שתף קטע נבחר
 

פישר נוזף בבנקים על שלא תרמו לתוכנית הסיוע

נגיד בנק ישראל אמר באסיפת איגוד הבנקים: הבנקים לא תרגמו את הורדת הריבית להוזלת האשראי שהם מעמידים. יו"ר בנק הפועלים: הבנקים לא חונקים את המשק

נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, נזף היום (ג') בבנקאים על שלא תמכו בתוכנית הסיוע הממשלתית. "בתקופה האחרונה הוריד בנק ישראל את הריבית בצורה משמעותית במטרה לתרום להוזלת האשראי לסקטור העסקי ולמשקי הבית", אמר הנגיד באסיפה השנתית של איגוד הבנקים, "בפועל, הבנקים כמעט שלא תרגמו את ההורדות האלה בעלות האשראי שהם מעמידים".

 

לדברי הנגיד, על הבנקים למצוא את האיזון הנכון בין מדיניות האשראי שלהם - שצריכה להיות זהירה בעת הזאת - לבין צורכי המימון של המשק, ובמיוחד של הסקטור העסקי, שהם חוליה חשובה ביותר ליכולת של המשק להמשיך ולצמוח.

 

יו"ר בנק הפועלים, דני דנקנר, דחה בכינוס את הטענות כי "מערכת הבנקאות חונקת את המשק" ואמר: "אני יכול לומר בוודאות כי הבנקים בישראל נתנו, נותנים וימשיכו לתת אשראי. יותר מזה: אנו נמשיך ונסייע ככל האפשר ללקוחותינו בזמן קשה זה, כפי שעשינו בעבר, כמובן בהתבסס על מדיניות ניהול סיכונים מקצועית, שקולה, מעמיקה ואחראית".

 

דנקנר הוסיף, עם זאת, כי" אין לצפות שהמערכת הבנקאית לבדה תוכל לשאת בנטל האשראי, כאשר שוק האשראי החוץ-בנקאי נמצא במשבר חריף".

 

יו"ר בנק הפועלים אמר עוד, כי הענקת אשראי על ידי גופים אחרים נעשתה באופן נחות לעומת הבנקים. "אחד ממוקדי המשבר העיקריים, אם לא העיקרי שבהם, - מה שאני נוהג לכנות "אזור סיכון גבוה" - הוא שוק האשראי החוץ-בנקאי", אמר דנקנר, "בשנים האחרונות, המגזר העסקי בישראל נהנה מאפשרויות לקבל אשראי בסכומים גדולים מאוד במערכת החוץ-בנקאית, ויתכן בהחלט כי בעניין זה הייתה הגזמה. אין ספק שהפיקוח והבקרה במערכת החוץ-בנקאית נחותים יחסית לאלה הנהוגים במערכת הבנקאית. זה מתבטא בניהול הסיכונים, בטיפול בלקוח ובהתייחסות ללקוח בקשיים".

 

לדברי דנקנר, אחד הלקחים מהמשבר הוא שיש לשמור על יציבות מערכת הבנקאות. עוד אמר דנקנר, כי "גם במשק חופשי יש לגורמים מובילים, כמו הממשלה, שדות פעולה שאם יבצעו פעולות יוכלו להשפיע".

 

משה פרל: רוב האוכלוסיה הבוגרת לא יודע מי מנהל את החיסכון הפנסיוני שלו

משה פרל, מנכ"ל איגוד הבנקים, פתח את כנס איגוד הבנקים השנתי באמרו כי לציבור מודעות נמוכה לגבי מצב חשבון החיסכון הפנסיוני שלו.

 

מסקר שנערך על ידי מכון המחקר דחף, בהזמנת איגוד הבנקים, עולה כי רוב האוכלוסיה הבוגרת (70%) אינו יודע מיהם הגופים שמנהלים עבורו את החיסכון הפנסיוני וקרנות ההשתלמות. מתוכם 18% חושבים שהבנקים עדיין מנהלים את כספם. הרוב מעדיף שהחיסכון הפנסיוני שלו ינוהל בסיכון נמוך, אבל אינו יודע מהו החלק מהחיסכון שלו שמנוהל כיום בסיכון גבוה.

 

74% מהציבור לא מודעים כלל לאפיקי ההשקעה של כספי הפנסיה - מהי רמת הסיכון ובאיזה אפיקים מושקע כספם. כמו כן, רוב החוסכים אינם מודעים לגובה דמי הניהול שהם משלמים באפיקים הפנסיוניים. 79% מהציבור אינו מודע לזינוק בדמי הניהול לאחר העברת הבעלות על הקופות מידי הבנקים.

 

פרל אמר כי "האוצר, הציבור כולו והבנקים נמצאים בימים אלה במקום שבו האינטרס המשותף והדחוף ביותר הוא לאפשר להעמיק ולשכלל את הייעוץ הפנסיוני.

 

"האוצר עיצב את שוק ההון באופן שבו היועץ האובייקטיבי היחיד בתחום הפנסיוני זו המערכת הבנקאית. כדי לאפשר מצב בו הציבור יימנע מהחלטות לא-רציונליות, צריך לאפשר לבנקים להעניק ייעוץ פנסיוני במקומות העבודה ובמפעלים, להרחיב את מספר המוצרים הפנסיוניים שהם יכולים להפיץ, ולהמשיך בסדרת שינויים שתקדם את הרפורמה למקום בו אנשים יוכלו לשלוט ולהבין מה קורה לחיסכון הפנסיוני שלהם. אני מקווה שבאוצר יבינו שזו הדרך היחידה למנוע את הבורות שחושף הסקר". 

 

בהכנת הכתבה השתתפה רונית גודמן, "כלכליסט"
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר
צילום: גיל יוחנן
יו"ר בנק הפועלים, דני דנקנר
מומלצים