נזקקות, בתחומי החברה וכלכלת הבית.