ברוש: נתוני התעשייה הגרועים מאז 1970
נשיא התאחדות התעשיינים חושף נתונים קשים על מצב המשק: 59% מהמפעלים מתכננים פיטורים, 30% מדווחים על ירידה חדה בייצוא. ברוש: "למה מי שאחראי על הכלכלה במדינה לא מבין שמשבר כלכלי הוא לא גזרה משמיים?"
נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש, חשף אתמול (ג') נתונים על מצב המשק, אשר לטענת כלכלני ההתאחדות הם הקשים ביותר מאז החל איסוף הנתונים, בשנת 1970. לפי נתונים אלה, 59% מהמפעלים בישראל מתכננים לפטר עובדים, ו-30% מהם מדווחים על ירידה חדה בייצוא.
ברוש, שדיבר בוועידת המלונאים בתל אביב, קרא נתונים גולמיים מתוך מייל שנשלח אליו מאגף הכלכלה של התאחדות התעשייניים. כלכלני האגף כתבו לברוש במייל: "בדרך כלל אנחנו לא מדווחים בשלב כל כך מוקדם, אבל הפעם מדובר בנתונים חמורים ביותר".
מדובר בנתוני אוקטובר, נובמבר ודצמבר 2008, ופרסום נתונים אלה לפני תום הרבעון נחשב למהלך חריג. עוד עולה מהנתונים כי מחצית מהמפעלים נאלצו לפטר עובדים, 62% מהמפעלים מדווחים על ירידה בייצוא, ו-71% מדווחים על ירידה בהיקף הייצור.
"למה אתם מחכים בדיוק?" שאל ברוש בנאום שנשא בוועידה. "למה מי שאחראי על הכלכלה במדינה הזאת לא מבין שמשבר כלכלי הוא לא גזרה משמיים ושצריך לעשות דברים? יש כיום 100 מפעלים שעומדים בתור ומחכים לאישור מרכז ההשקעות במשרד התמ"ת, מפעלים שמוכנים לקלוט עשרת אלפים עובדים למרות המשבר, אם רק יתנו להם מענק של 24%.
"ומה במקום זה מציעה הממשלה? שיחליפו את מפוטרי התעשייה בטבחים הסיניים, ואז לא נאכל יותר אוכל סיני טוב במסעדות, ושיחליפו את מפוטרי ההיי-טק במורים. הרעיונות ההזויים הללו כבר נוסו במשבר ההיי-טק ב-2001 וזכו ל'הצלחה מסחררת', 15 מפוטרי היי-טק הסכימו להיות מורים, ומה שמעניין זה למה הם בכל הסכימו.
יש לנו דוגמה לטיפול טוב של ממשלה במשבר מלפני שנתיים - מלחמת לבנון, אז ישבנו עם הממשלה למשא ומתן ותוך 24 שעות גיבשנו איתה חבילת סיוע. אף עסק לא נסגר, אף עובד לא פוטר ו-2006 נגמרה בצמיחה כאילו שלא היתה מלחמה - וכל זה עלה לממשלה רק שלושה מיליארד שקלים.
ברוש ויו"ר ההסתדרות, עופר עיני, אינם מסתפקים בתוכנית ההאצה שאישר האוצר, והם מציעים תוכנית אלטרנטיבית רחבה יותר, הכולל גם הוצאת עובדים לחל"ת, מתן הלוואות למפעלים והקצאת השקעות נוספות לתעשיה מעבר לתוכנית ההאצה. בשבועיים הקרובים תתכנס ועדת הכספים של הכנסת לישיבה מיוחדת למרות פגרת הבחירות, כדי לדון בתוכניתם של ברוש ועיני.